Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Tot ce trebuie sa stiti despre operatia de ligamente incrucisate

Tot ce trebuie sa stiti despre operatia de ligamente incrucisate

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 25 iunie 2024 Ultima actualizare: 25 iunie 2024

Articulatia genunchiului este una din cele mai complexe articulatii ale corpului. Din articulatia genunchiului fac parte patru ligamente importante, din cele aproximativ 900 de ligamente aflate in tot corpul (majoritatea fiind in membrele inferioare si superioare):

  1. Ligamentul incrucisat anterior;
  2. Ligamentul incrucisat posterior;
  3. Ligamentul colateral medial;
  4. Ligamentul colateral lateral.

In cazul sportivilor, una din interventiile chirurgicale la care ajung frecvent este operatia de ligamente incrucisate.

Ligamente incrucisate, generalitati

Ligamentele incrucisate sunt doua structuri fibroase importante care se afla in interiorul articulatiei genunchiului. Rolul ligamentelor incrucisate este de a mentine stabilitatea si integritatea genunchiului.

Aceste ligamente poarta denumirea de ”incrucisate” deoarece formeaza un "X" in interiorul genunchiului.

Importanta ligamentelor incrucisate in stabilitatea genunchiului

Ligamentele incrucisate sunt esentiale pentru miscarile obisnuite si controlate ale genunchiului din timpul activitatilor fizice, a mersulului pe jos sau la  schimbarea brusca a directiei.

Ligamentele incrucisate anterioare (LIA) si posterioare (LIP)

Ligamentul incrucisat anterior conecteaza femurul (osul coapsei) de tibie (osul inferior al piciorului) in interiorul genunchiului si principalul sau rol este de a preveni deplasarea anteriora a tibiei in raport cu femurul, asigurand stabilitatea in plan sagital.

Ligamentul incrucisat posterior este unul dintre cele mai puternice ligamente ale genunchiului si este situat tot in centrul articulatiei genunchiului si are rolul de a impiedica tibia sa se deplaseze inspre inapoi in raport cu femurul.

Ligamente incrucisate rupte - cauze si factori de risc

Proprietatile biomecanice ale ligamentelor incrucisate pot fi afectate de factori precum varsta, imobilizarea unei articulatii si tipurile de activitate fizica. Ligamentele au abilitatea de a rezista fortelor de frecare si in acelasi timp au capacitatea de a reveni la starea initiala. In rupturile de ligament, forta (care este disproportionata) care intervine asupra ligamentului este atat de mare incat tesutul conjunctiv fibros cedeaza. Aceasta situatie se intalneste frecvent in sporturile de contact (hochei, rugby), iar sportivii care experimenteaza accidentari care au ca urmari rupturi de ligamente apeleaza (in functie de severitatea leziunii) la operatia de ligamente incrucisate.

Tipuri de operatii pentru ligamente incrucisate

Tipul de operatie pentru ligamente incrucisate depinde in primul rand de ligamentul incrucisat afectat.

Astfel in cazul rupturii ligamentului incrucisat anterior putem vorbi despre:

  • Operatia de reconstructie ligament incrucisat anterior sau ligamentoplastie - este o forma de tratament chirurgical minim invaziv;
  • Operatie de reparare ligament incrucisat anterior - prin sutura sau prin intarirea cu o grefa de tendon.

In cazul rupturii ligamentului incrucisat posterior se va interveni chirurgical printr-o operatie de reconstructie ligament incrucis posterior. In cazul LIP ruptura este clasificata pe o scara de la 1 la 3 in functie de severitate. Pentru rupturile de gradul 1 (ruptura partiala  cu o laxitate mai mica de 5mm) si de gradul 2 (ruptura partiala cu o laxitate cuprinsa intre 5-10mm) nu se apeleaza des la operatie de ruptura de ligamente incrucisate.

Pentru rupturile de gradul 3 (ruptura completa cu laxitate mai mare de 10 mm) de sine statatoare sau asociate cu luxatii de genunchi se apeleaza la operatie de ruptura de ligamente incrucisate deoarece articulatia este instabila.

Pregatirea pentru operatia de ligamente incrucisate

Pacientul care urmeaza sa aiba o operatie de ligamente incrucisate, inainte de interventie trebuie sa evite consumul de alcool si sa opreasca fumatul. Totodata pacientii ce necesita operatie de ligamente incrucisate sunt indrumati catre kinetoterapeut pentru efectuarea unor sedinte preoperator, deoarece contribuie la reducerea aparitiei riscurilor postoperatorii.

In situatia in care pacientul are boli asociate este recomandat sa informeze medicul cu privire la potentialel alergii si la administrarea tuturor medicamentelor si suplimentelor inainte de operatia de ligamente incrucisate. Daca pacientul face tratament cu antiagregante plachetare- Aspirina, Plavix, Vessel Due sau cu anticoagulante injectabile (Clexane) va trebui sa opreasca tratamentul cu 7 zile inainte de operatia de ligamente incrucisate.

Pregatirea preoperatorie pentru operatia de ligamente incrucisate consta si in efectuarea unor teste suplimentare:

  • Analize de sange, sumar de urina, electrocardiograma

Inainte de operatie pacientul nu va manca si nu va bea apa cu minim 8 ore.

Totodata medicul anestezis si medicul chirurg trebuie informati daca au existat fenomene de tromboza venoasa profunda sau daca in ultimele zile pacientul s-a confruntat cu febra, frisoane, tuse, iritatii, leziuni la nivelul pielii.

Cum decurge operatia de ligamente incrucisate

Repararea chirurgicala a ligamentului afectat presupune o incizie la nivelul pielii. Acest lucru este posibil doar in cazul unor anumite structuri ligamentare. Daca ligamentul a fost smuls din insertia sa la nivelul osului, va fi reatasat prin suturi puternice sau cu ajutorul unor carlige speciale numite ancore.

Reconstructia ligamentara e recomandata in caz de instabilitate sau tumefiere cronica a genunchiului si consta in inlocuirea acestuia cu o grefa de tendon sau cu un ligament artificial.

Cand ligamentul este grav afectat si e necesara inlocuirea lui, se poate apela la doua tipuri de grefe: tendonul muschilor ischiogambieri proprii (autogrefa) sau folosirea de tesut de la un donator (allogrefa).

Reconstructia ligamentului incrucisat, respectiv operatia de ligamente incrucisate dureaza in general mai putin de doua ore.

Recuperarea postoperatorie

Comparativ cu alte interventii chirurgicale ortopedice dupa operatia de ligamente incrucisate perioada de recuperare este de lunga durata. Pacientul este externat dupa una sau doua zile dupa operatia de ligamente incrucisate cand:

  • extensia gambei este completa si comparabila cu a membrului sanatos;
  • flexia genunchiului este de 90 de grade;
  • pacientul se poate mobiliza fara dureri severe.

In procesul de recuperare kinetoterapia este un punct esential pentru recapatarea functiei complete a articulatiei genunchiului.

Reluarea activitatii depinde de stilul de viata al fiecarui pacient. In cazul pacientilor cu loc de munca sedentar se poate relua activitate dupa 4 saptamani, cei care au munca de teren dupa 8 saptamani, iar in cazul persoanelor ce fac efort fizic si manevreaza greutati se poate relua activitatea dupa 4 luni.

Daca aveti dureri de genunchi ce pot fi cauzate de o ruptura a ligamentelor apelati la medic cat mai curand pentru a stabili daca este nevoie de operatie de ligamente incrucisate sau se poate aborda problema printr-o alta metoda terapeutica.