Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tratament artroza cu infiltratii versus vindecarea artrozei prin operatie

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 1 octombrie 2021 Ultima actualizare: 1 octombrie 2021

Artroza este cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita, specialistii considerand ca este cea mai des diagnosticata dintre formele de artrita. Aceasta boala este generata de uzarea cartilajului articular, acesta fiind un tesut ce inveleste capetele osului, fiind util pentru miscarea articulatiilor. Atunci cand boala este intr-un stadiu avansat, se poate ca acest cartilaj sa dispara de tot. Din acest motiv, tesutul osos este remodelat si se ajunge la frictiunea oaselor.

CUPRINS:

Ce este artroza?
Artroza, cauze si factori de risc
Cand se poate trata artroza cu ajutorul infiltratiilor?
Cand se recomanda operatia in caz de artroza?

Atunci cand are loc o degradare treptata a cartilajului de la nivelul articulatiilor, se instaleaza artroza. Cartilajul este un tesut viu, care nu are nici nervi si nici vase de sange. Are o grosime de aproximativ doi – trei milimetri, este alunecos si favorizeaza miscarea articulatiilor fara dificultate. Acest cartilaj amortizeaza socurile si diminueaza forta de frecare. Atunci cand cartilajul dispare, se ajunge la frecarea osului direct pe os. 

Ce este artroza?

Exista posibilitatea ca artroza sa afecteze oricare dintre articulatii, insa apare mai adesea in situatia articulatiilor care sunt expuse unor solicitari mai serioase. Este cazul articulatiilor mari, de la nivelul genunchilor sau de la nivelul soldului. Atunci cand artroza se manifesta la nivelul articulatiei soldului avem de-a face cu coxartroza, iar cand artroza se manifesta la nivelul genunchilor avem de-a face cu gonartroza. Se poate ca artroza sa mai apara si la articulatiile din regiunea cervicala sau la cele ale membrelor superioare. Atunci cand articulatiile sunt deteriorate, apare durerea. Atunci cand depuneti efort, durerea va creste in intensitate insa va fi mai redusa in perioada de repaus.

In foarte multe dintre cazuri, simptomele devin din ce in ce mai prezente spre seara. Chiar daca artroza este considerata a fi o afectiune de uzura, de cele mai multe ori determinata de trecerea anilor, specialistii avertizeaza asupra faptului ca aceasta boala poate sa apara si la persoane mai tinere. Este adevarat ca, la majoritatea pacientilor, artroza debuteaza dupa aproximativ 50 de ani. De asemenea, trebuie mentionat ca le afecteaza mai mult pe femei.

Artroza, cauze si factori de risc

In foarte multe dintre situatii nu poate fi identificat felul anume in care apare artroza, insa la majoritatea pacientilor deteriorarea tesutului incepe din cauza suprasolicitarii. Articulatia este supusa unui efort prea mare si pot sa apara leziuni mecanice, asa cum este cazul persoanelor cu torsiune de menisc. Atunci cand cartilajul este distrus, se ajunge la expunerea tesutului osos si la sclerozarea acestuia.

Exista mai multi factori de risc ce pot influenta aparitia artrozei, in afara de inaintarea in varsta si de sexul pacientului. Unul dintre acesti factori de risc il constituie kilogramele in plus, in special pentru articulatiile genunchilor si ale soldului. Riscul de aparitie a osteoartritei este mai mare la persoanele care practica anumite sporturi, mai ales daca stresul este exercitat in mod repetat la nivelul articulatiei. Se poate ca unii pacienti sa aiba cartilaj anormal sau malformatii osoase inca de la nastere. De asemenea, artroza poate fi influentata si de hemocromatoza si de diabet.

Cand se poate trata artroza cu ajutorul infiltratiilor?

In situatia in care niciun tratament conservator pentru artroza nu da rezultate, exista posibilitatea de a apela si la alte proceduri. Infiltratiile cu corticosteroizi sunt utile pentru diminuarea durerii de la nivelul articulatiei, fiind recomandate doar trei sau patru injectii de-a lungul unui an pentru ca, in timp, corticosteroizii ajung sa agraveze afectarea articulara.

De asemenea, se poate apela si la infiltratii cu acid hialuronic. Aceasta metoda de tratament pentru artroza are rolul de a lubrifia articulatiile si de a favoriza scaderea in intensitate a durerii. Este o alternativa de tratament utila pacientilor care au probleme din cauza articulatiei genunchiului.

Cand se recomanda operatia in caz de artroza?

O alta alternativa de tratament pentru artroza, in situatia pacientilor care nu raspund la tratament conservator, o constituie interventia chirurgicala. Operatia se recomanda mai ales atunci cand durerea ajunge sa ingreuneze miscarile articulatiilor, vizand inlocuirea articulatiilor care sunt afectate. In urma procedurii, de cele mai multe ori, pacientii isi pot relua activitatea normala de zi cu zi.

Pana in prezent nu a fost identificat un tratament care sa poata vindeca artroza, insa exista terapii care sunt folosite pentru a creste mobilitatea articulatiilor si pentru a optimiza functionalitatea pacientilor. In afara de infiltratii si de interventie chirurgicala, pot de rezultate si tratamentul medicamentos sau terapiile fizice.