Tratament monturi - cum puteti trata monturile?
Monturile sunt o afectiune a degetelor de la picioare, care se poate dezvolta la orice varsta, insa care este predominanta in cazul persoanelor de 30-50 de ani. Cauzele aparitiei monturilor nu au fost stabilite, insa exista o serie de factori ce favorizeaza si agraveaza dezvoltarea acestora. Trebuie avut in vedere si ca aceste diformitati sunt insotite de inflamatie si inrosirea pielii de deasupra lor, din cauza faptului ca articulatia degetului mare creste si incepe sa iasa in afara. Denumirea medicala pentru monturi este cea de „hallux valgus”, aceasta afectiune manifestandu-se prin faptul ca degetul mare impinge catre degetul urmator.
Exista posibilitatea sa apara monturi si la degetele mici de la picioare, doar ca de dimensiuni mai mici. Evolutia monturilor este una progresiva si se produce din cauza inclinarii degetului mare. Odata cu trecerea timpului are loc o schimbare treptata a unghiului oaselor, ceea ce duce la formarea proeminentei care provoaca disconfort din cauza durerilor si a aspectului neplacut. De cele mai multe ori, persoanele cu monturi incep sa resimta simptomele abia in urmatoarele etape ale dezvoltarii acestora. Exista si persoane la care simptomele nu ajung sa fie resimtite niciodata, insa in majoritatea situatiilor avem de-a face cu durere care apare din cauza inflamatiei degetului mare al piciorului.
Cauze care duc la aparitia monturilor
Cele mai multe dintre monturi sunt comune, ceea ce inseamna ca simptomele sunt minore, insa la unele persoane se manifesta cu un caracter sever si pot fi insotite de mai multe simptome. Afectiunea care determina aparitia monturilor de mici dimensiuni se numeste „hallux limitus” si se caracterizeaza prin limitarea majora a posibilitatii de miscare a articulatiei degetului. Odata cu evolutia, in timp, a acestei mobilitati scazute, articulatia degetului mare se blocheaza si duce la aparitia monturilor. Monturile care apar in perioada adolescentei sunt denumite „juvenile”sau „congenitale” si au o evolutie lenta, durerile ajungand sa fie resimtite aproximativ la varsta de 40 de ani.
Din punct de vedere al cauzelor care determina aparitia monturilor, specialistii in domeniu nu au ajuns inca la concluzii foarte clare. S-a observat, insa, ca in situatia femeilor apar mai adesea din cauza faptului ca poarta incaltaminte prea ingusta sau care are toc. In afara de factorul de risc reprezentat de incaltamintea nepotrivita, poate sa fie vorba si despre un istoric familial care sa duca la aparitia monturilor. Pe de alta parte, monturi apar si la persoanele care au piciorul plat, care fufera din cauza artritei reumatoide sau care au o greutate corporala prea mare.
Simptome resimtite de catre persoanele cu monturi
Monturile (hallux valgus) sunt considerate o problema de sanatate a sistemului locomotor, pentru ca ajung sa afecteze capacitatea de miscare si calitatea vietii persoanei afectate. Durerile nu au aceeasi intensitate pe masura ce monturile evolueaza, uneori fiind mai reduse si migrand catre zona oaselor metatarsiene centrale. Atunci cand se intampla, pacientul resimte iritarea din zona nervilor inter – digitali (metatarsalgia – o senzatie similara unui mic soc electric).
Tratament monturi
Atunci cand va orientati catre un tratament pentru monturi este important sa consultati un medic specialist, care sa evalueze situatia si sa va recomande alternativa potrivita situatiei dumneavoastra. In cazul in care alternativele simple de tratament nu dau rezultate, iar simptomele continua sa fie prezente, ba chiar sa se agraveze, exista posibilitatea ca medicul sa recomande interventia chirurgicala. Trebuie sa stiti ca nu toti medicii sunt insa de acord cu operarea monturilor, chiar daca acestea continua sa creasca. Sugestia majoritatii specialistilor in domeniu este de a tine progresia monturilor sub control, adaptandu-va incaltamintea in functie de situatie si tinand cont de sfaturile de preventie.
Orteze pentru monturi
Una dintre metodele cele mai eficiente de tratament pentru monturi o reprezinta folosirea ortezelor speciale. Este recomandat ca ortezele pentru monturi sa fie achizitionate dupa ce ati fost examinat/a de catre un specialist si in functie de indicatiile acestuia. Pentru a schimba punctele de presiune in interiorul pantofului, puteti achizitiona si insertii special proiectate. Insertiile ajuta la imbunatatirea pozitiei degetului mare de la picor in timpul mersului, la fel si „distantierii” sau „protectorii” – dispozitive care sunt fabricate din materiale speciale, care ajuta la reducerea presiunii.
Masuri de prevenire a aparitiei monturilor
Exista mai multe metode prin care, intr-o oarecare masura, aparitia monturilor poate fi prevenita. Ritmul de evolutie al monturilor este unul lent, de aceea este recomandat ca ingrijirea picioarelor sa fie inceputa inca din perioada copilariei. Pentru ca medicul sa poata observa situatia si pentru a putea recomanda tratamentul care se impune, trebuie realizate radiografii.
Trebuie sa constientizati faptul ca tratamentul pentru monturi ajuta la ameliorarea si diminuarea durerilor, insa nu poate sa inverseze procesul de deformare. Pentru a scadea intensitatea durerilor provocate de monturi puteti alege un tratament ortopedic, precum si anumite metode chirurgicale sau nechirurgicale. In cazul multora dintre persoanele care au monturi, tratamentul poate sa fie unul simplu si sa presupuna purtarea unor orteze pentru degete sau a unor insertii in incaltaminte.