Trei dispozitive medicale obligatorii in casa unui varstnic
Se estimeaza ca aproximativ 19-20% din populatia Romaniei are varsta peste 60 de ani. Acest fapt este rezultatul cresterii sperantei de viata, dar si fenomenului de migratie si scaderii natalitatii.
Procesul de imbatranire este inevitabil, si este bine cunoscut faptul ca incidenta bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, boala Parkinson sau boala Alzheimer creste odata cu varsta. Majoritatea oamenilor peste 60 de ani (aproximativ 75-80%) sufera cel putin de o boala cronica, iar 50-60% sufera de cel putin doua.
Exista o gama larga de afectiuni care apar pe masura ce imbatranim, variind de la osteoporoza, artroza sau alte probleme musculo-scheletale, pana la scaderea auzului (hipoacuzia) si acuitatii vizuale. Acestea vor avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii si asupra capacitatii de a trai independent.
Un dispozitiv medical este orice tip de echipament destinat utilizarii nu doar in cadrul unei unitati sanitare, ci in orice mediu, cu scopul de a diagnostica sau trata o afectiune, sau de a trata sau preveni o afectiune. Dispozitivele medicale pot sa fie simple, precum plasturii sau compresele sterile, dar si mai complexe precum aparatele auditive, termometrele, tensiometrele sau stimulatoarele cardiace.
In continuare va vom prezenta cateva tipuri de dispozitive medicale care nu trebuie sa lipseasca din casa unui varstnic.
CUPRINS
Dispozitive pentru asigurarea mobilitatii si stabilitatii
Bastoane ortopedice
Dispozitive pentru monitorizarea starii de sanatate – tensiometru
Glucometre
Dispozitive pentru asigurarea mobilitatii si stabilitatii
Una dintre numeroasele provocari cu care cei in varsta se confrunta este scaderea mobilitatii. Pe masura ce imbatranim, muschii, articulatiile si oasele se degradeaza, ceea ce va creste riscul de cadere. In plus, prezenta unor boli precum osteoporoza sau bolile cardiovasculare, precum si declinul cognitiv si deficientele de vedere vor face ca acest risc sa creasca suplimentar.
Pentru a isi mentine echilibrul si a reduce riscul de a aluneca, si in acelasi timp pentru a reduce impactul pe coloana, solduri, genunchi si glezne, dispozitivele pentru mobilitate pot sa ofere o siguranta suplimentara, chiar daca aparent varstnicii se misca fara ajutor. Astfel, bastoanele, cadrele sau scaunele cu rotile (manuale sau electrice) vor fi de real ajutor seniorilor si le vor creste calitatea vietii.
Inaltator WC - acest dispozitiv medical ajutator pentru baie este cunoscut printre pacientii care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul soldului si au interdictii privind efectuarea anumitor miscari care implica flexia genunchiului si articulatia soldului.
Pe langa cei cu afectiuni precum coxartroza, acest inaltator WC se dovedeste util si varstnicilor cu tulburari de echilibru, mobilitate redusa. Disponibil in diverse variante, un inaltator WC poate "ridica" inaltimea toaletei cu 8 cm, cu 10 cm, 11, 12, 14 sau 15 cm, poate avea sau nu manere de sprijin si capac.
Bastoane ortopedice
Dintre acestea, cel mai folosit este bastonul, datorita costului redus, dar si datorita impactului psihologic negativ mai mic comparativ cu cadrul sau scaunul cu rotile. Alegerea bastonului trebuie insa sa tina seama de inaltimea acestuia. O inaltime adecvata trebuie sa fie distanta de la incheietura mainii pana la pamant, masurata atunci cand stati drept, cu ambele brate atarnate.
Poate parea trivial, dar baia devine un spatiu periculos pentru cei in varsta. Barele de sprijin sau manerele vor preveni alunecarile si le vor conferi un sprijin suplimentar. Se recomanda instalarea a 2 manere in interiorul cazii, unul la exterior, langa cada, si unul langa toaleta. In plus, achizitionarea unor covoare antiderapante va oferi varstnicilor un plus de protectie.
Dispozitive pentru monitorizarea starii de sanatate - tensiometru
Tensiometrul (sau sfigmomanometrul) este un aparat extrem de util celor in varsta, intrucat prevalenta hipertensiunii arteriale este, dupa ultimele date din 2018, aproximativ 75% in randul persoanelor peste 60 de ani. Pentru a monitoriza eficienta tratamentului prescris de medic sau pentru a evita hipotensiunea (scaderea prea mare a tensiunii) va sfatuim sa aveti in casa acest dispozitiv. Exista numeroase tipuri de tensiometre, dar in cazul varstnicilor va sfatuim sa alegeti un model automat pentru brat, deoarece este usor de folosit, iar medicii sunt de parere ca tensiometrele pentru incheietura mainii sunt mai putin precise. Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati un tensiometru este dimensiunea mansetei, aceasta trebuind sa fie usor de ajustat si sa aiba dimensiunile potrivite.
Glucometre
Prevalenta diabetului zaharat este in continua crestere, iar in tara noastra aproximativ 35% din populatia cu varsta peste 60 de ani sufera de aceasta boala. Glucometrul (aparatul de masurare a glicemiei) este un dispozitiv extrem de important pentru monitorizarea nivelului glucozei din sange si are dimensiunile suficient de mici pentru a putea fi luat oriunde si folosit la nevoie. Pentru a putea preveni complicatiile date de diabetul zaharat (neuropatia diabetica, afectarea vaselor de sange, a ochilor sau a rinichilor), dar si pentru a evita hipoglicemia (scaderea nivelului glicemiei sub 70 mg/dl) este important sa va testati glicemia periodic, asa cum ati fost sfatuiti de medicul dumneavoastra.
Nu in ultimul rand, este important ca varstnicii sa se mentina activi din punct de vedere fizic, sa aiba o dieta echilibrata si sa se hidrateze corespunzator.