Tromboflebita: simptomatologie, cauze si tratament
Tromboflebita (sau tromboza venoasa) reprezinta formarea unui cheag de sange in venele de la nivelul gambei, insa multe dintre cheagurile de sange aparute in cazul tromboflebitei sunt mici si nu prezinta complicatii. Persoanele care sufera de tromboflebita se confrunta cu dureri la nivelul membrului afectat, inrosirea si umflarea acestuia, precum si senzatie locala de caldura. Printre factorii de risc ai tromboflebitei se numara varsta mai mare de 40 de ani, varicele, obezitatea, inaltimea, sarcina, traume fizice la nivelul venelor, dar si fumatul. Pentru a va asigura ca tratamentul este cel potrivit, este necesar ca pacientii sa consulte un medic specialist.
Informatii importante despre tromboflebita
La pacientii cu tromboflebita, din cazua inflamatiei, se formeaza un cheag de sange si se ajunge la blocarea unei vene (sau a mai multor vene) – de cele mai multe ori la nivelul membrelor inferioare.
Exista posibilitatea ca vena care este afectata sa fie localizata undeva aproape de suprafata pielii, situatie in care avem de-a face cu tromboflebita superficiala.
De asemenea, se poate ca vena afectata sa se afle in interiorul unui muschi – situatie in care avem de-a face cu tromboza venoasa profunda. Din cauza faptului ca peretele venei se inflameaza si pentru ca apar cheaguri de sange, exista posibilitatea ca venele afectate sa fie blocate partial sau total de-a lungul timpului si sa apara emboliile.
Cheagul de sange mai este denumit si „tromb”, de aici si numele afectiunii care presupune inflamatia unei vene. Este o problema care apare mai des la venele picioarelor si care influenteaza negativ circulatia sangelui. Practic, cheagurile de sange sunt formate din celule sanguine care se „aduna” in acelasi loc la nivelul venelor. Se poate intampla ca umflaturile provocate de cheagurile de sange sa apara si la venele de pe brate sau de la nivelul gatului, dar mult mai rar. In cele mai multe dintre cazuri, tromboflebita genereaza probleme la nivelul venelor superficiale.
Tromboflebita: simptome si manifestari
Atunci cand discutam despre simptomele si manifestarile provocate de tromboflebita, trebuie sa avem in vedere tipul afectiunii. Cu toate acestea, exista anumite simptome care sunt comune tuturor pacientilor care sufera din cauza acestei afectiuni, indiferent de tipul ei. De exemplu, poate sa fie vorba despre dureri si sensibilitate la nivelul zonei afectate. Zona respectiva se umfla, se inroseste si este calda la atingere.
La pacientii cu tromboflebita superficiala nu apar dureri, in general, iar cheagurile de sange urmeaza sa se descompuna odata cu circularea sangelui.
In situatia persoanelor cu tromboflebita profunda se poate ajunge la complicatii severe, asa cum este embolismul pulmonar (care este fatal), determinat de desprindera cheagului de sange din locul in care s-a format si migrarea acestuia catre plamani.
Exista si pacienti cu tromboflebita migratorie, afectiune care se refera la aparitia cheagurilor in zone diferite ale corpului. Este o problema medicala denumita si „sindromul Trousseau”, care se manifesta prin aparatitia recurenta a cheagurilor in zone diferite ale organismului, pe fondul episoadelor de inflamare a vaselor de sange.
Tromboflebita: factori de risc, cauze
Cheagurile de sange care se formeaza la nivelul venelor sau al arterelor ajung sa provoace tromboflebita, insa pot sa apara cheaguri si in situatia in care vasele de sange sunt afectate negativ in vreun fel. Poate sa fie vorba despre anumite traumatisme la nivelul membrelor inferioare, dar si despre leziuni provocate de administrarea intravenoasa cu ace a unor substante. De asemenea, problemele pot sa fie generate si de folosirea cateterelor pentru diverse proceduri medicale, insa nu se intampla adesea.
Tromboflebita poate sa apara si din cauza unei perioade indelungate in care pacientul a fost imobilizat si nu a avut activitate. Este o problema care poate sa apara atat in urma unei interventii chirurgicale, cat si ca urmare a unei calatorii foarte lungi cu masina sau cu avionul.
Printre factorii de risc ce pot duce la aparitia tromboflebitei se numara si insuficienta cardiaca, varicele, perioada de sarcina, excesul de greutate corporala, anumite boli cronice sau hemostaza. Pe de alta parte, aceasta afectiune poate sa fie provocata si de administrarea anumitor terapii hormonale, de consumul de tutun, de un accident vascular cerebral sau de depasirea varstei de aproximativ 60 de ani.
Diagnosticul de tromboflebita
Exista situatii in care nu este nevoie de teste importante pentru ca medicul sa stabileasca diagnosticul de tromboflebita. Problema poate fi identificata in urma unei examinari fizice si a intrebarilor pe care medicul le va adresa pacientului, luand in calcul felul in care arata zona respectiva si raspunsurile persoanei afectate. Sunt intalnite si cazuri in care descrierea oferita de pacient si examinarea fizica nu sunt suficiente pentru clarificarea diagnosticului. In aceasta situatie, medicul va sugera pacientului si alte investigatii. De exemplu, poate sa fie vorba despre o ecografie Doppler vasculara, o venograma, teste pentru depistarea coagularii sangelui sau arteriografie a extremitatilor inferioare.
Tratament tromboflebita
Exista mai multe metode de tratament pentru tromboflebita, iar specialistii ofera diverse sfaturi care pot sa amelioreze simptomele si sa usureze procesul de vindecare.
In situatia in care medicul recomanda tratament medicamentos, acesta va include antiinflamatoare si anticoagulante.
In cazul in care specialistul recomanda un tratament pentru tromboflebita care sa nu includa medicamente, va fi nevoie sa adoptati o dieta anume, sa folositi suplimente alimentare speciale, sa incercati fitoterapia sau diverse tratamente naturiste. Dieta corespunzatoare unui tratament pentru tromboflebita trebuie sa includa alimente bogate in fibre, asa cum sunt fructele, legumele, nucile sau cerealele integrale. De asemenea, se recomanda consumul mai mare de ceapa, usturoi sau ghimbir, renuntarea la grasimi si reducerea consumului de zaharuri.
Suplimentele alimentare recomandate pacientilor care urmeaza un tratament pentru tromboflebita sunt cele care contin Vitaminele C, E sau B6, precum si cele cu zinc sau fibre de in. Exista si posibilitatea de a apela la tratament chirurgical pentru tromboflebita, interventia presupunand indepartarea venelor varicoase (a varicelor) prin niste mici incizii. O alta alternativa de tratament recomandata de medici pacientilor cu tromboflebita o reprezinta utilizarea ciorapilor compresivi.
Sfaturi utile pentru persoanele care sufera de tromboflebita
In afara de purtarea de ciorapi de compresie, exista si alte metode de ameliorarea a simptomelor tromboflebitei. De exemplu, specialistii sugereaza sa evitati incaltamintea prea stramta, precum si sosetele stramte. De asemenea, este ideal sa purtati pantaloni lejeri prin care pielea sa poata respira. Puteti executa in fiecare zi anumite exercitii fizice sau puteti merge intr-o statiune balneoclimaterica pentru a ameliora manifestarile tromboflebitei.
Este esential ca pacientii care prezinta aceasta afectiune sa incerce sa isi scada greutatea corporala si sa adopte un stil de viata sanatos. In afara de reducerea consumului de alcool si de renuntarea la fumat, este important sa reduceti si consumul de cafea. Este important sa va odihniti suficient, sa diminuati pe cat posibil stresul, sa desfasurati activitati fizice cu moderatie si sa evitati conditiile de clima extrema.