Utilizarea corecta a carjei/ cadrului de mers/ bastonului
Pentru ca o persoana sa se poata deplasa mergand, trebuie sa aiba forta de deplasare si stabilitate. In situatia pacientilor cu anumite afectiuni, exista mijloace tehnice care sa ii ajute in timpul mersului. Poate fi vorba atat despre bastoane cu sprijin in palma, carje cu sprijin sub coate sau sustinere axilara, cat si despre cardul de mers.
Invata cum sa folosesti corect dispozitivele ajutatoare pentru mers
Perioada de timp pentru care sunt folosite si modul de utilizare a respectivelor orteze sunt determinate de scopul pacientului. Pentru a trata si pentru a vindeca cazuri de contractie musculara, hernie de disc, fracturi, luxatii sau entorse, este necesar ca mijloacele tehnice de deplasare sa fie folosite in permanenta pentru cata vreme este necesar, indiferent daca vorbim despre saptamani, luni sau chiar ani.
De asemenea, aceste dispozitive trebuie folosite permanent si de catre pacientii care au suferit interventii ortopedo – chirurgicale, luxatii congenitale de sold sau plagi. In cazul pacientilor cu diformitati, al celor cu amputatii si al celor care sufera de boli neurologice, ortopedice sau reumatismale, dispozitivele pentru deplasare vor trebui folosite de-a lungul intregii vieti.
In situatia unde este necesara stimularea si recuperarea hipotrofiilor sau a atrofiilor musculare, ortezele si dispozitivele pentru mers sunt folosite doar cateva ore. Pana cand recuperarea este completa, utilizarea acestora este alternata cu repaosul si gimnastica medicala de-a lungul unei perioade care poate sa varieze de la cateva luni, la cativa ani.
Utilizarea carjelor
In situatia pacientilor care au traumatisme sau au suferit o interventie chirurgicala si carora medicul le interzice sa calce pe membrul afectat, este necesara folosirea carjelor.
Pozitionarea corecta a carjelor
Atunci cand stati in picioare, partea superioara a carjei trebuie sa fie la aproximativ 2 – 4 cm sub axila. Manerul carjei trebuie sa fie la nivelul soldurilor iar cotul trebuie sa fie putin indoit. Carja trebuie tinuta foarte aproape de corp iar sustinerea greutatii este asigurata de maini.
Mersul in carje
Este nevoie ca pacientul sa se aplece putin si sa puna carja la aproximativ un pas in fata. Primul pas trebuie facut cu transferarea greutatii pe carja, ferind astfel piciorul afectat. Corpul avanseaza iar apoi calcati cu piciorul sanatos. Atunci cand acest picior atinge suprafata de mers, urmatorul pas trebuie anticipat iar carja trebuie pusa din nou in fata. Este un ciclu cu care va veti obisnui. Foarte important, nu va concentrati la picioare, ci la suprafata de mers.
Statul jos
Pacientul trebuie sa se apropie cu spatele de locul pe care vrea sa se aseze. Piciorul afectat trebuie tinut in fata, iar carjele intr-o mana. Cealalta mana trebuie sa fie in spate, pe scaun/canapea/fotoliu. Trebuie apoi sa se lase usor pentru a se aseza. Pentru a se putea ridica, este nevoie sa se miste catre marginea scaunului. Ambele carje trebuie tinute in mana care este pe partea cu piciorul neafectat, iar ridicarea se face pe acest picior, ajutandu-se de mana ramasa libera.
Urcatul si coboratul scarilor folosind carje
Important de retinut: pentru urcare folositi piciorul sanatos, pentru coborare pe cel bolnav. Cand urcati, greutatea se sustine in carje iar apoi ridicati si piciorul afectat. Pentru coborare, carjele trebuie sa fie pe treapta inferioara iar piciorul bolnav este primul. Coborati apoi si piciorul sanatos, cel pe care va mentineti greutatea. In cazul in care exista o balustrada pentru scara respectiva, o puteti folosi in locul uneia dintre carje.
- Carja cu sprijin antebrat GM gri/ verde, 1 bucataîncepand de la 55,00 RON
- Carja ortopedica sprijin subaxilar, 1 bucataîncepand de la 59,00 RON
Utilizarea cadrului de mers
Cadrul de mers permite pacientului un control eficient al felului in care este distribuita greutatea corporala, datorita folosirii bratelor si a scaderii presiunii exercitate asupra membrelor inferioare.
Pozitionarea corecta a cadrului de mers
Este necesar ca manerele cadrului sa fie situate la nivelul incheieturii pacientului, atat la mana stanga cat si la cea dreapta. Cadrul trebuie deplasat la un pas in fata si trebuie ca primul picior miscat sa fie cel afectat. Piciorul sanatos va trebui adus apoi langa cel bolnav.
Statul jos
Este necesar ca pacientul sa se apropie cu spatele de scaunul pe care urmeaza sa se aseze, pana simte ca il atinge cu gambele. Apoi trebuie sa se lase usor, sprijinindu-se cu ambele maini pe manerele scaunului respectiv. Pentru ridicare, trebuie sa impinga cu mainile si sa apuce manerele cadrului.
Urcatul si coboratul scarilor cu ajutorul cadrului de mers
Cadrul de mers nu poate fi folosit pentru a urca sau pentru a cobori scari. De asemenea, cadrul de mers nu poate fi folosit nici atunci cand utilizati scara rulanta.
Utilizarea bastonului
In cazul pacientilor care au mici probleme de echilibru, bastonul constituie un sprijin excelent. De asemenea, este foarte bun si pentru pacientii care resimt o scadere a fortei musculare sau dureri la nivelul membrelor inferioare.
Pozitionarea corecta a bastonului
Atunci cand pacientul sta in pozitie dreapta, manerul bastonului trebuie sa fie la nivelul incheieturii mainii. Atunci cand folositi bastonul, cotul trebuie sa fie putin indoit.
Mersul corect cu bastonul
Este important de retinut de retinut ca atat piciorul bolnav cat si bastonul trebuie miscate in acelasi timp si trebuie sa atinga suprafata de mers in acelasi timp. Bastonul trebuie pozitionat un pas in fata pacientului, iar piciorul miscat trebuie sa fie cel afectat. Urmatorul pas va fi facut cu piciorul sanatos.
Urcatul si coboratul scarilor folosind bastonul
Atunci cand urca scarile, pacientul va trebui sa puna piciorul sanatos pe prima treapta, urcandu-l apoi pe cel afectat. Pentru a cobora scarile, bastonul trebuie plasat pe treapta inferioara, coborandu-se intai cu piciorul afectat si apoi cu cel sanatos.
Sfaturi si recomandari suplimentare
Pentru ca pacientii cu probleme sa se poata misca independent si pentru a fi in siguranta in timpul deplasarii, au nevoie de carje si bastoane ortopedice care sa compenseze instabilitatea si care sa redistribuie greutatea catre brate.
La Catena Pas cu Pas puteti gasi o gama variata de produse destinate persoanelor care au suferit accidentari. Carje cu sprijin subaxilar, cu sprijin pe antebrat, chiar si carje pentru copii. Pot sa fie fixe, reglabile sau pliabile, potrivite pentru tot felul de situatii. Bastoanele ortopedice pot fi si ele reglabile sau pliabile, pot avea 3 sau 4 picioare, in functie de nevoile pacientului.
- NOUBaston reglabil pe inaltime PB70începand de la 49,00 RON
- Baston pliabil pentru nevazatoriPret 39,27 RON Pret vechi 56,10 RON