Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Utilizarea corecta a unui test de sarcina pentru precizie maxima

Utilizarea corecta a unui test de sarcina pentru precizie maxima

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 25 octombrie 2023 Ultima actualizare: 9 iulie 2024

In majoritatea situatiilor, primele indicii in legatura cu existenta unei sarcini apar la aproximativ cinci zile distanta de la momentul fertilizarii. Insa nu este neaparat asa in toate cazurile. La unele dintre femei, primele semnale ca sunt insarcinate pot sa apara chiar si dupa cateva saptamani de la actul sexual neprotejat. De foarte multe ori, aceste semne includ intarzierea ciclului menstrual si stari de greata (insotite sau nu de varsaturi).

Exista posibilitatea ca, in cazul aparitiei unei sarcini, femeile sa observe si sangerari minore sau sa se confrunte cu crampe. Poate sa apara si nevoia de a urina mai des, starile de oboseala pot deveni mai accentuate, uneori apar si modificari ale sanilor, iar in unele situatii apar si schimbari din punct de vedere al perceperii gustului si al mirosului. 

Utilizarea unui test de sarcina este cea mai buna varianta pe care o aveti la dispozitie pentru a afla daca sunteti gravida sau nu. Este vorba despre un instrument accesibil tuturor, extrem de util, pe care il puteti folosi fara probleme acasa. Foarte important este sa va asigurati ca rezultatul pe care il obtineti este cel corect, iar pentru aceasta trebuie sa respectati indicatiile specialistilor in domeniu in legatura cu felul in care se utilizeaza un test de sarcina.

Care este cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina

Pentru a reusi sa va dati seama care este cel mai potrivit moment pentru a face un test de sarcina, este foarte important sa va cunoasteti bine propriul organism. Cei mai multi dintre specialisti sustin ca efectuarea acestui test este ideal sa aiba loc dupa o saptamana de intarziere a ciclului menstrual. Un test de sarcina are rolul de a detecta prezenta in urina a unui hormon specific – HCG.

Exista si un alt moment despre care specialistii sustin ca este potrivit pentru a face un test de sarcina, si anume la o distanta de cel putin 11 zile de la momentul actului sexual neprotejat. Oricare ar fi alegerea dumneavoastra din punct de vedere al momentului testarii, trebuie sa cititi cu atentie instructiunile de pe prospect si sa urmati indicatiile respective, scazand astfel riscul de a obtine un rezultat neconcludent sau fals.

Inainte de a efectua un test de sarcina trebuie sa tineti cont si de alte recomandari, una dintre ele fiind aceea de a nu bea cantitati mari de apa in prealabil. Ideal ar fi ca testarea sa aiba loc la primele ore ale diminetii, moment in care HCG se gaseste intr-o cantitate mai mare in urina. Lichidele pe care le consumati dupa ce va treziti ajung sa dilueze HCG – ul din urina, iar rezultatul unui test de sarcina poate sa fie influentat in acest fel.

De ce trebuie sa tineti cont atunci cand folositi un test de sarcina

Pe piata, la ora actuala, exista mai multe tipuri de teste de sarcina. Indiferent ca alegeti unul tip banda, tip stick sau un test de sarcina digital, este esential sa il utilizati corect si atunci cand trebuie. Asa cum am mentionat anterior, unul dintre factorii de care trebuie sa tineti cont atunci cand efectuati testul este momentul realizarii lui. Mai sunt insa si alte lucruri d ecare trebuie sa tineti cont. De exemplu, unul dintre acestea este verificarea datei de expirare a produsului. Da, un test de sarcina poate sa expire si poate sa va ofere rezultate eronate.

Instructiunile de pe prospect trebuie citite neaparat, pentru ca fiecare test de sarcina poate avea anumite cerinte specifice. Pentru colectarea probei de urina este recomandat sa folositi un recipient curat si uscat, iar testul de sarcina trebuie introdus in urina conform indicatiilor producatorului. In cazul in care ati optat pentru un test tip stick sau banda, asteptati timpul specificat pentru a afla rezultatul. In situatia in care testul dumneavoastra este pozitiv, acesta va indica doua linii sau semnul „plus” (+), iar daca rezultatul este negativ o sa observati o singura linie sau semnul „minus” (-).

In ceea ce priveste timpul de asteptare pentru a citi rezultatul, este bine sa nu va grabiti dar nici sa nu asteptati prea mult, pentru ca si in a doua situatie puteti obtine un un rezultat fals. O alta situatie in care testul de sarcina poate sa ofere un rezultat fals este generata de administrarea anumitor medicamente ce contin HCG.

Rezultate fals – pozitive sau fals – negative ale unui test de sarcina

Se intampla foarte rar sa apara rezultate fals –pozitive ale unui test de sarcina. Este foarte posibil sa fiti insarcinata, chiar daca testul arata un semn care abia se distinge. Specialistii recomanda sa repetati efectuarea testului dupa doua zile, pentru ca rezultatul fals – pozitiv poate fi determinat de afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor (uneori si de tumori ovariene). De asemenea, un rezultat fals – pozitiv poate fi consecinta tratamentelor cu hormoni HCG. Rezultatele fals – negative apar de regula atunci cand testul de sarcina este expirat sau daca nu ati respectat indicatiile de folosire.