Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
pete-vitiligo

Vitiligo la copil

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 22 martie 2018 Ultima actualizare: 6 august 2024

Desi exista numeroase studii si publicatii de specialitate avand ca tema cauza sau cauzele acestei boli, se pare ca mecanismul exact nu se cunoaste inca. In cazul in care aceasta afectiune apare la un copil, este posibil sa mai exista si alti membri ai familiei afectati. Se pare ca vitiligo afecteaza in medie 1-2% din populatie, fiind diagnosticat de regula in primele doua decade de viata.

Vitiligo – cauze

Chiar daca nu sunt pe deplin intelese cauzele acestei boli, au aparut cateva teorii care incearca sa explice motivele declansarii ei.

Cauza principala poate fi considerata predispozitia genetica. Riscul ca cei care au in familie astfel de cazuri sa dezvolte la randul lor aceasta afectiune este de 4,5 ori mai crescut.

Tulburarile autoimune pot constitui la randul lor o cauza, pentru ca sistemul imunitar al copilului devine hiperactiv si incearca sa distruga melanocitele aflate in celulele pielii, fapt care intervine in procesul de colorare a pielii.

Chiar si folosirea unui sampon sau a unui sapun care are in compozitie chimicale periculoase poate sa duca la decolorarea pielii.

Pigmentarea celulelor pielii poate fi afectata inclusiv de arsurile cauzate de expunerea pentru prea mult timp la razele puternice ale Soarelui.

Vitiligo-aspectul psihologic al bolii

De regula, aceasta afectiune prezinta o componenta psihologica negativa, deoarece copilul afectat simte ca imaginea lui este afectata de catre aparitia depigmentarii. Mai mult decat atat, acesti copii pot sa fie marginalizati, cu atat mai mult cu cat bolile de piele se crede ca ar fi contagioase. Tinand seama de acest lucru, orice copil care prezinta acest diagnostic poate sa fie extrem de afectat de aceasta boala, fiind deseori nevoie de ajutorul unui psiholog specializat in astfel de probleme. Desi aparitia depigmentarilor nu produce durere sau alt disconfort major, acestea pot sa aiba un impact negativ asupra psihicului unui copil, cu atat mai mult cu cat acesta este integrat intr-o comunitate.

Diagnosticul corect-esential

Bolile de piele pot prezenta asemanari din punct de vedere clinic, astfel incat exista situatii in care cei cu vitiligo pot sa fie diagnosticati gresit sau isi pot pune in mod eronat diagnosticul. Avand in vedere aceste lucruri, este de preferat ca in cazul aparitiei depigmentarilor sa mergeti cu cel mic la un dermatolog pentru un consult de specialitate, diagnostic corect si pentru a incepe cel mai bun tratament. Pentru un dermatolog cu experienta este foarte usor sa recunoasca depigmentarile tipice acestei boli. Mai dificil este insa in cazul copiilor cu pielea foarte alba, la acestia fiind nevoie de utilizarea unei lampi speciale cu ajutorul careia se pot identifica zonele depigmentate care nu se vad cu ochiul liber.

Vitiligo – strategii de tratament 

Din pacate, pana in prezent nu s-a gasit acel tratament revolutionar care sa duca la vindecarea completa a acestei afectiuni. Chiar si asa, exista numeroase terapii care pot ameliora boala, ducand chiar la estomparea zonelor de depigmentare. Exista situatii in care petele pot sa dispara fara niciun tratament. Printre recomandarile de baza pentru copiii cu vitiligo se numara protectia solara, care este obligatorie in cazul acestora. In acest fel, scad sansele de aparitie a arsurilor solare si a cancerului de piele (petele din vitiligo nu se bronzeaza). Cremele cu corticosteroizi sunt si ele de ajutor, mai ales in faza de debut a bolii. Avand in vedere ca exista un grad de inflamatie ce cauzeaza pierderea de pigment, atunci aceste creme isi gasesc rolul in incetinirea evolutiei acestei afectiuni. Si, nu in ultimul rand, fotochimioterapia cu ultraviolete A si terapia cu ultraviolete in banda B pot sa ajute si ele la repigmentarea zonelor afectate de aceasta boala.