Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Afectiuni specifice tendonului lui Ahile

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 28 iunie 2021 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Tendonul lui Ahile, denumit si „tendonul ahilean”, constituie legatura dintre calcaneu (osul calcaiului) si gamba. Structura acestui tendon este una de tesut fibros, ceea ce il face sa fie cel mai rezistent si cel mai mare al organismului uman. In situatia in care muschii gambei se flecteaza, se ajunge ca tendonul lui Ahile sa puna presiune pe calcai. Este un mecanism care functioneaza atunci cand sarim, alergam sau mergem pe varfuri. In ciuda structurii sale rezistentente, exista posibilitatea ca tendonul lui Ahile sa sufere anumite traumatisme. Se intampla atunci cand alimentarea cu sange este limitata si cand este supus unei presiuni majore.

CUPRINS

Ce este important sa stii despre tendonul lui Ahile?
Afectiuni ale tendonului lui Ahile
Tendinita ahileana: cauze si simptome
Tendinoza (suprasolicitarea tendonului lui Ahile)
Ruptura tendonului lui Ahile
Sfaturi pentru preventie

Cauzele care pot duce la afectarea tendonului ahilean sunt diverse. In situatia sportivilor de exemplu, se poate ajunge adesea la tendinita ahileana avand in vedere exercitiile fizice intense. Cu toate acestea, chiar si mersul prea mult pe jos poate afecta tendonul lui Ahile. Afectiunile acestui tendon si cresterea riscului de inflamare pot fi generate si de alti factori, care nu au legatura cu efortul fizic. Poate sa fie situatia pacientilor cu artrita reumatoida sau a celor cu anumite infectii.

Ce este important sa stii despre tendonul lui Ahile?

Este bine de retinut ca riscul de afectare a tendonului ahilean este cu atat mai mare cu cat efectuati o activitate repetata ce pune presiune pe acest tendon. Din acest motiv este esential ca, inaintea exercitiilor fizice intense, sa nu treceti peste incalzire. Tendonul lui Ahile poate fi afectat si de sporturi care presupun modificari bruste de directie sau opriri, ca de exemplu tenisul de camp, dar si de sporturi care presupun efort pe suprafete cu denivelari. Afectiunile tendonului ahilean pot fi si o consecinta a purtarii de incaltaminte nepotrivita, precum si de purtarea pentru prea mult timp a pantofilor cu toc. De aemenea, poate sa fie vorba despre administrarea unor antumite antibiotice sau despre pinteni ososi prezenti in spatele calcaiului.

Trebuie subliniat ca, odata cu inaintarea in varsta, tendonul lui Ahile incepe sa se slabeasca si riscul unor posibile accidentari la nivelul acestuia devine unul crescut. Simptomele cele mai comune care anunta afectiuni ale tendonului ahilean genereaza inflamatie sau disconfort in zona din spatele calcaiului, incordarea muschilor gambei, limitari in miscare atunci cand se flecteaza piciorul sau incalzirea pielii in zona calcaiului.

Afectiuni specifice tendonului lui Ahile

Afectiuni ale tendonului lui Ahile

Complicatiile care se manifesta in cele mai multe situatii atunci cand tendonul lui Ahile este afectat au legatura cu durerile, dificultatile din timpul mersului sau din timpul activitatilor fizice. Osul tendonului poate fi afectat, la fel si osul calcaiului. Exista si cazuri in care se ajunge chiar la ruperea tendonului ahilean, situatie in care este nevoie sa se intervina chirurgical. Exista trei afectiuni ale tendonului ahilean care sunt cel mai adesea intalnite, si anume tendinita, tendinoza si ruptura.

Tendinita ahileana: cauze si simptome

Tendinita ahileana este generata de suprasolicitare sau de afectarea zonei respective. Este o afectiune care provoaca dureri la nivelul partii inferioare a gambei, precum si in zona calcaiului. In situatia pacientilor cu tendinita ahileana se poate observa ca unele parti ale tendonului ajung sa se ingroase sau sa se intareasca. In cazul in care nu se intervine la timp cu tratamentul corespunzator, problema poate sa se agraveze. Tendinita presupune aparitia inflmatiei la nivelul tendonului. De cele mai multe ori este consecinta unei leziuni sau a rupturii partiale a unor fibre de colagen. Se poate sa fie din cauza suprasolicitarii, dar si a uzurii unei articulatii. Prin tratament, durerile pot sa fie inalturate, inflamatia poate fi redusa, iar fibrele de colagen afectate se pot reface. 

Tendinoza (suprasolicitarea tendonului lui Ahile)

Spre deosebire de tendinita, tendinoza este o afectiune mai grava a tendonului ahilean. Se poate ca tendinoza sa se vindece in urma unor zile de odihna si daca ascultati sfatul medicului de a face terapie fizica. Acest traumatism este de foarte multe ori diagnosticat ca fiind tendinita. De cele mai multe ori, tendinoza este consecinta suprasolicitarii de la nivelul tendonului, putand fi insa provocata si de traumatisme fizice. Asa cum ar fi accidentele sportive sau caderea. Riscul de a dezvolta tendinoza este mai mare in cazul persoanelor care sufera din cauza artritei. Este bine sa aveti in vedere faptul ca tendinita si tendinoza se trateaza diferit, motiv pentru care este obligatoriu sa consultati un medic pentru a va asigura ca diagnosticul este cel corect si ca urmati un tratament potrivit.

Ruptura tendonului lui Ahile

In situatia in care apar fisuri ale fibrelor tendonului, se poate ajunge la o ruptura partiala a acestuia. Se poate ca persoana afectata sa simta o senzatie asemanatoare unei pocnituri in partea din spate a gambei sau a calcaiului. In acest caz ar putea fi vorba despre rupere de tendon, ceea ce inseamna ca este nevoie de o interventie medicala de urgenta. Este un tip de leziune care survine in general la persoane care practica intensiv sporturi aerobice, insa si inaintarea in varsta poate fi una dintre cauzele rupturii de tendon ahilean. In momentul in care aceasta ruptura are loc, pacientul realizeaza imediat ca are o problema la piciorul respectiv si trebuie sa fie cat mai curand consultat de un medic ortoped.

Sfaturi pentru preventie

Exista cateva masuri pe care le puteti lua pentru a tine cat mai la distanta posibilele afectari ale tendonului lui Ahile. Una dintre cele mai importante este aceea de a va incalzi corect si suficient inaintea antrenamentelor sau a activitatilor care presupun efort fizic intens. Ideal este sa va mentineti intr-o forma fizica buna in mod constant, sa evitati schimbarile bruste de intensitate a exercitiilor, si sa intensificati treptat intensitatea respectivelor exercitii. De asemenea, pentru a mentine sanatos tendonul lui Ahile este important sa purtati o incaltaminte adecvata si sa evitati exercitiile fizice sau lucrul pe suprafete dure sau inegale.