Ce sunt contuziile si cum se trateaza acestea?
Contuziile sunt acele traumatisme care sunt provocate prin lovirea cu un obiect sau de o suprafata dura, traumatisme care afecteaza tesuturile profunde insa fara sa fie vorba despre ruperea tegumentului. Contuziile pot sa apara atat la nivelul membrelor, cat si la nivelul toracelui sau al capului, purtand, dupa caz, numele de contuzie toracica sau contuzie cerebrala.
Ce sunt contuziile?
Ce trebuie sa stii despre contuzii
Atunci cand apar in urma unei situatii sau a unui accident, contuziile genereaza inflamatie si durere locala in zona respectiva, putand chiar sa limiteze capacitatea de miscare a unei articulatii din apropiere. Muschiul care este afectat in timpul accidentarii nu mai este la fel de mobil si este slabit. In unele situatii sangele este colectat in tesutul afectat, ducand la aparitia unui hematom.
In cazul in care accidentarea a fost una grava, se poate ca in afara de contuzie sa existe si o fractura, o luxatie sau un alt fel de traumatism. In situatia unei contuzii la nivelul abdomenului exista posibilitatea ca inclusiv organele interne sa fie afectate.
Care sunt cauzele contuziilor
Cel mai frecvent contuziile apar ca rezultat al unui traumatism direct, indiferent ca este vorba despre lovire cu un obiect contondent, strivire sau cadere. In situatia in care forta de actiune este exercitata tangential (oblic), leziunile partilor moi sunt mai intinse dar mai usoare. Atunci cand forta de actiune este perpendiculara, leziunile sunt mai grave, mai profunde si localizate.
Cei care practica sporturi de contact sufera deseori accidentari si ajung sa aiba contuzii, insa cele mai multe sunt minore si nu se vindeca greu, asa ca nu se impun interventii medicale. Exista, desigur, si contuzii severe, situatie in care tesuturile profunde pot fi strivite iar complicatiile implica o perioada lunga de timp pentru ca recuperarea sa fie completa.
Tipuri de contuzie
Clasificarea contuziilor poate fi facuta in functie de localizarea lor si din punct de vedere al intensitatii cu care agentul traumatic a actionat asupra pacientului.
- Orteza glezna MX Health premiumîncepand de la 47,00 RON
- Orteza genunchi MX Health premiumîncepand de la 47,00 RON
- Genunchiera profesionala cu suportîncepand de la 90,80 RON
- Orteza de glezna Standard - glezniera elasticaîncepand de la 35,00 RON
Tipuri de contuzii in functie de intensitate
- Superficiale – cele care afecteaza tesutul celular subcutanat si pielea pacientului;
- Forte – cele in cazul carora leziunile trec de tesutul celular subcutanat, ajungand sa cuprinda muschii si chiar osul in unele situatii; tulburarile functionale pot sa fie sistemice.
Tipuri de contuzii in functie de localizare
- Contuziile craniene;
- Contuziile toracice;
- Contuziile membrelor (care includ si contuziile articulare);
- Contuziile abdominale.
Simptome contuzii
In situatia contuziilor unde este vorba despre leziuni ale formatiunilor anatomice profunde si nu exista leziuni tegumentare, simptomele pot fi de doua feluri:
- usoare - sunt caracterizate prin echimoze, hematom sau serom;
- severe - poate sa apara contuzia musculara, ruptura tendinoasa, aponevrotica, capsulo-ligamentara, sau musculara.
Exista posibilitatea ca pacientul sa simta dureri si sa isi miste cu dificultate articulatiile. In foarte multe cazuri, contuziile musculare sunt trecute cu vederea si nu sunt luate in serios. Pacientii cu astfel de contuzii usoare au edem in zona muschiului si resimt durere, iar articulatiile de deasupra si de dedesubtul leziunii musculare devin limitate in miscari.
Tipul si intensitatea durerii difera in functie de intensitatea de actiune a agentului traumatic, de locul impactului si de suprafata care a avut de suferit, de sensibilitatea dureroasa a fiecaruia. Contuziile articulare sunt printre cele mai dureroase, de asemenea si cele faciale sau contuziile vastului lateral.
Tratament pentru contuzie
Primele masuri pe care trebuie sa le luam in cazul unei contuzii sunt acelea de a spala cu apa rece zona respectiva, de a o curata si de a o pansa.
In cazul in care contuzia se afla la nivelul antebratului sau al gambei, trebuie consultat medicul ortoped pentru ca pacientul sa nu dezvolte sindrom de compartiment si pentru a se decide daca este necesara imobilizarea membrului afectat sau chiar internarea.
Tratarea unei contuzii, in functie de gravitatea ei, se poate face in maniera clasica sau folosind alternative naturiste. Tratamentul clasic presupune folosirea de unguente si solutii calmante, antiinflamatoare, antialgice (pentru calmarea durerilor), anticoagulante si solutii dezinfectante.
Tratamentul naturist cuprinde o gama larga de posibilitati, printre care compresele cu gheata. Trebuie mentionat ca gheata nu se aplica direct pe suprafata pielii, ci trebuie invelita intai intr-un prosop sau intr-o panza si apoi asezata in zona loviturii. O alta metoda eficienta este masarea usoara a zonei respective cu ulei de in sau aplicarea unor frunze de varza zdrobite direct pe contuzie. Puteti achizitiona tinctura din flori de arnica, iar pentru aplicarea acesteia folositi comprese din tifon pe care le inmuiati in tinctura si le asezati apoi pe zona afectata.
De asemenea, unguentul cu propolis si catina poate fi de ajutor daca este aplicat imediat dupa producerea loviturii. Se recomanda chiar si paine stropita cu vin, asezata pe zona lovita; la fel si argila bine maruntita, inmuiata in otet de mere pana ajunge ca o pasta si care se aplica apoi cu o panza pe zona afectata.
O alta metoda de a trata naturist contuziile este baia in apa cu frunze de mesteacan. Pentru cinci litri de apa este nevoie de 200 de grame de frunze; se fierbe timp de o jumatate de ora, apoi se lasa vasul acoperit pentru inca aproape o jumatate de ora; dupa ce este strecurat, lichidul care rezulta este adaugat in apa pentru baie. Trebuie sa stiti ca aceasta baie nu trebuie sa dureze mai mult de un sfert de ora.