Coxartroza: simptome, cauze, tratament si preventie
Articulatia soldului este una dintre cele mai solicitate articulatii ale corpului. Este formata din capul femural si cavitatea acetabulara, iar intre cele doua exista un strat protector de tesut cartilaginos care are rolul de a ajuta articulatia sa se miste uniform si cu usurinta.
Odata cu trecerea timpului, insa, acest tesut poate sa se deterioreze si sa conduca la instalarea coxartrozei.
Desi aceasta afectiune este intalnita in principal la pacientii de varsta mijlocie si la cei mai in varsta, totusi trebuie mentionat ca ea poate aparea si la varste mai mici, sub 40 de ani.
Este important sa mentionam ca poate fi vindecata in stadiile initiale, insa foarte multi pacienti ignora simptomele si astfel sunt nevoiti sa recurga la interventii chirurgicale si la alte forme de tratament mai invazive. Tocmai de aceea este indicat sa invatam sa recunoastem simptomele, factorii de risc si cauzele care conduc la instalarea coxartrozei.
CUPRINS
Dureri de sold / coxartroza: cauzele aparitiei
Tipuri de coxartroza
Coxartroza: simptome
Coxartroza / dureri de sold: diagnostic
Tratament
Coxartroza: preventie
Dureri de sold / coxartroza: cauzele aparitiei
Asa cum aminteam anterior, coxartroza este precedata de degradarea lenta si progresiva a cartilajului articular de la nivelul soldului.
Ca fapt divers, coxartroza este considerata a fi una dintre cele mai grave afectiuni care afecteaza populatia globala – si nu neaparat din cauza durerilor de care este insotita, ci mai mult din perspectiva modului in care afecteaza calitatea vietii pacientului.
Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la aparitia coxartrozei este predispozitia genetica. In majoritatea cazurilor este vorba despre o anumita patologie sau de circumstante anterioare (un istoric familiar de coxartroza, de exemplu).
Alte cauze care pot favoriza aparitia coxartrozei:
- varsta inaintata (in general peste 60 de ani, insa, asa cum aminteam anterior, aceste dureri de sold pot aparea si la varste mai mici);
- diferite traumatisme prezente la nivelul soldului (aceste traumatisme apar, in general, in urma unor activitati care solicita articulatia, precum activitatile sportive);
- luxatie congenitala de sold;
- kilograme in plus (obezitatea mareste solicitarea mecanica la nivelul soldului);
- genul pacientilor (barbatii sunt mai putin afectati pentru ca soldurile lor sunt mai inguste decat ale femeilor);
- diverse boli ale sistemului musco-scheletal care pot conduce la aparitia de tulburari articulare (diabet, hipertiroidie, boala Paget a oaselor etc.).
Tipuri de coxartroza
Exista doua tipuri de dureri de sold, care sunt asociate cu coxartroza primara si secundara.
Astfel, coxartroza primara este considerata a fi o boala de sine statatoare. Factorii care favorizeaza aparitia acesteia sunt stilul de viata si ereditatea. In general apare la pacientii care au o varsta inaintata si nu progreseaza la fel de repede precum coxartroza secundara.
De cealalta parte, coxartroza secundara apare la persoanele mai tinere si se instaleaza, de regula, sub forma unor dureri de sold care la inceput nu sunt foarte evidente si care apar ca urmare a unor defecte congenitale, a unor procese inflamatorii, a numarului prea mare de kilograme sau a existentei altor boli favorizate (ex.: diabet, guta etc.).
Coxartroza: simptome
Durerea este unul dintre cele mai evidente semne ale coxartrozei. De mentionat, insa, ca nu e vorba de o durere constanta, ci de dureri care apar si dispar atunci cand persoana in cauza face efort.
Alte simptome ale coxartrozei:
- inregistrarea unei anumite rigiditati la nivelul soldului: apar dureri de sold care pot ingreuna activitati simple precum incaltatul, aplecatul pentru a culege un obiect, urcatul/coboratul scarilor, iesitul/intratul in masina etc.;
- aparitia schiopatatului: pe masura ce presiunea asupra soldului creste poate fi observata inclusiv tendinta de a schiopata;
- o scadere evidenta a mobilitatii: pacientul incepe sa observe ca nu mai poate intinde piciorul in spate, ca nu isi mai poate roti piciorul cu usurinta etc.;
- atrofierea muschilor: aceasta consecinta apare mai ales pe fondul subrezirii articulatiilor soldului, care functioneaza ca un efect de domino;
- capacitatea de a merge incepe sa fie vizibil afectata;
- instalarea unei senzatii de oboseala, mai ales dupa ce pacientul depune efort pentru a se deplasa sau pentru a intreprinde o anumita activitate care implica articulatiile soldului;
- meteo-sensibilitate: pacientul incepe sa simta dureri articulare mai pronuntate atunci cand ploua.
Asa cum aminteam undeva mai sus, aceste dureri de sold pot fi tratate cu usurinta in stadiile initiale ale bolii, insa pacientii ajung cel mai adesea la medic in stadiile avansate ale bolii.
Este foarte impostant, asadar, ca atunci cand observati unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus sa va adresati medicului specialist.
Coxartroza / dureri de sold: diagnostic
Diagnosticul este pus de medicul specialist in functie de simptomele pe care le raporteaza pacientul, in functie de examenul clinic si de rezultatele unor investigatii specifice.
Examenul clinic poate include testarea mobilitatii soldului sau examinarea mersului, in timp ce investigatiile specifice pot include CT, RMN sau radiografie de bazin.
Tratament
Tratamentul coxartrozei incepe cu o schema de tratament medicamentos menita sa incetineasca progresul afectiunii.
Daca si dupa acest tratament medicamentos exista dureri de sold si dizabilitatea nu se amelioreaza, atunci medicul poate recomanda si interventii chirurgicale.
In principiu, tratamentul nechirurgical poate cuprinde, pe langa schema medicamentoasa prescrisa de medic, si respectarea unor sfaturi precum:
- evitarea eforturilor de lunga durata care implica articulatia soldului;
- urmarea unor proceduri de fizioterapie si kinetoterapie;
- o dieta adecvata (mai ales in cazurile in care pacientul este supraponderal);
- utilizarea unui baston care sa reduca presiunea asupra soldului;
- odihna periodica.
De cealalta parte, in cazul coxartrozei avansate medicul poate recomanda inlocuirea totala a articulatiei (sau protezarea soldului, asa cum mai este cunoscuta procedura).
O astfel de interventie il va ajuta pe pacient sa isi imbunatateasca vizibil si considerabil calitatea vietii.
- Disc rotativ 39 cmPret 81,90 RON Pret vechi 91,00 RON
Coxartroza: preventie
Pentru a preveni aparitia acestei boli puteti lua si cateva masuri simple, care sa contracareze factorii favorizanti.
Astfel, e recomandat sa evitati sa carati greutati, sa purtatii incaltaminte cu toc inalt, sa stati perioade foarte lungi de timp pe scaun, in fotolii joase sau in picioare.
De asemenea, e indicat sa aveti un program constant de exercitii fizice, sa evitati mersul pe distante foarte mari si aveti grija mereu sa va mentineti greutatea in parametri normali.
Nu in ultimul rand, asa cum aminteam anterior, daca remarcati aparitia unor simptome care duc cu gandul la coxartroza este recomandat sa va faceti cat mai repede o programare la cabinetul medicului specialist: acesta este singurul care poate pune un diagnostic corect si care va poate recomanda un tratament complet.