De ce se umfla picioarele in zona gleznei? Cauze si afectiuni
Umflarea picioarelor in zona gleznei reprezinta o problema destul de comuna, cu care se confrunta cei mai multi dintre oameni. Chiar daca nu avem de-a face la propriu cu o boala, este important de inteles ca acest simptom poate sa fie asociat mai multor afectiuni.
Desigur, in situatia in care ati mers foarte mult pe jos sau ati stat foarte mult timp in picioare, umflarea gleznelor nu ar trebui sa va surprinda si nici nu reprezinta un motiv serios de ingrijorare. Daca, totusi, dupa repaus si odihna, picioarele si gleznele raman la fel de umflate, si daca eventual remarcati si alte simptome, inseamna ca va puteti confrunta cu probleme destul de serioase de sanatate si este recomandat sa mergeti la un consult medical de specialitate pentru a evita agravarea acestora si complicatiile care pot sa apara.
Din cauza efectului pe care il are gravitatia asupra fluidelor din corp, gleznele sunt mai predispuse la acumularea de lichid – in special in situatia in care ne confruntam si cu afectiuni venoase profunde la nivelul picioarelor. Sunt si cazuri in care umflarea picioarelor in zona gleznelor reprezinta o consecinta a unor leziuni traumatice, asa cum sunt de exemplu luxatiile sau entorsele, si se produc pe fondul blocarii circulatiei venoase sau limfatice la membrul afectat.
Cauze si afectiuni raspunzatoare de umflarea picioarelor in zona gleznei
Persoanele cu picioare umflate in zona gleznei ajung sa sufere, in general, de insuficienta venoasa; umflarea gleznelor este un simptom precoce al acestei probleme de sanatate. De cele mai multe ori, atunci cand picioarele se umfla, poate sa fie vorba despre afectiuni simple si care nu genereaza complicatii. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca ne putem confrunta si cu boli cronice sau probleme cardiace severe. Pe fondul acumularii de lichid, persoanele cu picioare umflate la glezne vor intampina dificultati atunci cand se deplaseaza mergand si chiar vor resimti durere.
Exista anumite situatii in care specialistii va recomanda sa cereti ajutor medical de urgenta, si anume daca umflarea picioarelor in zona gleznei este insotita de anumite simptome: respiratie ingreunata chiar daca nu ati facut efort, dureri sau presiune la nivelul pieptului, lesin sau senzatie de ameteala, tuse sau expectoratie in care observati sange. De asemenea, este important sa ajungeti cat mai curand la un medic daca in afara de picioare umflate in zona gleznei va confruntati si cu febra, durere, umflarea abdomenului sau inrosirea si incalzirea pielii in zona respectiva.
Specialistii recomanda persoanelor cu picioare umflate in zona gleznei sa evite sosetele prea stramte si sa poarte incaltaminte comoda, sa consume mai putina sare pentru a evita retentia de apa din corp, sa mentina o greutate corporala normala si sa utilizeze ciorapi compresivi.
1. Picioare umflate in zona gleznei la femeile insarcinate
In perioada de sarcina, femeile se confrunta cu retentia de fluide si cu o crestere a presiunii la nivelul vaselor de sange periferice, ceea ce determina o deplasare a lichidului in zona interstitiala (asa – numitul „edem de sarcina”). Un alt motiv al umflarii picioarelor in zona gleznelor poate fi preeclampsia, pe fondul cresterii presiunii arteriale.
2. Picioare umflate in zona gleznei din cauza insuficientei venoase
In situatia in care valvele ce impiedica sangele sa curga inapoi catre inima nu mai functioneaza corect, persoana respectiva se confrunta cu insuficienta venoasa si picioarele se vor umfla la nivelul gleznei. La acesti pacienti pot sa apara ulceratii ale pielii si modificari ale culorii acesteia, precum si infectii.
3. Bolile cardiovasculare si picioarele umflate in zona gleznei
In situatia in care inima unei persoane nu mai poate sa pompeze sangele asa cum ar trebui, apare insuficienta cardiaca. Este o afectiune care genereaza umflarea picioarelor, pentru ca directia de circulatie a sangelui nu este cea normala. In cazul pacientilor cu insuficienta cardiaca pe partea dreapta, gleznele se pot umfla in timpul serii pe fondul retentiei de apa si sare.
4. Picioare umflate in zona gleznei la pacientii cu boli hepatice
Albumina este o proteina cu rol esential in pastrarea lichidului in interiorul vasului de sange, iar sinteza acestei proteine este afectata la pacientii cu boli hepatice. Pe fondul cantitatilor insuficiente de albumina, apa va putea sa iasa din vasul de sange si sa se acumuleze in zona interstitiala. Din cauza functionarii deficitare a ficatului apare un exces de lichide la nivelul membrelor inferioare si al labei piciorului, ceea ce determina umflarea tesuturilor din zona respectiva.
5. Tratamente medicamentoase care pot duce la picioare umflate in zona gleznei
Tratamentele medicamentoase care pot sa provoace umflarea picioarelor in zona gleznei sunt cele care implica hormoni (estrogen), steroizi si antiinflamatoare nesteroidiene. De asemenea, si medicamentele pentru diabet si antidepresivele pot sa genereze aceasta problema, la fel si blocantele canalelor de calciu.
6. Picioare umflate in zona gleznei din cauza afectiunilor renale
Nivelurile de sare si al altor minerale din sange sunt echilibrate de catre rinichi, organe responsabile si cu reglara cantitatii de apa din organism. Atunci cand avem de-a face cu o afectare severa la nivelul rinichilor, acestia nu mai pot sa filtreze cu eficienta normala sangele si nici nu mai pot sa elimine prin urina lichidele si elementele reziduale. Din acest motiv in corp se pot acumula lichide, ceea ce se poate intampla si in zona gleznei.
7. Alimentatia necorespunzatoare si stitlul de viata
In situatia in care o persoana consuma alimente cu un continut ridicat de sare si de grasimi, poate ajunge sa aiba picioare umflate in zona gleznei. Consumul de alcool in cantitati mari, precum si sedentarismul, pot sa produca edem la nivelul gleznei.