Despre cupru si rolul sau in organism
Unul dintre cele mai importante minerale pentru organismul uman este cuprul. Acest microelement chimic are un rol esential in indeplinirea mai multor functii ale corpului, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antiinfectioase si antivirale. Este recomandat sa constientizati valoarea cuprului pentru mentinerea sanatatii dumneavoastra, precum si felul in care actioneaza acest mineral.
Organismul uman foloseste cuprul atunci cand se confrunta cu infectii provocate de unii agenti patogeni, il foloseste si in procesul de reglare a metabolismului fierului, precum si pentru a forma tesutul conjunctiv. De asemenea, cuprul este implicat si in producerea energiei la nivel celular, in functionarea sistemului nervos si in producerea de melanina – acel pigment care genereaza culoarea pielii.
Informatii importante despre cupru
Este important de stiut faptul ca nu putem supravietui fara cupru, acest mineral esential care se afla in foarte multe dintre proteinele din organismul uman. Exista extrem de multe beneficii datorate cuprului, ca de exemplu rolul pe care il are in formarea colagenului si in dezvoltarea globulelor rosii. Avand in vedere proprietatile antioxidante ale cuprului, acest microelement chimic reduce eficient riscul de cancer.
Cuprul poate sa fie asimilat prin alimente precum cerelalele integrale, ciupercile, nucile, alunele, fasolea sau ficatul, precum si din suplimente alimentare. Pentru a afla daca aveti sau nu deficit de cupru in organism, este necesar sa efectuati un test al cuprului in urina sau plasma.
Cupru - rol si beneficii
In situatia in care va confruntati cu deficit de cupru, ceea ce este destul de rar, puteti resimti anumite simptome specifice si altor probleme de sanatate. De exemplu, poate sa fie vorba despre anemie sau oboseala, despre scaderea temperaturii corpului, probleme tiroidiene sau hipertensiune arteriala.
De asemenea, pot sa apara diverse afectiuni la nivelul sistemului osos, aritmii, probleme de fertilitate, iar parul se poate decolora si poate deveni mai fragil. Pot sa apara carente de cupru la pacientii cu boli ereditare care inhiba asimilarea acestui mineral, la pacientii cu boala celiaca sau boala Crohn, precum si la cei care sufera din cauza unor afectiuni ale tractului digestiv.
Rolul cuprului in formarea colagenului
La baza formarii colagenului sta un proces extrem de complex, proces in care este implicat si cuprul. Este nevoie de cupru pentru activarea enzimei lizil oxidaza, esentiala pentru a forma colagenul. Atunci cand lizil oxidaza este activa, tesuturile sunt sustinute mai eficient iar fibrele de colagen devin mai puternice.
Prevenirea sclerozei in placi
Studiile recente efectuate de catre specialistii in domeniu au evidentiat faptul ca prevenirea sclerozei in placi poate fi realizata datorita prezentei cuprului in corp. Cercetatorii coroboreaza in continuare dovezi despre capacitatea cuprului de a preveni scleroza in placi, studiile fiind inca in desfasurare.
Prevenirea osteoporozei
Cuprul este un mineral care ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii sistemului osos si a articulatiilor, avand un rol foarte important din punct de vedere al densitatii si al rezistentei oaselor. Atunci cand nivelul de cupru din organism este in limitele normale, riscul de osteoporoza este mai scazut. Acest mineral interactioneaza si cu alte minerale, asa cum este zincul, fierul sau manganul, formand un complex de enzime care poarta denumirea de „superoxid dismutaza”. Este un complex de enzime care ajuta semnificativ la reducerea actiunii radicalilor liberi la nivelul oaselor, precum si la reducerea stresului oxidativ. In situatia in care va confruntati cu deficit sever de cupru, este bine sa stiti ca se poate ajunge la scaderea densitatii osoase si, ulterior, la aparitia osteoporozei.
Regleaza tensiunea arteriala si scade nivelul colesterolului
Specialistii avertizeaza asupra faptului ca hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut pot sa fie consecinte ale deficitului de cupru din organism. Sunt probleme de sanatate care pot fi ameliorate daca asiguram un aport suficient de cupru, insa este obligatoriu sa fie urmat si tratamentul pe care l-a recomandat medicul si sa mentinem un stil de viata sanatos pentru a ne vindeca.
Stimuleaza fertilitatea
La fel ca si fierul, cuprul reprezinta unul dintre nutrientii care favorizeaza mentinerea unei stari bune de sanatate, cu un rol important si pentru fertilitate. Specialistii nu au identificat inca felul in care fertilitatea masculina este influentata de catre nivelul cuprului din organism, insa au cazut de acord asupra faptului ca exista o legatura intre ele. Libidoul poate sa fie influentat atat de deficitul de cupru, cat si de prezenta acestuia in exces, nivelul cuprului putand sa aiba efecte si la nivelul testiculelor, din punct de vedere al afectarii calitatii spermei.
Imbunatateste activitatea cardiovasculara
Este recomandat sa avem in vedere faptul ca bolile cardiovasculare pot sa aiba manifestari foarte severe, in unele situatii putand chiar sa provoace decesul pacientului. Este important sa le tratam si sa le prevenim pe cat de eficient posibil, de aceea specialistii ne avertizeaza sa nu ajungem in situatia de a avea deficit de cupru, pentru ca este o deficienta asociata afectiunilor cardiovasculare. Nivelul de trigliceride este tinut sub control cu ajutorul cuprului, tot datorita cuprului putand fi prevenita si formarea placilor de aterom.
Intareste sistemul imunitar
Atunci cand in organism exista suficient cupru, sistemul imunitar este stimulat eficient in lupta cu infectiile. De asemenea, cuprul favorizeaza si repararea tesuturilor care au fost afectate si grabeste vindecarea. Cercetatorii nu au inteles inca pe deplin felul care cuprul ne influenteaza imunitateaa, insa cei mai multi dintre ei sunt de acord ca deficitul de cupru are un efect negativ atunci cand ne referim la capacitatea de raspuns a sistemului imunitar.
Contribuie la producerea de globule rosii
Productia de celule rosii este direct inflentata de catre nivelul de fier din organism, insa cuprul este elementul care ajuta la accesarea fierului de catre aceste celule si care favorizeaza multiplicarea lor.