Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Dificultati de mers, tipuri de tulburari ale mersului

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 16 noiembrie 2022 Ultima actualizare: 18 decembrie 2023

Prin „dificultati de mers” sau „tulburari de mers” se defineste mersul anormal, care implica anumite miscari neobisnuite la nivelul membrelor inferioare in timpul deplasarii. Este vorba despre miscari pe care persoana afectata le poate controla doar partial sau deloc, miscari care pot sa influenteze postura corporala in timpul mersului. In foarte multe dintre cazuri, mersul anormal este o consecinta a afectiunilor sistemului osos, a celui muscular sau la nivelul structurilor nervoase care se afla in zona membrelor inferioare.

Avem de-a face cu dificultati de mers atunci cand viteza de deplasare a persoanei afectate este diminuata, precum si in situatia in care miscarile membrelor inferioare sunt influentate negativ. Pe de alta parte, dificultati de mers pot sa apara si la pacientii care sufera din cauza unora dintre afectiunile cerebrale.

Mers topait

Mersul topait face parte din categoria „dificultati de mers” pentru ca presupune o deplasare alerta, cu pasi marunti, care pot fi asemanati cu o topaiala.

Cauze mers topait

La unele dintre persoanele cu mers topait, cauza poate sa fie reprezentata de isterii sau psihoze. Mersul topait poate sa fie, in acelasi timp, si o consecinta a nevrozelor sau a oligofreniei.

Optiunile de tratament pentru mers topait

Tratamentul pentru mers topait poate sa includa administrarea de sedative sau de anxiolitice, precum si administrarea de antidepresive. Se poate avea in vedere si tratarea bolii care a generat dificultati de mers, precum si metode alternative: reflexoterapie, acupunctura, masaj terapeutic, etc.

Mers step

Tot la „dificultati de mers” se incadreaza si mersul step. Persoanelor care intampina aceasta problema le este imposibil sa calce cu piciorul afectat si sunt nevoite sa foloseasca piciorul sanatos, motiv pentru care miscarea este asemanatoare cu step – ul.

Cauze mers step

Poate sa fie vorba despre paralizia nervului popliteu extern, dar se poate ajunge la „mers step” si din cauza unor traumatisme. De asemenea, printre cauze se numara si hernia de disc sau tumorile.

Optiunile de tratament pentru mers step

Pentru a trata „mersul step” se pot folosi antiinflamatoare sau analgezice, dar poate sa fie nevoie si de interventie chirurgicala. Evident, trebuie tratata boala care provoaca fenomenul, si se poate apela inclusiv la reflexoterapie, acupunctura sau masaj.

Mers rigid

In situatia in care se ajunge la rigidizarea articulatiilor si a musculaturii, si mersul devine rigid. Persoanele afectate tin gatul si capul inainte atunci cand se deplaseaza, iar postura mentinuta in timpul mersului este rigida.

Cauze mers rigid

Mersul rigid poate sa fie o consecinta a sindromului extrapiramidal. De asemenea, mers rigid poate sa apara si la persoanele afectate de boala Parkinson sau la cele care au tumori cerebrale.

Optiunile de tratament pentru mers rigid

Tratamentul clasic pentru persoanele cu mers rigid presupune administrarea de medicamente antiparkinson sau de tonice cerebrale. In acelasi timp, s-au dovedit utile si auriculoacupunctura, hidrogimnasica, reflexoterapia sau masajul.

Mers talonat

Dificultati de mers intampina si persoanele cu „mers talonat”. Este vorba despre acel mers pe calcaie, cand persoana afectata tine departate varfurile picioarelor.

Cauze mers talonat

In cele mai multe dintre situatii, persoanele al caror mers este „talonat” sunt persoane care sufera din cauza sifilisului tertiar.

Optiunile de tratament pentru mers talonat

Tratamentul clasic pe care medicii il recomanda persoanelor cu mers talonat se bazeaza pe administrarea de antibiotice sau pe identificarea si tratarea bolii de baza. Din punct de vedere al metodelor alternative de tratament, acupunctura si electroacupunctura s-au dovedit utile; la fel si hidrogimnastica, masajul terapeutic si reflexoterapia.

Mers leganat

Se considera „mers leganat” atunci cand o persoana paseste pe varfuri, cu calcaiul ridicat de pe suprafata de deplasare. Se intampla pentru ca persoana afectata incearca sa compenseze diferenta de lungime dintre membrele inferioare.

Cauze mers leganat

Mersul leganat poate sa fie provocat de diverse eventuale accidentari, dar si de anumite afectiuni ale muschilor (miopatii). De asemenea, printre cauzele mersului leganat se numara si luxatia congenitala de sold.

Optiunile de tratament pentru mers leganat

Tratamentul clasic pentru mers leganat implica necesitatea unei interventii chirurgicale. La fel ca si in cazul altor dificultati de mers, exista si metode alternative de tratament. De exemplu, masajul si reflexoterapia s-au dovedit eficiente, la fel si electroacupunctura, hidrogimnastica sau acupunctura.

Mers tarait

Mersul tarait este explicat chiar de aceasta denumire si se refera la faptul ca persoana care este afectata ajunge sa isi tarasca unul dintre picioare pe durata deplasarii.

Cauze mers tarait

Se poate ca mersul tarait sa fie provocat de anumite traumatisme sau de accidente vasculare, insa poate sa fie si consecinta paraliziilor. De asemenea, mersul tarait poate sa fie si o consecinta a unor tumori cerebrale.

Optiunile de tratament pentru mers tarait

Tratamentul pentru mers tarait pote sa includa administrarea de tonice cerebrale sau poate sa vizeze vindecarea bolii care provoaca dificultati de mers. In unele situatii, se poate ca medicul sa recomande chiar interventia chirurgicala. Si in acest caz se poate apela la anumite metode alternative, adica hidrogimnastica, reflexoterapie, acupunctura, etc.

Mers adinamic

Mersul adinamic este caracterizat de miscari lente, care sunt efectuate cu greutate, asa ca avem de-a face cu un mers incetinit.

Cauze mers adinamic

Printre principalele cauze ale mersului adinamic se numara scleroza multipla si scleroza in placi. De asemenea, poate sa fie vorba si despre afectarea glandei suprarenale (boala Addison) sau despre boala cronica musculara.

Optiunile de tratament pentru mers adinamic

Si pentru mersul adinamic exista doua alternative de tratament, cel clasic si cel alternativ. Cel clasic include tonice cerebrale si vindecarea bolii care genereaza dificultati de mers, iar cel naturist se bazeaza pe acupunctura, hidrogimnastica, masaj, reflexoterapie, etc. 

Mers antalgic

Mersul antalgic este recunoscut dupa faptul ca persoana afectata tinde sa paseasca pe varf sau pe calcai, in timp ce trunchiul este inclinat in directia opusa zonei afectate.

Cauze mers antalgic

Mersul antalgic poate sa fie provocat de reumatismul degenerativ sau de sciatica. De asemenea, printre cauzele care genereaza aceste dificultati de mers se numara si tumorile osoase si hernia de disc.

Optiunile de tratament pentru mers antalgic

Tratamentul clasic pentru mers antalgic presupune administrarea de analgezice si antiinflamatoare, precum si alternativa interventiei chirurgicale. Ca si in cazul celorlalte dificultati de mers, exista si alte metode de tratament. Acestea includ masajul si electroacupunctura, reflexoterapia si acupunctura, hidrogimnastica si auriculoacupunctura.