Durerea sub coaste: ce afectiuni poate ascunde?
In interiorul cutiei toracice se afla mai multe organe vitale; atunci cand simtim dureri sub coaste, poate fi un semn ca unul dintre aceste organe are o problema. Cele 24 de coaste care alcatuiesc cutia toracica sunt dispuse cate 12 pe partea stanga si pe partea dreapta a corpului, avand rol de protectie pentru organe. Oricare dintre organele aflate din partea stanga ar fi afectat de o infectie – inima, plaman, pancreas, splina, stomac, rinichi – durerea poate sa apara sub cutia toracica si in jurul acesteia.
CUPRINS:
Cum se manifesta durerea sub coaste?
Cauze ale durerii sub coaste
Durerea sub coaste in partea stanga
Durerea sub coaste in partea dreapta
Cum se manifesta durerea sub coaste?
Durerile sub coaste pot fi „ascutite” si foarte intense, in functie de cauzele exacte care le genereaza. De cele mai multe ori, durerile sub coaste sunt resimtite ca o consecinta a unor afectiuni benigne, care pot fi tratate. Indigestia, de exemplu, este o problema minora care poate fi semanalata de durerea sub coaste, insa aceasta durere poate anunta si afectiuni grave, ca de exemplu infarctul miocardic. Pentru a fi sigur de adevarata cauza a durerilor sub coaste, atunci cand acestea persista este recomandat sa consultati un medic.
Durerile care apar sub coaste pot fi resimtite asemenea unor junghiuri, ca niste „arsuri” sau ca un fel de presiune constanta. Este o durere ce poate aparea atunci cand expiram, dar poate sa aiba si caracter permanent. Nu este o durere care sa puna in pericol viata persoanei respective, dar ideal ar fi ca factorul declansator sa depistat cat mai repede pentru ca problema sa fie taratata la timp.
Cauze ale durerii sub coaste
Una dintre cauzele cel mai des intalnite care genereaza durere sub coaste este postura incorecta a corpului, obisnuinta de a sta cocosat de exemplu.
O alta cauza des intalnita a durerilor sub coaste este indigestia. Aceasta poate fi o consecinta a faptului ca mancam prea repede sau a consumului de alimente picante sau cu grasime. Calculii biliari si gastrita se numara de asemenea printre factorii care pot duce la indigestie. Disconfortul pe care in cauzeaza indigestia se poate manifesta si sub forma balonarii si a a arsurilor resimtite la nivelul stomacului. Persoanele care sufera din aceasta cauza ar trebui sa evite alimentele cu aciditate crescuta, pe cele picante sau cu grasime, avand de asemenea grija si la cantitatea de alimente consumate.
In situatia in care durerea de sub coaste este insotita de arsuri la stomac, imediat dupa masa, exista posibilitatea ca respectivul pacient sa sufere din cauza refluxului gastroesofagian. Este o afectiune care se manifesta atunci cand aciditatea din stomac urca spre esofag, provocand dureri si senzatia de arsura.
Constipatia este inca o posibila cauza a durerilor de sub coaste, insa este o problema care poate fi rezolvata in general cu cu laxative si mai multe remedii naturiste; odata ce intestimnul gros este golit, durerea dispare. Bolile inflamatorii intestinale, asa cum este boala Crohn si colita ulcerativa, se manifesta de regula prin febra, diaree, crampe abdominale sau pierderea apetitului, insa si durerea de sub coaste poate fi unul dintre simptome. Leziunile si fracturile de la nivelul coastelor sau al muschilor intercostali pot sa genereze durere sub coaste. In cazul in care ati suferit o accidentare prin care coastele au fost afectate este esential sa consultati un medic pentru a va asigura ca nu au fost afectate si organele pe care acestea le protejeaza. Pentru a calma durerile, compresele cu gheata pot fi de ajutor.
In cazul pacientilor care au colesterolul marit, exces de bilirubina sau lipsa de saruri biliare, apar calculii biliari. Cei de mici dimensiuni pot fi dizolvati, spun specialistii in medicina naturista, band in fiecare dimineata pe stomacul gol zeama de lamaie diluata cu apa. Pacientii cu pietre la rinichi pot acuza durere sub coaste, si lateral si la spate. In aceasta situatie, simptomele care insotesc durerea pot fi greata, febra, varsaturile si durerile in timpul urinarii. Afectiunile hepatice, ca de exemplu infectiile cu virusul hepatic sau steatoza hepatica, pot genera si ele durere sub coaste. Atunci cand se manifesta pe partea stanga, aceste dureri pot fi semne ale unui infarct miocardic; este o durere care se poate extinde spre brate si spate, spre gat si mandibula.
Durerea sub coaste in partea stanga
In termeni de specialitate, durerea sub coaste in partea stanga are denumirea de hipocondru stang. In multe dintre cazuri este vorba despre patologia splinei, situatie in care durerea apare ca urmare a cresterii in volum a parenchimului splenic, efectul fiind acela de tensionare a capsulei, urmat de comprimarea altor structuri anatomice alaturate din cauza dimensiunii crescute.
Este in general o durere difuza, de intensitate redusa spre medie, insa poate fi si continua. Poate fi consecinta unor afectiuni precum costocondrita, pancreatita, ruptura de splina, pericardita, gastrita sau pleurezia. Pentru un diagnostic corect este necesara si observarea altor simptome clinice, care sunt in general specifice altor tesuturi sau organe.
Durerea sub coaste in partea dreapta
Durerile din zona hipocondrica dreapta (regiunea de sub coastele din partea dreapta) apartin in general de patologia hepatobiliara. Aceste dureri pot avea diverse caracteristici, care variaza de la sensibilitate hepatica ce se instaleaza lent pana la dureri bruste si de mare intensitate.
Durerea care apare brusc si este intensa, asemanatoare unei crampe, este asociata in general cu patologia biliara, in timp ce durerea difuza, mai putin intensa, indica un diagnostic clinic asociat patologiei hepatice. Pentru un posibil diagnostic de afectiune hepatobiliara, este necesara si o analiza a celorlalte simptome.