Hernie de disc - tratament si remedii
Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale, caracterizata prin fragmentarea discului intervertebral ce conduce la comprimarea radacinilor nervoase si a maduvei spinarii aflate in canalul spinal din zona respectiva. Din cauza stilului de viata, dar si din cauza altor factori favorizanti, hernia de disc este tot mai intalnita in randul populatiei, atat printre persoanele tinere, cat si in randul persoanelor varstnice. Exista posibilitatea ca foarte multi dintre pacienti sa nu resimta simptome iar interventia chirurgicala sa nu fie necesara in cele mai multe situatii. In afara de posibilele complicatii care implica operatie pentru tratarea herniei de disc, sedintele de fizioterapie sunt in general suficiente.
Hernia de disc poate fi prevenita prin exercitii fizice care sa consolideze muschii, stabilizand astfel sprijinul pentru coloana vertebrala. Este important sa mentineti o postura corecta a spatelui, sa evitati sa ridicati obiecte prea grele, sa renuntati la fumat si sa va pastrati o greutate corporala normala.
De cate feluri este hernia de disc si cum se manifesta?
Aceasta afectiune poate sa se manifeste in oricare zona a coloanei vertebrale, dar cel mai adesea avem de-a face cu hernie de disc in zona lombara si in zona cervicala. Se poate sa apara hernie de disc si in zona toracica a coloanei vertebrala, insa cazurile sunt mult mai rare.
In situatia in care discul intervertebral care se deplaseaza este situat in zona lombara, simptomele care sunt resimtite includ dureri in zona coapselor, a feselor sau in partea de jos a genunchiului. In acest caz este afectat nervul femural, precum si nervul sciatic. Se poate ca senzatia de durere sa fie insotita si de amorteala sau furnicaturi, precum si de o sensibilitate crescuta in zona afectata.
In cazul pacientilor la care discul herniat se afla in partea de sus a coloanei vertebrale, avem de-a face cu hernie de disc cervicala. Persoanele afectate vor resimti dureri in zona umerilor si a membrelor superioare, dureri a caror intensitate devine din ce in ce mai mare. De asemenea, si la hernia de disc cervicala apar furnicaturile sau senzatia de amorteala.
Hernie de disc – cauze si factori de risc
Se poate vorbi despre hernie de disc atunci cand inelul exterior al discului este fisurat sau rupt, permitand astfel deplasarea continutului gelatinos aflat in interior. Hernia de disc poate sa fie si consecinta unor miscari, a ridicarii unor obiecte prea grele sau a unui serviciu care presupune foarte mult efort fizic . De asemenea, hernia de disc poate sa apara si la persoanele supraponderale din cauza faptului ca greutatea pe care trebuie sa o sustina coloana vertebrala este mai mare.
Unul dintre factorii de risc ce pot duce la aparitia herniei de disc este reprezentat de viata sedentara. Pe de alta parte, discurile se slabesc pe masura ce organismul imbatraneste si se pierde o parte a continutului care le protejeaza. Micsorarea tesutului din interiorul discului se produce si din cauza fumatului, pentru ca aportul de oxigen este unul redus. Hernia de disc este o afectiune cu care se confrunta adesea soferii profesionisti, din cauza pozitiei mentinute pentru multa vreme si a vibratiilor masinii din timpul deplasarii.
Hernie de disc – diagnostic si tratament
In prima faza, medicul va efectua o examinare fizica a pacientului pentru a verifica nivelul de sensibilitate al spatelui si va determina cauza exacta a durerii. Pentru a verifica forta musculara, reflexele, capacitatea de a percepe anumite atingeri usoare sau de a se deplasa a pacientului, este nevoie si de o examinare neurologica. De asemenea, va fi nevoie de o radiografie si o mielografie, un RMN si o tomografie computerizata, precum si de testarea nervilor.
Tratamentul pentru hernie de disc va fi stabilit in urma diagnosticarii si poate sa fie unul conservator, ceea ce presupune ca pacientul sa evite pozitiile inconfortabile, sa execute anumite exercitii fizice si sa ia anumite medicamente pentru ameliorarea durerilor. Se recomanda administrarea de antiinflamatorii in situatia persoanelor cu dureri moderate, analgezice in cazul pacientilor cu dureri care nu dispar, anticonvulsivante, relaxante musculare sau injectii cu cortizon.
In situatia in care durerile persista de-a lungul a mai multe saptamani, medicul va sugera inceperea sedintelor de fizioterapie. Interventia chirurgicala este luata in calcul ca alternativa de pentru pacientii cu hernie de disc doar daca dupa aproximativ o luna si jumatate de tratament nicio metoda nu a reusit sa diminueze durerile. Operatia este recomandata si persoanelor care au aceasta afectiune si care sufera de incontinenta urinara sau fecala, celor care au dificultati de mers sau atunci cand stau in picioare, precum si acelora care au stari de slabiciune si amorteala. Este bine de stiut ca exista si tratament nonchirurgical, cu metode minim invazive, si anume utilizand microscopul operator.