Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Lumbago - simptome, cauze, diagnostic si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 august 2021

Lumbago reprezinta o durere lombara acuta ce apare in urma unei miscari gresite, provocate cel mai frecvent de un microtraumatism ce afecteaza un disc intervertebral si pune bolnavul in imposibilitatea efectuarii miscarilor de aplecare a trunchiului.

La pacientii cu lumbago, simptomele pot sa includa durerere continua sau intrerupta, nedefinita sau acuta, de-a lungul nervului sciatic, membrul afectat nu mai functioneaza cum trebuie, in unele cazuri instalandu-se si o pierdere motorie periferica. Principalele cauze care duc la lumbago sunt suprasolicitarea sau fortarea muschilor, ridicarea de greutati, statul pe scaun prea mult timp sau in pozitii necorespunzatoare.

In tratarea acestei afectiuni este necesar repausul la pat. O alta metoda o reprezinta fizioterapia, dar si kinetoterapia este de ajutor, pentru ca se focuseaza asupra ameliorarii durerii si mentinerea a unei posturi sanatoase. Se folosesc si infiltratiile sau administratea de medicamente antiinflamatoare si analgezice. Lumbago este o afectiune destul de comuna care apare la nivelul spatelui, fiind cunoscuta si sub denumirea de „dorsalgia joasa” sau „durere lombara”. Atunci cand nu este tratata corespunzator si la timp, criza de lumbago poate ajunge sa se agraveze, existand posibilitatea ca pacientul sa fie imobilizat pentru mai multa vreme.

CUPRINS:

Simptome lumbago
Cauze lumbago
Lumbago – diagnostic
Tratament lumbago

Simptome lumbago

Lumbago se poate clasifica in functie de durata si poate fi o afectiune acuta, subacuta sau cronica. Atunci cand durerea se intinde pe o perioada mai scurta de sase saptamani este acuta, cand dureaza intre 6 si 12 saptamani este subacuta, iar cand depaseste 12 saptamani este cronica. Durerea de tip mecanic resimtita de pacientii cu lumbago este o durere lombara comuna, care incepe sa fie resimtita in timpul efortului si care ajunge sa se accentueze in perioada de repaus. Este important sa se faca diferentiere intre simptomele lumbago si durerile de tip inflamator, specifice bolilor reumatologice, acolo unde durerea debuteaza in timpul repausului si se diminueaza in timpul miscarii.

Simptomele lumbago se manifesta in special dupa ce este desfasurata o activitate fizica de mare intensitate, si mai ales in cazul persoanelor sedentare. Durerile apar la nivelul muschilor si la nivelul ligamentelor dorsale din zona lombara. De regula, sunt simptome care se amelioreaza prin repaus fizic si administrarea de analgezice. Durerea lombara joasa, moderata sau persistenta, afecteaza aproximativ una din trei persoane la nivel global. In situatia pacientilor cu lumbago, miscarile sunt destul de limitate, iar acest blocaj se poate manifesta pe parcursul mai multor zile si are denumirea de „atitudine antalgica”.

Cauze lumbago

Riscul de lumbago este mai mare in situatia persoanelor supraponderale si care sunt sedentare, precum si la persoanele care sunt nevoite sa ridice obiecte grele in timpul serviciului. Cauzele care pot duce la declansarea acestei afectiuni includ atat factori de risc individuali, cat si factori de risc ocupationali. Varsta mai mare de 45 de ani poate fi unul dintre factorii individuali, la fel si consumul de tutun, o sarcina sau factorii psihosociali, ca de exemplu stresul, anxietatea sau depresia. Tot la factori de risc individuali se incadreaza si tulburarile de sciatica ale coloanei, anatomia si structura coloanei, precum si integritatea masei musculare paravertebrale.

Cealalta categorie de factori de risc in declansarea lumbago o constituie factorii ocupationali, aici incadrandu-se persoanele al caror serviciu presupune efort fizic major, in special cele care sunt nevoite sa ridice constant greutati. Muncitorii constructori, mai ales aceia care folosesc unelte si masinarii care produc vibratii, pot ajunge sa sufere de lumbago. Nici persoanele care lucreaza la birou nu sunt ferite de aceasta afectiune, pentru ca mentinerea corpului in aceeasi pozitie pentru perioade prea lungi de timp poate fi unul dintre factorii de risc ocupationali ai declansarii simptomelor.

Lumbago – diagnostic

In diagnosticarea lumbago, testele imagistice sunt cele mai utile pentru ca testele de laborator sunt de multe ori nespecifice. Exceptie fac situatiile in care exista o boala inflamatorie a coloanei vertebrale sau o infectie. Pentru stabilirea diagnosticului de lumbago, medicul poate sa recomande o radiografie de coloana lombara, o discografie sau o tomografie computerizata. Aceasta din urma, CT, este o procedura care nu implica durere si se efectueaza rapid, fiind utila in diagnosticarea precisa a afectarilor corpului vertebral, a stenozei spinale si a hernierii discurilor intervertebrale.

Pentru diagnosticarea lumbago se poate folosi si imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), dar si proceduri electrodiagnostice precum teste de conducere nervoasa sau electromiograma. De asemenea, se foloseste si scintigrafia osoasa pentru a diagnostica si monitoriza infectiile, fracturile sau ale afectari la nivelul oaselor. Desi utilitatea ei este limitata in diagnosticarea durerii lombare joase, ecografia articulara este folosita in special la pacientii cu afectare articulara periferica.

Tratament lumbago

Tratamentul pentru persoanele cu lumbago poate sa fie atat medicamentos, cat si chirurgical sau bazat pe kinetoterapie. In general, scopul principal al tratamentului este acela de a ameliora simptomele si de a mentine capacitatea pacientului de a fi activ. Pentru a combate durerea se recomanda medicamente care se pot administra pe cale orala sau injectabila, aceste alternative ajutand la reducerea contracturii musculare a spatelui, cat si la reducerea inflamatiei. Medicul poate sa va prescrie antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice sau miorelaxante. Principalele masuri recomandate in tratarea lumbago sunt razele laser, electro si hidroterapia, precum si exercitiile terapeutice.

Kinetoterapia ajuta in prima faza la ameliorarea durerilor, a contracturii si a reechilibrarii musculare, insa in etapele ulterioare este utila atat pentru reintegrarea in activitate a coloanei vertebrale, cat si pentru readaptarea la efort. Simptomele pot fi diminuate si prin terapie manuala, programul de exercitii fiind stabilit astfel incat sa restabileasca forta musculara si sa ajute la reeducarea tiparelor de miscare. Tratamentul chirurgical este ultima dintre optiunile de tratament pentru lumbago si trebuie avuta in vedere doar daca celelalte alternative au esuat si daca durerile cresc in intensitate.

Lumbago – preventie

Pentru a preveni durerile lombare generate de lumbago, este esential ca orice persoana sa aiba grija la pozitia corpului si sa o corecteze daca este necesar. Exista masuri profilactice, ca de exemplu folosirea unui sprijin pentru mana in timp ce conduceti sau utilizarea unui scaunel pentru odihnirea picioarelor atunci cand stati la birou. De asemenea, specialistii recomanda sa evitam ridicarea de greutati si saltelele prea moi.