Luxatia congenitala de sold la copii: diagnostic, simptomatologie si tratament
Luxatia congenitala de sold la copii este considerata a fi una dintre malformatiile congenitale intalnite cel mai adesea la nivelul aparatului locomotor. Atunci cand articulatia soldului nu se dezvolta normal, apare aceasta afectiune a copilariei din cauza faptului ca osul coapsei nu se poate fixa cu precizie in zona cavitatii de la nivelul osului iliac. La copiii cu luxatie congenitala de sold cavitatea nu are o forma normala, care sa permita asezarea sigura a acestor oase. In cazul lor, capul femurului aluneca in afara acestei cavitati – situatia putand sa apara doar la un sold, cat si la ambele.
Trebuie mentionat faptul ca nu puteti preveni luxatia congenitala de sold la copii, avand in vedere ca este un defect de dezvoltare. Pentru o mare parte dintre parintii ai caror copii sufera din cauza acestei afectiuni este foarte stresant procesul de ingrijire al celor mici, de aceea este recomandat sa isi mentina un psihic puternic si forma fizica necesara.
Luxatia congenitala de sold la copii – informatii generale
Specialistii considera ca luxatia congenitala de sold la copii apare in general la primul nascut si ca are un caracter ereditar. Statisticile arata ca este o problema care le afecteaza de sase ori mai mult pe fetite decat pe baietei si ca, la nivel global, unul din o mie de copii se naste cu displazie de sold. Printre factorii de risc care pot sa favorizeze aparitia luxatiei congenitale de sold se numara si torticolisul sau pozitia inversa a copilului inainte de a fi fost nascut. Un alt aspect care trebuie mentionat este acela ca semnele si simptomele pot sa difere de la un copil la altul, in functie de afectarea unilaterala sau bilaterala soldurilor.
Este bine sa aveti in vedere faptul ca, atunci cand copilul se vindeca in urma tratamentului administrat, afectiunea nu ii mai provoaca neplaceri de-a lungul vietii. Desigur, pentru a va asigura ca articulatia se dezvolta normal, este esential sa mergeti din cand in cand la evaluare medicala de specialitate. Cu cat diagnosticul este stabilit mai din timp si tratamentul administrat mai devreme, cu atat scade riscul de aparitie a unor complicatii mult mai greu de vindecat in viitor.
Diagnosticul de luxatie congenitala de sold
Inca de la nastere, toti nou – nascutii sunt consultati pentru a se depista o eventuala luxatie congenitala de sold. Examinarea este cu atat mai necesara cu cat copilul prezinta anumite deformari ale membrelor inferioare sau la nivelul genunchilor. De foarte multe ori displazia congenitala de sold poate sa fie diagnosticata in urma examenului medical, insa exista si anumite investigatii de laborator pentru confirmarea diagnosticului. Se poate ca displazia congenitala de sold sa fie greu de diagnosticat la copiii mai mici de trei luni, pentru ca nu sunt intotdeauna suficiente semne pentru a fi identificata.
In procesul de diagnosticare, medicul ortoped va observa anumite miscari ale copilului si felul in care isi tine picioarele. De asemenea, pentru a confirma diagnosticul, va solicita efectuarea unei ecografii de sold pentru copiii care nu au implinit inca cinci ani sau a unei radiografii pentru cei care au trecut de aceasta varsta.
Simptome specifice in luxatia congenitala de sold
Luxatia congenitala de sold poate fi identificata prin mai multe simptome, insa acestea pot sa difere de la un pacient la altul in functie de felul in care evolueaza afectarea. Cele mai comune dintre manifestarile luxatiei congenitale de sold la copii pot sa constea in aparenta scurtare a piciorului, in asimetria cutelor de la nivelul feselor si al coapselor, precum si in instabilitatea articulatiei soldului. De asemenea, la copiii care sufera din cauza acestei afectiuni, se poate auzi un sunet specific in zona soldului si pot sa apara intarzieri din punct de vedere al dezvoltarii abilitatilor de miscare.
Un alt simptom poate fi considerat deschiderea mare dintre membrele inferioare. Atunci cand copilul sta intins la orizontala iar unul dintre picioare are o pozitie mai ridicata, poate fi semn al luxatiei congenitale de sold.
Tratament pentru luxatia congenitala de sold la copii
Exista mai multe alternative de tratament pentru luxatia congenitala de sold la copii. Desigur, medicul specialist este cel care stabileste metoda de tratament in urma diagnosticarii si in functie de gradul de evolutie a afectarii. Una dintre alternative este cea a tratamentului ortopedic, efectuat de catre un medic ortoped pediatru, si care poate sa difere in functie de varsta pacientului.
Tot la recomandarea medicului se pot executa exercitii specifice sedintelor de kinetoterapie, care tonifica musculatura paravertebrala si care ajuta la corectarea deficientelor. De asemenea, kinetoterapia este utila in prevenirea aparitiei tulburarilor de mers si de postura. Parintii trebuie sa aiba grija sa nu lase copilul sa mearga inainte ca mersul sa poata fi stabil si sa evite pe cat posibil accidentarile care provoaca subluxatii.
A treia alternativa de tratament este reprezentata de interventia chirurgicala, insa aceasta modalitate este recomandata in situatia in care diagnosticarea a avut loc dupa ce copilul a inceput deja sa mearga sau in cazuri severe. Se poate ca medicul sa recomande folosirea unui ham special pentru ca picioarele sa stea departate in unghiul potrivit, precum si alte dispozitive ortopedice – atele sau legaturi.