Osteopenie: cauze, factori de risc, simptome, diagnostic si preventie
Osteopenia este acea afectiune care duce la slabirea oaselor, dar si la ruperea acestora deoarece prin osteopenie se pierde densitatea osoasa. Pacientii care sufera de osteopenie pierd mai putina masa osoasa decat cei care sunt afectati de osteoporoza. Densitatea minerala osoasa indica nivelul de substante minerale din os, ceea ce reflecta forta si integritatea osoasa, iar faptul ca o persoana este diagnosticata cu osteopenie inseamna ca aceasta are un risc destul de mare de a dezvolta osteoporoza, maladia care afecteaza osul slabindu-l si predispunandu-l la fracturi.
Principalul simptom al prezentei osteopeniei este aparitia fracturilor. In osteopenie nu apar dureri osoase si nici alte simptome caracteristice.
Odata cu inaintarea in varsta creste si fragilitatea oaselor din cauza faptului ca reabsorbtia osoasa incepe sa domine formarea osoasa, iar asta se intampla in jurul varstei de 50 de ani. Oamenii incep sa piarda din masa osoasa dupa varsta de 30 de ani, ceea ce inseamna ca daca oasele sunt puternice pana la varsta de 30 de ani, atunci riscul aparitiei osteopeniei sau osteoporozei sunt mai mici. Exista si o serie de factori de risc care pot determina instalarea osteopeniei atat la femei cat si la barbati: fracturile anterioare, anumite medicamente, stilul de viata, alimentatia saraca in lactate, ciclul menstrual neregulat, bolile de nutritie precum anorexia, bulimia, problemele metabolice, chimioterapia dar si expunerea la radiatii.
In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist. Tratamentul in sine necesita schimbarea stilului de viata, dar si a anumitor obiceiuri. Dieta este foarte importanta in dezvoltarea oaselor la fel cum calciul este cel mai important mineral in mentinerea densitatii dar si a masei osoase. De aceea, este indicat sa consumati lapte si produse lactate, legume verzi. La fel de importanta este si administrarea de calciu si vitamina D, dar si activitatea fizica regulata.
Ce este osteopenia?
Persoanele cu osteopenie au o densitate osoasa mai redusa in comparatie cu alte persoane de aceeasi varsta. De obicei, nu provoaca simptome. Tratamentul implica modificarea stilului de viata si administrarea anumitor medicamente.
Desi osteopenia nu provoaca adesea simptome, poate creste riscul altor afectiuni osoase mai daunatoare, cum ar fi osteoporoza. Cu toate acestea, persoanele afectate pot lua masuri pentru a-si proteja oasele si pentru a-si reduce riscul de osteoporoza.
De-a lungul vietii, organismul reabsoarbe sau descompune celulele osoase. Cu toate acestea, alte celule specializate folosesc calciul pentru a forma oase noi. Prin urmare, oasele isi pastreaza in general masa si rezistenta.
Pe masura ce oamenii inainteaza in varsta, corpul reabsoarbe celulele osoase mai repede decat le poate inlocui, ceea ce duce la o scadere a densitatii osoase.
Cauze si factori de risc
Imbatranirea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteopenie. Dupa ce masa osoasa atinge apogeul, corpul incepe sa descompuna oasele vechi mai repede decat reuseste sa formeze altele noi. In acest fel se pierde densitatea osoasa.
Femeile isi pierd densitatea osoasa mai repede dupa menopauza, din cauza nivelului scazut de estrogen. Daca aceasta densitate scade prea mult, masa osoasa poate ajunge suficient de redusa pentru a se pune diagnosticul de osteopenie.
Multi oameni cu varsta peste 50 de ani dezvolta osteopenie. Cu cat sunt prezenti mai multi dintre urmatorii factori de risc, cu atat riscul este mai mare:
- sexul feminin
- antecedente familiale de densitate osoasa redusa
- varsta peste 50 de ani
- instalarea menopauzei inainte de varsta de 45 de ani
- indepartarea ovarelor inainte de menopauza
- lipsa de miscare fizica
- alimentatia lipsita de calciu si vitamina D
- fumatul sau folosirea altor forme de tutun
- consumul excesiv de alcool sau cofeina
- administrarea de prednison sau fenitoina
Anumite alte afectiuni pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta osteopenie:
- anorexia
- bulimia
- sindromul Cushing
- hiperparatiroidismul
- hipertiroidismul
- afectiunile inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida, lupusul sau boala Crohn
Diagnostic
Din cauza lipsei de simptome, cei mai multi oameni nu stiu ca au osteopenie pana cand nu isi testeaza densitatea osoasa.
Cel mai frecvent test de verificare a densitatii osoase pe care il folosesc medicii se numeste analiza DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry), cunoscuta si sub numele de osteodensitometrie. DEXA implica utilizarea unei radiografii cu energie scazuta care evalueaza nivelul de calciu din oase.
Specialistii sugereaza ca cele mai bune locuri asupra carora poate fi efectuat testul sunt soldul sau coloana vertebrala.
Medicii folosesc scorul T pentru a raporta rezultatele testelor. Rezultatul scorului T compara masa osoasa a individului cu masa osoasa normala pentru varsta sa. De exemplu, un scor T normal este peste -1,0. Un medic pune diagnosticul de osteopenie daca persoana in cauza are un scor T intre -0,1 si -2,5.
Recomandarile individuale cu privire la momentul testarii pentru osteopenie pot varia in functie de factorii de risc. De obicei, medicii recomanda ca toate femeile cu varsta peste 65 de ani sa faca un test de densitate osoasa.
De asemenea, femeile care au sub 65 de ani, dar au ajuns la menopauza si au un factor de risc suplimentar pentru dezvoltarea osteopeniei, cum ar fi consumul regulat de tutun, ar trebui sa ia in considerare, de asemenea, efectuarea acestui test.
Tratament, alimentatie, exercitii fizice
Osteopenia poate evolua de multe ori spre osteoporoza. Dupa instalarea osteoporozei, riscul de fracturi creste. Tratamentul poate ajuta la prevenirea progresiei bolii. Tratamentul poate include urmatoarele:
Alimentatie
Medicii le recomanda persoanelor cu osteopenie sa consume mai multe alimente care maresc rezistenta oaselor. De exemplu, calciul si vitamina D pot ajuta la consolidarea rezistentei oaselor.
Alimentele bogate in calciu sunt:
- legumele cu frunze verzi
- lactatele
- sardinele
Sursele abundente de vitamina D sunt:
- ficatul de vita
- pestele gras
- macroul
- cerealele fortificate cu vitmina D
Miscarea si exercitiile fizice
Miscarea este recomandata atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea osteopeniei. Exercitiile fizice regulate pot preveni pierderea suplimentara a masei osoase si pot imbunatati densitatea osoasa.
Un program de exercitii fizice ar trebui sa includa atat exercitii de intarire musculara, cat si exercitii de sustinere a greutatii. Exercitiile de intarire musculara pot fi:
- exercitiile care implica folosirea greutatii corporale, cum ar fi flotarile si genuflexiunile
- ridicarea greutatilor
De asemenea, foarte eficiente pot fi si alte activitati, cum ar fi dansul, urcatul scarilor si mersul pe jos. Tai chi sau yoga pot ajuta la pastrarea flexibilitatii.
Exercitiile de echilibrare ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea caderilor pe masura ce persoanele cu osteopenie imbatranesc, scazand riscul de fracturi.
Medicamente
De cele mai multe ori, medicii nu recomanda tratamentul medicamentos pana cand starea persoanei in cauza progreseaza spre osteoporoza. Specialistii pot prescrie medicamente daca o persoana cu osteopenie a suferit deja o fractura osoasa. Printre medicamentele recomandate se numara bifosfonatii, care actioneaza prin prevenirea reabsorbtiei osoase. In cazul persoanelor a caror densitate osoasa a progresat catre osteoporoza, medicii pot prescrie terapia de substitutie hormonala.
Metode de prevenire
Cea mai buna modalitate de a preveni osteopenia este evitarea comportamentelor care o provoaca. De exemplu, daca sunteti fumator sau beti mult alcool sau cofeina, este esential sa va opriti – mai ales daca aveti mai putin de 35 de ani, cand oasele inca se pot forma.
Daca aveti mai mult de 65 de ani, medicul va poate sugera cel putin o scanare DEXA pentru a verifica starea masei osoase.
Oamenii de toate varstele isi pot mentine oasele puternice cu ajutorul alimentatiei sanatoase, care sa contina niveluri suficiente de calciu si vitamina D. Pe langa alimente, o alta modalitate de a obtine vitamina D este expunerea limitata la soare. Intrebati medicul cat va puteti expune la soare, astfel incat sa nu provocati alte probleme de sanatate.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21855-osteopenia