Piciorul diabetic - ce e de facut?
14 noiembrie marcheaza Ziua Mondiala a Diabetului, mai corect spus Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului.
Conform unui studiu publicat de Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate si Centrul Regional de Sanatate Publica Timisoara, in anul 2017 la o populatie adulta de 14382000 erau inregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulti cu varste intre 20 si 79 de ani, cu o prevalenta de 12,4%.
Diabetul zaharat si complicatiile diabetului zaharat au o dezvoltare lenta ce se poate intinde pe o durata de ani de zile.
Evolutia lenta ii permite pacientului sa intervina in timp util cu masuri, astfel incat sa previna ori sa incetineasca complicatiile majore.
In cazul "piciorulului diabetic", cand nu se intervine din timp pentru preventia & contracararea ulceratiilor greu sau deloc vindecabile, amputatia ramane unica solutie terapeutica.
Autoexaminarea piciorului la pacientul cu diabet
Autoexaminarea trebuie sa se faca zilnic. Va puteti inspecta picioarele folosind o oglinda, iar daca nu va descurcati sau aveti probleme de vedere, nu ezitati sa solicitati ajutorul unui membru al familiei.
Prin aceasta rutina zilnica puteti observa orice modificare aparuta la nivelul membrelor inferioare. Astfel, puteti lua masuri!
Preventia este mai putin costisitoare atat financiar, cat si din punctul de vedere al integritatii fizice si solicitarii emotionale.
Sfaturi pentru pacientul cu picior diabetic
• In privinta igienei zilnice, acordati o atentie sporita picioarelor dumneavoastra in timpul spalarii, curatati-le cu grija;
• Folositi un prosop moale si curat pentru uscarea pielii;
• Nu lasati pielea umeda, mai ales in spatiul dintre degete deoarece umiditatea contribuie la aparitia micozelor;
• Din acelasi motiv, in sezonul rece sau cand afara sunt intemperii, asigurati-va ca purtati o pereche de incaltaminte care sa nu permita patrungerea apei;
! Incaltamintea pacientului cu diabet este extrem de importanta.
Aceasta nu doar ca trebuie sa nu permita intrarea apei, dar nu trebuie sa aiba nici cusaturi neuniforme care pot leza piciorul.
• Pentru ingrijirea pielii exista creme si lotiuni hidratante speciale. Afla despre produse ingrijire pentru diabetici
• De ce este important sa folosim lotiuni speciale pentru piciorul diabetic? Pielea uscata este predispusa la crapaturi/ fisuri, una dintre "caile" catre producerea infectiilor;
• Poate parea lipsit de importanta, insa se recomanda ca unghiile sa fie taiate drept, iar la colturi - folosirea unei pile. In felul acesta se previne lezarea pielii din coltul unghiei, aparitia inflamatiilor cu risc crescut de infectie.
• Nu mergeti descult ori in sosete sau pantofi cu talpa foarte subtire.
• Orientati-va catre ciorapii fara cusaturi si care nu va strang. Daca se poate, alegeti sosete pentru diabetici cu fir de argint. Argintul are proprietati antibacteriene si antimicotice, deci previne dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor.
Afla mai multe despre ciorapii pentru diabetici
• Daca va confruntati cu senzatia de picioare reci, adresati-va medicului pentru prescrierea unui tratament. Nu utilizati spre exemplu aeroterma, caramida incalzita, nu puneti picioarele pe soba incinsa deoarece va puteti provoca arsuri serioase.
• Inspectati incaltamintea inainte de a o purta. Iar atunci cand achizitionati o pereche noua asigurati-va ca nu este stramta, ca piciorul este lejer, nu sta inghesuit. Ca nu exista cusaturi care sa va jeneze. Exista o gama intreaga de incaltaminte ortopedica pentru picior diabetic, nu ezitati sa cereti amanunte despre aceasta.
• Extrem de important, daca apar:
- dureri de picioare
- nu resimtiti durere la nivelul picioarelor, insa v-ati pierdut sensibilitatea (spre exemplu, va loviti cu piciorul de mobila din casa, insa nu simtiti nimic, nu va doare)
- observati anumite deformari, oricat ar fi de mici
- apar vezicule/ fisuri/ roseata
- prezentati hemoragii
- apare atrofia musculara la nivelul piciorului
trebuie sa va adresati medicului cat mai curand posibil.