Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Platfus: cauze, manifestari si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 25 iunie 2021 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Conditia medicala denumita picior plat sau platfus se manifesta prin lipsa arcadei (sau a scobiturii) talpii, putand sa genereze dureri sau senzatie de disconfort la nivelul picioarelor. Nu este o afectiune care sa necesite tratament daca nu apar simptome, insa daca este cazul se poate opta pentru cateva alternative de diminuare a neplacerilor provocate de platfus. Persoana in cauza poate sa foloseasca niste orteze speciale, numite si talonete, poate sa faca anumite exercitii fizice sau poate sa ia un tratament medicamentos pe care il stabileste medicul in urma unui consult.

CUPRINS

Despre platfus, informatii generale
Platfus: simptome si manifestari specifice
Cauzele care conduc la aparitia platfusului
Legatura care exista intre platfus si monturi
Tratament pentru platfus

Exista si posibilitatea de a interveni chirurgical pentru tratarea platfusului, insa aceasta procedura este efectuata destul de rar. Platfusul este o afectiune congenitala sau dobandita, putand sa apara si ca o consecinta a unei alte afectiuni sau din cauza purtarii de incaltaminte nepotrivita. Conform statisticilor, aproximativ un sfert din populatia globului sufera din cauza piciorului plat, intr-un stadiu incipient sau mai avansat.

Despre platfus, informatii generale

Specialistii au identificat trei tipuri de platfus (picior plat). Cea mai des intalnita forma este aceea de picior plat flexibil, situatie in care arcada exista la nivelul talpii atunci cand nu se pune presiune pe piciorul respectiv. Atunci cand persoana sta in picioare, se exercita presiune iar arcada (sau scobitura) talpii dispare. O alta forma de platfus este cea in care piciorul este semi – flexibil. In aceasta situatie, arcada abia poate fi observata, indiferent daca persoana pune sau nu presiune pe piciorul respectiv. Cu cat sta mai mult in picioare, cu atat piciorul se lasa mai mult.

A treia forma de platfus este aceea de picior plat rigid. In situatia persoanelor cu acest tip de manifestare a platfusului, arcada (sau scobitura) talpii nu exista deloc si nu se poate forta manual inapoi la pozitia normala. Durerea poate sa se intensifice atunci cand persoanele cu platfus petrec prea mult timp stand in picioare sau daca merg distante prea lungi pe jos. De asemenea, poate sa apara si o oarecare instabilitate si chiar inflamatie in unele situatii.

Platfus la copii

Platfus: simptome si manifestari specifice

Simptomul intalnit cel mai adesea in situatia persoanelor cu platfus il constituie durerea care se manifesta in mijlocul talpii. Aceasta durere devine mai accentuata atunci cand persoana respectiva depune efort fizic, iar partea interioara interioara a gleznei se poate umfla. Printre alte simptome care pot sa apara se numara si durerea de calcaie sau cea de genunchi, dar si dureri la nivelul soldului sau in zona lombara. Aceste dureri pot sa apara atunci cand presiunea pe articulatii este mai mare, dar si din cauza unei posturi incorecte. Pacientii cu platfus pot avea dureri la degetele picioarelor si pot sa aiba senzatia de picioare intepenite.

De asemenea, persoanele cu platfus sunt mai predispuse la aparitia monturilor. Pe de alta parte, platfusul poate sa agraveze anumite afectiuni, printre care artrita de glezna, tendinita achileana, sindromul de stres tibial sau tendinita tibiala posterioara. Ar putea sa mai apara si o inflamatie a ligamentelor din talpa, numita fasceita plantara. Atunci cand deformarea piciorului devine din ce in ce mai accentuata, punctele de sprijin intre oasele ajung sa se schimbe iar durerile pot sa apara si pe exteriorul piciorului, sub maleola laterala. La pacientii cu platfus in stadiu avansat, deformarea oaselor devine rigida, iar centrul de greutate ajunge sa se mute catre maleola mediala si poate sa provoace dureri destul de severe.

Cauzele care conduc la aparitia platfusului

Cu toate ca multi oameni nu cred, una dintre cauzele principale ale aparitiei platfusului este tocmai incaltamintea nepotrivita. La copii, talpa ar putea fi plata pana in jurul varstei de patru ani, acesta nefiind un motiv de ingrijorare pentru parinti. Exista posibilitatea ca platfusul sa fie mostenit genetic, parintii putand sa transmita copiilor aceasta conditie. Platfusul poate sa apara si din cauza ranirii in zona gleznei sau a picioarelor, din cauza ruperii tendonului tibial posterior sau in urma unei paralizii cerebrale. Sunt si alte afectiuni care pot cauza picior plat, ca de exemplu artrita sau artrita reumatoida, scolioza, distofia musculara, hipertensiunea arteriala, spina bifida sau coalitia tarsala (conditie in care s-au sudat doua sau mai multe oase ale piciorului).

Platfus poate sa apara si in cazul persoanelor cu diabet, al femeilor insarcinate, poate fi declansat de varsta inaintata dar si de incaltamintea prea mica sau prea stramta, cu tocuri prea inalte. In situatia in care la un copil mic sau la unul care abia face primii pasi apar dureri, piciorul plat poate avea o cauza asociata. Este esential ca cel mic sa ajunga rapid la un medic pediatru sau la un ortoped pentru un consult de specialitate si pentru eventuale investigatii suplimentare.

Legatura care exista intre platfus si monturi

Specialistii nu pot spune cu exactitate inca ce anume determina aparitia monturilor, dar sunt cunoscuti mai multi factori care pot sa favorizeze dezvoltarea acestora. Unul dintre acesti factori il constituie platfusul, insa mai sunt si altii, ca de exemplu influenta hormonala la nivelul ligamentelor, anumite traumatisme sau amputari, boli inflamatorii sau morfologia piciorului. Cercetatorii au constatat ca printre factorii de risc se numara si obezitatea sau incaltamintea nepotrivita, dar de cele mai multe ori este vorba despre transmitere pe cale genetica.

Cei mai multi dintre pacientii cu monturi au avut in familie persoane cu monturi, posibil bunicii sau parintii. Platfusul  este o deformare care poate sa apara si la un singur picior dar si la amandoua. Din cauza modificarilor care apar la nivelul anatomiei piciorului, exista posibilitatea ca greutatea corporala sa se lase mai puternic pe primul metatarsian, motiv pentru care acesta se poate deplasa.

Tratament pentru platfus

Pentru a stabili tratamentul de care este nevoie pentru picior plat, medicul va trebui sa stabileasca diagnosticul avand in vedere simptomele pacientului dar si investigatii imagistice, ca de exemplu radiografii sau tomografie computerizata (CT). Tratamentul va fi stabilit dupa ce medicul examineaza piciorul si felul in care calca pacientul. Trebuie mentionat faptul ca tratarea platfusului se impune doar daca aceasta conditie este insotita de simptome care afecteaza negativ calitatea vietii persoanei respective. Nu trebuie sa incercati sa tratati plafusul copiilor mai mici de patru ani folosind talonete sau alte alternative, pentru ca bolta plantara poate sa se dezvolte pana aproximativ in jurul varstei de sase ani – chiar si mai tarziu in unele cazuri.

Exista si posibilitatea de a trata chirurgical platfusul, insa aceasta interventie este necesara doar in situatia in care piciorul are diformitati congenitale, iar structura osoasa poate fi afectata. Conform statisticilor, durerile apar doar la un sfert dintre persoanele cu platfus. Pentru diminuarea durerilor, medicul poate sa prescrie analgezice si poate recomandarea purtarea de talonete pentru a imita structura normala a talpii. O alta alternativa de tratament o constituie masajul terapeutic sau efectuarea unor exercitii fizice anume. Persoanelor cu picior plat le este indicat sa elimine pe cat posibil excesul ponderal, pentru ca poate sa agraveze simptomele.

Tratament platfus - kinetoterapia si masajul terapeutic

Kinetoterapia poate fi de ajutor persoanelor cu platfus, avand in vedere ca tonifiaza musculatura piciorului, remobilizeaza articulatiile si poate reduce durerea prin relaxare la nivel local. De asemenea, kinetoterapia este utila pentru o mai buna mobilitate si pentru un plus de stabilitate, ajutand la reeducarea mersului.

In functie de manevrele folosite, masajul terapeutic poate sa aiba efect antalgic, poate fi miorelaxant (relaxant al sistemului muscular) sau tonifiant. Aceasta procedura este absolut necesara pentru orice reeducare a mersului, specialistii fiind de acord in unanimitate ca favorizeaza drenajul sanguin si limfatic si ca amelioreaza circulatia locala. De asemenea, masajul terapeutic ajuta la resorbtia edemelor, la normalizarea tonusului muscular si la ameliorarea nutritiei tesuturilor.

Incaltamintea potrivita face diferenta

O alta metoda de tratament recomandata este purtarea de incaltaminte ortopedica. Este foarte important sa nu alegeti singuri incaltamintea ortopedica, ci numai in urma unui consult medical de specialitate. Medicul este cel mai in masura sa stabileasca ce tip de incaltaminte ortopedica aveti nevoie, pentru ca isi bazeaza recomandarea pe o analiza amanuntita a datelor obtinute in urma investigatiilor.

Acest tip de incaltaminte ajuta la ameliorarea si chiar la combaterea neplacerilor provocate de platfus. Atunci cand piciorul plat nu este tratat corespunzator si la timp, exista posibilitatea sa afecteze sanatatea intregului organism pe termen lung. Este si motivul pentru care specialistii incearca sa sublinieze cat de important este sa prevenim aceste probleme. Este bine sa nu evitati controalele medicale de rutina si nici sa amanati programarea la cabinet atunci cand remarcati anumite simptome ce ar putea fi asociate cu platfusul. Incaltamintea ortopedica pentru persoanele cu platfus cuprinde o gama de produse destinate imbunatatirii pe cat posibil a calitatii vietii pacientului.