Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Poliartrita reumatoida idiopatica

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Poliartrita reumatoida idiopatica este acea boala inflamatorie care afecteaza, atat articulatiile mainilor, cat si pe cele ale picioarelor, producand dureri, tumefactii, dar si distructie articulara. Poliartrita este mai des intalnita la femei decat la barbati, aceasta instalandu-se la persoanele cu varsta cuprinsa intre aproximativ 25 si 50 ani. Aceasta boala nu afecteaza doar articulatiile, in situatia unora dintre pacienti putand sa afecteze si pielea, ochii, vasele de sange sau plamanii. Dintre afectiunile reumatice de tip inflamator, poliartrita reumatoida este cea mai comuna. Specialistii estimeaza ca, de-a lungul vietii, aproximativ unul din o suta de oameni ajunge sa sufere din cauza acestei boli.

Poliartrita reumatoida idiopatica este o boala autoimuna. Sistemul imunitar, care are rolul de a ne apara organismul, ajunge sa declanseze un proces inflamator extrem de complex si care se desfasoara in cascada. In afara de articulatii, acest proces inflamator ataca, atat organe, cat si tesuturi. Poliartrita reumatoida idiopatica are o evolutie diferita de la pacient la pacient, fara sa existe un scenariu anume, repetitiv, fara sa existe posibilitatea de a anticipa boala.

CUPRINS

Cauze poliartrita reumatoida idiopatica
Simptome poliartrita reumatoida idiopatica
Tratament poliartrita reumatoida idiopatica

Cauze poliartrita reumatoida idiopatica

Deocamdata nu se cunoaste cauza principala a aparitiei acestei boli. Se presupune insa ca sistemul imunitar este deranjat de anumiti factori, precum cei de mediu si isi intensifica activitatea. Sistemul imunitar incepe astfel sa produca substante ce provoaca inflamarea muschilor sau chiar a vaselor de sange. Poliartrita reumatoida idiopatica se declanseaza atunci cand sistemul imunitar ataca acea membrana ce captuseste cavitatea articulara, numita membrana sinoviala, generand o crestere excesiva a acesteia. De asemenea, determina erodarea capetelor osoase si implica limitarea mobilitatii. Apar dureri, articulatiile deformandu-se in timp si pierzandu-si functionalitatea.

Exista persoane care sunt predispuse genetic acestei afectiuni, dar sunt si anumiti factori de risc ce pot sa declanseze boala. Specialistii au descoperit ca poliartrita reumatoida idiopatica este de noua ori mai frecventa in cazul femeilor decat in cel al barbatilor, ca poate avea legatura cu expunerea la siliciu si la azbest. Obezitatea, fumatul si varsta sunt, de asemenea, factori de risc care pot sa duca la aparitia poliartritei reumatoide - cercetatorii au remarcat faptul ca boala apare de cele mai multe ori la pacienti care au depasit varsta de 55 de ani.  

Simptome poliartrita reumatoida idiopatica

Persoanelor care prezinta aceasta boala le sunt afectate in primul rand articulatiile, desi acest lucru nu este tocmai vizibil. Poliartrita reumatoida idiopatica isi poate face debutul si cu inflamatia simultana a mai multor articulatii, atat la nivelul mainilor cat si al picioarelor. Pot sa apara dureri, senzatie de oboseala, cat si febra. Articulatiile se umfla, se incalzesc si provoaca dureri. Dupa o perioada de inactivitate, in special dimineata, articulatiile devin mai rigide. Lipsa poftei de mancare poate fi, de asemenea, un simptom al pacientilor care sufera de poliartrita reumatoida idiopatica.

In prima faza, afectiunea genereaza dureri ale articulatiilor de la degetele mainilor sau ale picioarelor. Odata cu evolutia bolii, pot sa fie afectate si articulatiile mari, ca de exemplu cele ale gleznelor, ale genunchilor, ale coatelor, ale soldurilor si ale umerilor. De cele mai multe ori, simptomele se manifesta atat la articulatiile de pe partea stanga a corpului, cat si la cele de pe partea dreapta. Pacientii cu poliartrita reumatoida idiopatica ar putea avea si simptome mai generale, ca de exemplu transpiratii sau scadere in greutate. La aproximativ patru din zece pacienti se manifesta senzatia de ochi uscati, plamanii pot fi afectati si pot sa apara dureri in zona toracica.

Tratament poliartrita reumatoida idiopatica

Pentru tratarea corecta a acestei afectiuni este necesar sa consultati un medic specialist. Pe langa tratamentul recomandat, se impune repausul pentru ameliorarea durerii, cat si evitarea efortului si adoptarea  unui stil de viata cat mai sanatos. De-a lungul evolutiei, afectiunea presupune acutizari ale inflamatiei de la nivelul articulatiilor. Aceste acutizari alterneaza cu momente de remisie, adesea confundate de cei mai multi dintre pacienti cu vindecarea. Din acest motiv, foarte multi aleg sa intrerupa tratamentul si sa nu accepte faptul ca sufera din cauza unei afectiuni permanente ce le poate limita rutina zilnica si interactiunea sociala.

Poliartrita reumatoida idiopatica se poate trata prin administrarea de medicamente si prin aplicarea cremelor topice, insa tipul tratamentului depinde de severitatea cu care se manifesta boala. Se poate ca, in afara tratamentului medicamentos, sa fie nevoie de terapie fizica pentru recapatarea flexibilitatii articulatiilor. Medicamentele recomandate pentru tratarea acestei afectiuni pot genera efecte secundare grave, de aceea medicul va prescrie initial doze mici. In stadiile avansate ale bolii se impune un tratament mai agresiv, cu medicamente mai puternice, care produc efecte secundare destul de periculoase.

In cazul in care nici medicamentele si nici terapia fizica nu sunt eficiente, daca boala ajunge sa avanseze, repararea articulatiilor poate fi realizata prin interventie chirurgicala. Pentru a preveni anumite complicatii, precum osteoporoza, pacientilor cu poliartrita reumatoida idiopatica li se recomanda administrarea de suplimente cu vitamina D si calciu.