Remedii pentru durerile cauzate de spondiloza cervicala
Spondiloza cervicala nu mai reprezinta o afectiune a coloanei care apare doar la varste inaintate, ca urmare a procesului degenerativ specific imbatranirii. Desi mai este cunoscuta si cu denumirea populara de “boala anilor suiti in spate”, spondiloza cervicala este o afectiune intalnita tot mai des la persoane de varsta medie, cu o activitate profesionala intensa, ce implica nenumarate ore de stat la birou, in pozitii incorecte. Din ce cauze apare spondiloza cervicala si ce metode terapeutice pentru ameliorarea acesteia exista, puteti afla in randurile de mai jos.
-
Guler cervical rigid ajustabil, Cod 1026, Medtextile
începand de la 99,00 RON
Atunci cand vorbim despre remedii pentru spondiloza cervicala, trebuie subliniat faptul ca tratamentul poate sa fie de mai multe feluri. Ameliorarea simptomelor poate fi realizata prin purtarea unui guler cervical si cu ajutorul exercitiilor care sa diminueze durerile si care sa tina sub control rigiditatea gatului. De asemenea, in functie de stadiul de evolutie al afectiunii, poate sa fie nevoie de tratament medicamentos sau chiar de tratament chirurgical.
Pentru a va asigura ca diagnosticul este cel corect si ca urmati tratamentul corespunzator, este esential sa mergeti la un medic specialist pentru consult. In afara de examinarea amanuntita, acesta poate sa solicite anumite analize si investigatii – teste de sange, RMN, CT, radiografie cu raze X sau electromiografie.
Spondiloza cervicala – factori de risc si cauze
In principal, spondiloza cervicala este o consecinta a inaintarii in varsta. Este o afectiune care apare atunci cand oasele si ligamentele coloanei vertebrale ajung sa se uzeze, pierzandu-si rezistenta. Ca un raspuns la aceasta uzura, coloana vertebrala produce de regula tesut osos in exces – osteofite. Aceste formatiuni osoase apar la nivelul articulatiilor, dar pot fi intalnite si in alte zone. Asa cum am mentionat anterior, exista si alte cauze si factori de risc ce pot favoriza spondiloza cervicala. De exemplu, poate sa fie vorba despre cauze genetice, in situatia in care aveti in familie rude cu spondiloza. Pot fi de vina si anumite vatamari care apar in urma desfasurarii unei activitati sportive solicitante sau din cauza unui serviciu care implica efort fizic sustinut.
Printre factorii de risc ce pot duce la aparitia spondilozei cervicale se numara si fumatul si consumul de alcool, pentru ca sunt obiceiuri care contribuie la o deteriorare mai rapida a articulatiilor. De asemenea, poate sa fie vorba si despre alimentatia nesanatoasa care conduce la obezitate. Din cauza greutatii corporale excesive, presiunea la nivelul articulatiilor si al discurilor intervertebrale este crescuta si amplifica riscul de spondiloza cervicala. Sedentarismul si pozitiile vicioase asociate acestuia pot favoriza aparitia spondilozei cervicale din cauza slabirii musculaturii din jurul coloanei vertebrale.
Remedii pentru durerile cauzate de spondiloza cervicala
In primul rand, trebuie avut in vedere faptul ca spondiloza cervicala este o afectiune care se manifesta prin dureri dar si prin alte simptome. Pentru a afla care sunt remediile de care aveti nevoie, trebuie sa mergeti la medic atunci cand apar dureri. Poate sa fie vorba despre spondiloza, dar si de alte afectiuni pe care nu stiati ca le aveti. Inainte de a alege un remediu sau altul, o alternativa de tratament sau alta, in cazul in care aveti simptome specifice adresati-va unui specialist. Astfel, puteti evita agravarea manifestarilor si cronicizarea afectiunii. Remediile pentru spondiloza cervicala sunt de multe ori combinate, presupunand atat tratament medicamentos, cat si efectuarea sedintelor de kinetoterapie si fizioterapie.
Tratament medicamentos pentru spondiloza cervicala
Medicamentele prescrise de medic depind de gradul de severitate cu care se manifesta simptomele. Tratamentul medicamentos urmareste ameliorarea durerii, pentru ca pacientul sa isi poata desfasura in cat mai bune conditii viata de zi cu zi. De asemenea, medicamentele administrate ajuta si la prevenirea afectarii permanente a maduvei spinarii si a nervilor spinali.
In functie de gravitatea afectarii, medicul poate prescrie antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, medicamente pentru relaxarea musculaturii si ameliorarea spasmelor musculare, precum si medicamente pentru a ameliora durerea nervilor care sunt deteriorati. Pentru diminuarea durerilor, specialistul poate sa recomande inclusiv administrarea de antidepresive.
Fizioterapie si kietoterapie in tratarea spondilozei cervicale
Prin fizioterapie, durerile provocate de spondiloza pot fi reduse. In acelasi timp, fizioterapia ajuta la tonifierea musculaturii vertebrale, imbunatatind mobilitatea coloanei cervicale. Ca o consecinta indirecta a fizioterapiei, puteti remarca si scaderea considerabila a durerilor de cap. Pentru ca afectul sa fie cel pe care il asteptati, este important ca sedintele de fizioterapie sa fie efectuate dupa programul stabilit de catre specialist.
Specialistul in kinetoterapie va poate recomanda anumite exercitii pentru tratarea spondilozei cervicale, exercitii prin care este imbunatatita circulatia si este redusa durerea. De asemenea, kinetoterapia este utila pentru a va redobandi mobilitatea coloanei. Desigur, planul de exercitii va fi stabilit de catre kinetoterapeut si va fi adaptat in functie de conditia coloanei vertebrale.
Spondiloza cervicala – terapii alternative de tratament
In principal, rolul terapiilor alternative in tratarea spondilozei cervicale este unul antiinflamator si care vizeaza relaxarea muschilor. Una dintre aceste terapii alternative se bazeaza pe utilizarea laserului, avand un efect rapid si eficient din punct de vedere al scaderii in intensitate a durerii si al decontractarii musculaturii. O alta terapie alternativa este cea care foloseste curentul diadinamic, dar medicul mai poate sa recomande si terapia cu ultrasunete – care favorizeaza dilatarea vaselor de sange, relaxarea musculara si reducerea inflamatiilor. Pentru a stimula activitatea musculara si circulatia sangelui, puteti opta pentru terapia alternativa pe baza de curenti interferentiali.
Tratament naturist pentru spondiloza cervicala
Suplimentele sau remediile pe baza de plante pot sa ajute la ameliorarea simptomelor de spondiloza cervicala, insa trebuie administrate doar daca medicul recomanda acest lucru. Unele dintre acestea pot sa aiba efecte secundare adverse si pot sa interactioneze cu unul dintre medicamentele pe care medicul vi le-a prescris. Specialistii considera ca tratamentul naturist pentru spondiloza cervicala trebuie sa includa ghimbir, extracte din scoarta de salcie alba, glucozamina si condroitina.
Spondiloza cervicala – preventie
Puteti preveni spondiloza cervicala daca aveti grija la anumite aspecte. De exemplu, este important sa mentineti greutatea corporala sub control, sa executati exercitii fizice pentru zona umerilor si a gatului, sa adoptati o pozitie corecta in timpul lucrului la birou si sa va odihniti opt ore in fiecare noapte. Evitati consumul de alcool si fumatul, mentineti o dieta sanatoasa si evitati pe cat posibil efortul fizic intens.