Sciatica, de la simptome, la preventie si tratament
Nervul sciatic este cel mai mare nerv din organismul uman si este alcatuit din radacinile nervoase care ies din maduva spinarii in zona lombara si care se extind spre fese si picioare, pana in zona gleznelor. Atunci cand nervul sciatic este supus unei presiuni suplimentare sau cand este lezat, exista posibilitatea ca durerea sa se instaleze in partea inferioara a spatelui si sa se raspandeasca spre sold, fese sau picioare. Persoanele predispuse acestui tip de afectiune sunt cele care trebuie sa ridice si/sau sa care obiecte grele pentru o perioada mai lunga de timp, dar si cele sedentare, care stau mult timp jos si nu fac suficienta miscare.
Exista posibilitatea ca sciatica sa fie ameliorata in aproximativ o luna, o luna si jumatate, insa in aproape o treime dintre cazuri simptomele se manifesta chiar si un an. In situatia in care apar deficite neurologice, simptomele pot sa persiste chiar si mai mult de un an. Pacientilor la care compresia nervoasa este severa, iar simptomele sunt din ce in ce mai problematice, li se recomanda tratarea sciaticii prin interventie chirurgicala.
Sciatica – factori de risc si cauze
Conform concluziilor cercetatorilor, aproximativ 90% dintre cazurile de sciatica sunt rezultatul unui disc lombar herniat. Discul lombar herniat poate sa comprime una sau mai multe radacini nervoase spinale, astfel incat poate fi vorba despre inflamatie sau despre compresie directa. In situatia in care discul herniat comprima nervul sciatic doar pe una dintre parti, simptomele vor fi prezente doar la un picior; atunci cand sunt comprimate ambele parti, simptomele se resimt la ambele picioare. Este cazul pacientilor cu sciatica bilaterala, insa este o situatie mai rar intalnita.
O alta afectiune care poate declansa sciatica este osteoartrita. Atunci cand tesuturile coloanei lombare se degradeaza se poate ajunge la comprimarea sau iritarea radacinilor nervului sciatic. Inflamatia nervului sciatic poate fi si o consecinta a proteinelor inflamatorii care sunt secretate de discurile intervertebrale degenerate.
In situatia pacientilor care au depasit varsta de aproximativ 60 de ani, unul dintre factorii care pot cauza sciatica il constituie stenoza spinala lombara. Este o afectiune care presupune ingustarea canalului spinal, iar cercetatorii au concluzionat ca poate declansa sciatica. De asemenea, sciatica poate sa apara in situatia in care au avut loc fracturi ale capului femural sau traumatisme la nivelul pelvisului.
Alte cauze care pot provoca sciatica
Sciatica bilaterala poate fi cauzata de spondilolisteza si se manifesta in special la persoanele tinere, in urma vreunui accident , a unei cazaturi sau a ridicarii greutatilor. In acest caz, fractura de stres favorizeaza alunecarea discului vertebral astfel incat nervul sciatic este compresat.
Unul dintre factorii de risc ce pot favoriza sciatica este varsta. Afectiunea se manifesta cel mai adesea in situatia persoanelor cu varsta cuprinsa intre aproximativ 30 si 50 de ani. Odata cu trecerea anilor, la nivelul coloanei apar anumite modificari ce pot declansa sciatica, asa cum este cazul pintenilor ososi si al discurilor herniate. Modificari spinale pot sa apara si in situatia persoanelor cu greutate corporala mare, din cauza presiunii crescute pe care o exercita kilogramele in plus asupra coloanei vertebrale. Pacientii cu diabet sunt mai expusi riscului de sciatica din cauza deteriorarii nervilor.
Sciatica simptome
Atunci cand are loc hernierea sau ruptura discului intervertebral, poate sa se instaleze o durere de intensitate mai mare sau mai mica, poate sa apara senzatia de furnicaturi sau amorteala. Aproape 90% dintre cei afectati isi revin in totalitate, nefiind nevoie de interventii chirurgicale. „Sciatica” dureaza in general cateva zile, dar se poate manifesta chiar si de-a lungul mai multor ani.
De cele mai multe ori, numai unul dintre picioare este afectat. Ca principala manifestare, pacientul va acuza dureri de-a lungul nervului sciatic, din zona lombara, inspre fese, de-a lungul picioarelor, pana in zona genunchilor, in spatele gambei si chiar in zona talpii. Se mai poate ca piciorul sa fie amortit, aceasta amorteala fiind insotita uneori de durere intr-o alta zona a piciorului. Pot fi simtite furnicaturi in picioare, cat si in degetele de la picioare.
Sciatica diagnostic
Diagnosticarea va determina care este cauza declansatoare a sciaticii, iar tratamentul eficient pentru ameliorarea durerii va fi stabilit in functie de cauza. In situatia in care medicul banuieste ca este vorba despre sciatica, va proceda la consultarea pacientului si va cerceta istoricul medical al acestuia. Prin examinare fizica, medicul poate sa determine unde este localizata durerea si poate afla gradul de mobilitate articulara.
Pentru ca diagnosticul sa fie confirmat, medicul poate solicita si un examen radiologic, adica o radiografie. Datorita examinarii CT sau RMN, specialistul poate observa anomaliile de la nivelul discurilor intervertebrale ce genereaza compresia nervului sciatic. O alta alternativa pe care medicul o poate recomanda pentru diagnosticare este si electromiografia, un test prin care este evaluata functia de conducere nervoasa.
Sciatica tratament
Cu cat este diagnosticata mai din timp si cu cat tratamentul este administrat mai devreme, evolutia simptomelor sciaticii poate fi evitata. Prima alternativa de tratament care trebuie avuta in vedere este cea care nu presupune interventie chirurgicala. In situatia in care sciatica este severa sau daca apar deficite neurologice progresive, ca de exemplu slabiciunea piciorului, se recomanda tratamentul chirurgical.
In situatia pacientilor care nu au nevoie de tratament chirurgical, se recomanda tratamentul non-invaziv care presupune efectuarea unor exercitii fizice. Poate fi de asemenea nevoie de masaj, fizioterapie, electroterapie sau kinetoterapie. Chiar daca durerea se amelioreaza dupa cateva zile de repaus, nu este indicat ca pacientii cu sciatica sa stea asezati prea mult timp. Motivul este acela ca poate sa scada capacitatea de contractie a muschilor ce sustin coloana vertebraba, iar rigiditatea se poate accentua. In aceasta situatie, durerile cresc in intensitate iar perioada de recuperare se poate prelungi.
Sciatica - tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos pentru sciatica presupune administrarea de antialgice pentru ameliorarea durerii sau a antiinflamatoarelor non – steroidiene, ca de exemplu ibuprofenul sau naproxenul. Exista pacienti la care sciatica poate fi tratata cu gabapentina, un medicament folosit in tratamentul pentru epilepsie. In alte situatii, anumite antidepresive – ca de exemplu amitriptilina – pot fi de ajutor in tratarea sciaticii.
Sciatica preventie
Se poate ca din cauza deteriorarii discurilor intervertebrale, care apare odata cu varsta, sa existe cazuri in care sciatica nu poate fi prevenita. Insa, pentru a reduce riscurile, puteti aduce unele modificari benefice stilului dumneavoastra de viata. Miscarea practicata in mod regulat, exercitiile speciale pentru intarirea musculaturii abdomenului si a spatelui, imbunatatirea posturii spatelui, sunt cateva dintre masurile pe care trebuie sa le avem in vedere.
Este foarte important sa ne corectam de fiecare data pozitia atunci cand stam jos. De asemenea, trebuie sa avem grija atunci cand ridicam obiecte masive si sa ne ajutam de picioare si nu de coloana vertebrala. Un alt aspect pe care este bine sa-l avem in vedere este alegerea unei saltele pentru pat si a unei perne, care sa fie potrivite staturii si necesitatilor noastre.