Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Spondilita anchilozanta: cauze, simptome si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 14 septembrie 2018 Ultima actualizare: 16 iunie 2021
Spondilita anchilozanta (sau boala lui Bechterew) este o boala cronica progresiva, un proces de inflamare a articulatiilor vertebrelor si a articulatiilor bazinului, inflamatia producand durere si avand ca urmare intepenirea acestora.

Informatii generale

Aceasta afectiune este o forma a artritei si are o evolutie de lunga durata, afectand de cele mai multe ori coloana vertebrala. Se poate sa produca dureri, rigiditate sau edem. Miscarile la nivelul coloanei vertebrale inferioare si mijlocii pot fi limitate, la fel si in zona gatului. In unele cazuri, miscarile ajung sa fie limitate si in zona mandibulei, a umerilor, a coapselor, a genunchilor si a calcaielor. Este o boala care se manifesta mai des in cazul barbatilor decat in cel al femeilor. Desi nu se poate vorbi despre vindecare, exista tratament care poate sa controleze simptomele bolii in cele mai multe dintre cazuri si poate sa previna agravarea acesteia. Majoritatea persoanelor afectate sunt capabile sa poata intretine mare parte a activitatilor de zi cu zi si pot profesa in continuare in domeniile in care lucreaza. Inflamatia zonei colorate a ochiului (irisul) se numeste „irita” si, impreuna cu problemele de respiratie - care se datoreaza curburii partii superioare a trunchiului si rigiditatii toracelui – constituie complicatii ale spondilitei anchilozante.

Cauzele

Cauzele spondilitei anchilozante sunt inca necunoscute, insa se presupune ca exista o predispozitie genetica pentru aparitia bolii. Majoritatea copiilor care sufera din cauza acestei afectiuni, aveau la nastere o anumme gena HLA-B27, insa nu este obligatoriu ca prezenta acestei gene sa declanseze boala. Exista studii recente care demonstreaza ca factorii de mediu si infectiile favorizeaza de asemenea aparitia spondilitei anchilozante.

Simptomele

Aceasta boala debuteaza cu o inflamatie la nivelul articulatiei coloanei vertebrale si poate fi asociata si cu inflamatia ochilor sau a altor articulatii (mai ales articulatia coapsei). Ocazional, se poate sa fie afectata inima, cutia toracica sau plamanii. Daca inflamatia dureaza mai multa vreme, se poate ajunge la cicatrizare sau leziuni permanente. Pacientul prezinta dureri cronice si rigiditate in partea de jos a coloanei. In unele cazuri, boala poate fi usoara si poate sa progreseze lent, fara ca simptomele sa devina severe. In alte situatii, boala poate evolua sub forme mai agresive. Agravarea spondilitei anchilozante este in stransa legatura cu mai multi factori: varsta la care incepe sa se manifeste, daca diagnosticul este pus din timp, ce articulatii sunt afectate. Nu este inca sigur, dar unii cercetatori sunt de parere ca tratarea precoce cu medicamente moderne poate sa scada procesul inflamator si sa previna cicatrizarea, limitand progresia bolii. Alte simptome pot fi: durere lombara inferioara si redoare, limitarea miscarilor coloanei vertebrale, durere si redoare toracica, rigiditate.

Tratamentul

Tratamentul acestei boli are cateva etape: reducerea inflamatiei, a durerii si a rigiditatii, impiedicarea agravarii si mentinerea activitatilor zilnice. Diagnosticul determinat la timp, precum si tratamentul precoce, poate sa reduca eventualele deformari care apar, rigiditatea, durerea si inflamatia. Chiar daca pacientul mentine sub control simptomele, controlul medical nu trebuie evitat. Ideal este sa ajungeti la reumatolog o data pe an pentru a preveni posibilele complicatii. Atunci cand simptomele sunt determinate de afectarea articulatiei soldului, sau in cazul in care boala a debutat in adolescenta, exista un risc sporit de progresie a spondilitei anchilozante si se impune prezenta pacientului la medic cu regularitate. Exercitiile fizice au un rol important in tratarea spondilitei anchilozante pentru a mentine mobilitatea coloanei si a controla durerea, iar fizioterapia ajuta la mentinerea unei posturi cat mai corecte a corpului. In egala masura este foarte importanta educarea pacientului pentru ca acesta sa cunoasca manifestraile si modul in care progreseaza boala, putand astfel sa reduca din cauzele care ii genereaza spondilita. Se poate apela inclusiv la dispozitive adjuvante (tije speciale ce reduc stresul in articulatie) si la terapii alternative, cum ar fi yoga sau acupunctura.