Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Bursita de cot (olecraniana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 7 decembrie 2022 Ultima actualizare: 7 decembrie 2022

Bursita de cot este o afectiune relativ comuna care apare cu preponderenta in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani.

Inainte de a va explica tot ce trebuie sa stiti despre bursita este important sa cunoasteti cateva notiuni de baza in ceea ce priveste anatomia cotului. Cotul este o articulatie complexa, in componenta careia intra 3 oase (radiusul, ulna si humerusul), ligamente, muschi, nervi si vase de sange.

Bursele sunt saci mici plini de lichid care au rolul de a reduce frecarea dintre partile mobile ale articulatiilor. In cazul cotului, cea mai importanta este bursa olecraniana, care permite olecranului (varful osos al cotului, parte din ulna) sa alunece lin peste tesuturi, permitand flexia si extensia cotului.

Cotul are mai multe burse:

  • Bursa olecraniana – care este localizata la varful osos al cotului si care are la randul ei trei componente: bursa superficiala, subtendinoasa si intratendinoasa.
  • Bursa cubitala – situata in fosa cubitala (un spatiu triunghiular din regiunea anterioara a cotului), care cuprinde bursa bicipitoradiala si bursa interosoasa.

Bursita de cot se refera exclusiv la bursita olecraniana, intrucat aceasta zona a articulatiei este predispusa la leziuni, nefiind protejata de alte structuri precum muschii sau tesutul subcutanat. In plus, vascularizatia saraca din aceasta zona creste riscul de bursita si din totalul de 150 de burse din corpul omenesc, bursita de cot este cea mai frecventa.

In ceea ce priveste bursita cubitala, au fost descrise foarte putine cazuri in literatura.

Ce este bursita de cot (bursita olecraniana)?

Bursita de cot reprezinta inflamatia bursei olecraniene. In mod normal, bursa nu poate fi simtita, dar in cazul unei inflamatii aceasta se poate palpa, iar zona va fi umflata, semanand cu un ou de gasca.

Bursita de cot – cauze, factori de risc

Bursita de cot este denumita si „cotul studentului”, pentru ca o situatie in care poate sa apara este la persoanele care studiaza in timp ce se sprijina in coate pe o suprafata tare, cum ar fi un birou.

Alte situatii care cresc riscul de bursita sunt urmatoarele:

  • Traumatismele – o lovitura puternica la varful cotului poate cauza bursita.
  • In cazul persoanelor care muncesc mult stand pe maini si genunchi: montatori de gresie, gradinari, tamplari, zidari, dar si instalatorii si tehnicienii pentru aparatele de aer conditionat. De fapt, orice ocupatie care presupune taratul pe coate si genunchi creste riscul pentru bursita de cot.
  • In cazul sportivilor care efectueaza miscari repetitive cu coatele si bratele (baseball, tenis). In plus, si muzicienii, precum violonistii si chitaristii, sunt predispusi la bursita de cot.
  • Preexistenta unor boli precum artrita (reumatoida, psoriazica) sau guta cresc riscul de bursita olecraniana.
  • Daca suferim o leziune la nivelul olecranului (fie printr-un traumatism care rupe pielea, fie printr-o intepatura de insecta), bursa se poate infecta si inflama.

Bursita de cot – simptome, manifestari

Bursita de cot are de multe ori ca prima manifestare umflarea cotului. Pe masura ce inflamatia se extinde, miscarea cotului poate fi restrictionata, iar aspectul articulatiei in bursita este de „minge de golf”.

Ulterior apare durerea, care este agravata la indoirea cotului sau la aplicarea unei presiuni directe pe cot. Daca bursa se infecteaza, pielea va deveni calda si rosie, iar in cazul in care infectia este neglijata, aceasta se poate extinde si in alte parti ale corpului. Cateodata bursita infectata va colecta puroi, care se poate evacua spontan.

Diagnosticul de bursita de cot

Daca suspicionati ca aveti bursita de cot va sfatuim sa efectuati un consult medical de specialitate. Medicul va va examina cotul si bratul si va va evalua istoricul si, in unele cazuri, poate recomanda efectuarea unei radiografii. De regula, analizele de sange nu sunt necesare pentru diagnosticul de bursita de cot, dar pot fi facute daca este suspicionata o infectie.

Punctionarea bursei pentru prelevarea de lichid se indica de obicei pentru excluderea infectiei sau in cazul suspiciunii de guta.

Precizam ca aproximativ 60-70% din cazurile de bursita de cot apar in urma traumatismelor, leziunilor sportive sau miscarilor repetitive.

Tratament bursita de cot

Tratamentul bursitei depinde in mare masura daca aceasta este infectioasa sau neinfectioasa.

Bursita de cot neinfectioasa este autolimitanta, adica poate fi gestionata cu tratament conservator:

  • Repausul articulatiei
  • Aplicarea de comprese cu gheata
  • Utilizarea unui bandaj elastic
  • Administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (ibuprofen, celecoxib, naproxen, etc.)

Injectiile locale cu corticosteroizi pot duce la o rezolvarea mai rapida a simptomelor, dar cresc riscul de infectie. In cazul persoanelor cu episoade repetate de bursita de cot, se poate lua in considerare bursectomia (excizia chirurgicala a bursei olecraniene).

Bursita de cot infectioasa necesita tratament cu antibiotice, in special antibiotice care au efect pe stafilococ si streptococ. Aspiratia bursei este de asemenea recomandata in aceste cazuri. Tratamentul oral cu antibiotice pentru 7 zile este suficient in majoritatea cazurilor de bursita de cot infectioasa, dar in cazurile de bursita recurenta poate fi necesara bursectomia. Bursa olecraniana va creste in mod normal dupa interventia chirurgicala in cateva luni, insa recuperarea dureaza aproximativ 3-4 saptamani. Medicul va poate recomanda exercitii specifice pentru a va imbunatati raza de miscare a articulatiei cotului, care sunt de obicei permise la cateva zile dupa operatie.

Bursita de cot – prognostic

Bursita olecraniana este in general o afectiune benigna, iar complicatia la bursita infectioasa la majoritatea persoanelor este relativ mica. Precizam ca unele studii au aratat ca sansele de remisie spontana la o persoana adulta sanatoasa sunt mai mari fara tratament invaziv (aspiratia bursei). In cazul in care bursita apare la persoane cunoscute cu boli cronice (in special cu sistemul imunitar afectat), se recomanda totusi de rutina aspiratia lichidului din bursa.

Bursita de cot – sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni bursita de cot va recomandam urmatoarele masuri:

  • Intariti-va muschii antebratelor, mainilor si ai umerilor.
  • Faceti exercitii de intindere in fiecare zi pentru a preveni rigiditatea articulatiei.
  • Evitati sa va sprijiniti de varful cotului pentru perioade lungi de timp.
  • Nu suprasolicitati cotul prin miscari repetitive. Daca este posibil, alternati bratele.
  • Daca serviciul sau sportul favorit presupun implicarea frecventa a articulatiei cotului, va sfatuim sa utilizati o cotiera. Aceasta poate sa previna bursita de cot.