Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Bursita la genunchi

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 15 iulie 2021

Bursita reprezinta inflamatia si iritarea burselor, acestea fiind mici saci de lichid aflati in partea din fata a rotulei. Aceasta afectiune poate fi dureroasa la foarte multi dintre pacienti. Cele mai afectate sunt persoanele al caror serviciu presupune folosirea pentru multe ore a genunchilor, in pozitii incomode. Bursa este situata aproape de articulatia genunchiului si poate fi asemanata cu o perna aflata intre piele si tendon, adica intre un tesut moale si unul dur. Umflatura si sensibilitatea care apar la pacientii cu bursita sunt diferite de acelea care apar in situatia umflarii generalizate a articulatiei genunchiului.

CUPRINS

Bursita – simptome
Bursita – cauze
Bursita – tratament

Pentru ca in jurul genunchiului pot exista pana la 11 burse, tipul de durere si localizarea acesteia pot sa difere in functie de care dintre burse este inflamata. Bursita genunchiului este generata in special de leziunile de uz excesiv, fiind mai rar o consecinta a unor traumatisme. Felul in care a avut loc vatamarea determina afectarea unor burse anume, de cele mai multe ori fiind vorba despre cea infrapatelara, cea prepatelara si cea a labei de gasca. In foarte multe dintre situatii, bursita este provocata de traume minore, insa repetate. Acest gen de traume pot sa genereze probleme la fel de insemnate ca si cele care apar in urma unui singur traumatism, dar mai sever.

Bursita - simptome

Persoanele care sufera de aceasta afectiune resimt durere, senzatie caldura, rigiditate, tensiune, iar zona de langa bursa afectata se inflameaza. Durerile provocate de bursita se manifesta chiar sub articulatia genunchiului, in partea interioara a acestuia. Se poate ca pacientul sa acuze dureri de fiecare data cand indoaie sau cand indreapta piciorul. De asemenea, se poate ca zona de deasupra genunchiului sau de sub aceasta sa se umfle si sa apara roseata si caldura in zona bursei. In afara de durere, bursita genunchiului poate sa ajunga sa limiteze mobilitatea pacientului.

Atunci cand apar umflaturile, acestea sunt localizate in interiorul bursei si nu la nivelul articulatiei genunchiului. Exista tendinta gresita de a numiapa la genunchi orice umflatura care apare la articulatia genunchiului, insa exista diferente semnificative intre acumularea de lichid in aceasta articulatie si acumularea de lichid din interiorul bursei. Atunci cand persoana afectata de bursita se ghemuieste, ingenuncheaza sau indoaie in mod repetat genunchiul, simptomele se agraveaza de cele mai multe ori. Pe de alta parte, atunci cand pacientul nu solicita genunchiul, simptomele pot sa se amelioreze.

Bursita - cauze

Principalele cauze ale bursitei sunt suprasolicitarea, presiunea indelungata exercitata zona respectiva, traumatismele, imbatranirea sau degenerarea bursei. Bursita genunchiului ar putea sa apara in situatia in care bursa ajunge sa se umple cu sange, acest fenomen putand fi consecinta unui traumatism din timpul desfasurarii unui concurs de atletism, de exemplu. De asemenea, bursita poate sa fie determinata si de artrita reumatoida si de depozitele de cristale, precum in cazul pacientilor cu pseudoguta si artrita gutoasa.

Se poate ca si bursa prepaletara sa fie si ea infectata cu bacterii, afectiune care are denumirea de bursita septica. Este vorba despre un tip de infectie care apare in general ca urmare a unor rani sau a unor rupturi de la nivelul pielii. Una din cinci persoane cu bursita la genunchi sufera din cauza bursitei septice, aceasta manifestandu-se in special in lunile de vara din cauza unei taieturi sau chiar a unei intepaturi de insecta. Bursita septica poate sa mai apara si in cazul pacientilor cu lupus, HIV/SIDA, cancer, diabet sau alcoolism. In cazul bursei prepaletare, aceasta poate ajunge sa se inflameze si din cauza unei alte afectiuni, ca de exemplu artroza genunchiului. In aceasta situatie, trebuie sa fie tratata atat bursita genunchiului, cat si afectiunea respectiva.

Bursita - tratament

In tratarea afectiunilor precum bursita, este necesara in primul rand consultarea unui medic specialist pentru a va asigura ca diagnosticul este cel corect si ca urmati tratamentul potrivit. In afara de acest aspect, conteaza foarte mult ca pacientul sa respecte timpul stabilit pentru repaus si pentru exercitiile fizice. De asemenea, este la fel de important pentru pacientii cu bursita la genunchi sa evite fumatul. Tratamentul pentru bursita vizeaza ameliorarea simptomelor pe durata vindecarii afectiunii. In afara interventiei chirurgicale, in functie de felul in care a aparut bursita, medicul poate sa recomante mai multe variante de tratament. Cel medicamentos presupune administrarea de antibiotice, dar exista si alternativa kinetoterapiei si a reabilitarii si folosirea injectiilor cu corticosteroizi.

Pacientii cu bursita pot sa ia in calcul si alternativa folosirii ortezelor. Este vorba despre insertii pentru incaltaminte, care amortizeaza socul resimtit la nivelul genunchiului in timpul mersului. O alta varianta o constituie atelele sau protezele, care pot sa stabilizeze genunchiul si sa atenueze durerile datorita caldurii si a compresiei.