Durere in piept: afectiuni asociate, investigatii necesare si remedii
Durerea in piept este o acuza frecventa cu care majoritatea dintre noi ne-am confruntat. Aceasta poate fi resimtita ca o jena, o apasare, un disconfort, sau ca o durere ascutita sau surda. Multi oameni cred ca durerea in piept semnifica obligatoriu aparitia unui infarct miocardic, dar aceasta poate sa fie cauzata de o serie de afectiuni care nu pun viata in pericol.
Ce cauze poate avea durerea in piept?
Durerea in piept trebuie luata in serios, si daca va confruntati cu acest simptom, va sfatuim sa solicitati ajutor medical de urgenta. Chiar daca in multe cazuri afectiunea care provoaca durerea in piept nu este grava, trebuie excluse cauzele cele mai grave, precum infarctul sau embolia pulmonara.
In continuare va vom prezenta principalele cauze pentru durerea in piept, in functie de gravitate.
Durere in piept – afectiuni asociate
Afectiuni care pot ameninta viata imediat:
- Infarctul miocardic acut – acesta apare cand una sau mai multe zone ale muschiului inimii nu primesc destul oxigen. Durerea in piept poate iradia spre bratul stang sau spre gat, si este insotita de dispnee si cateodata greata si varsaturi.
- Disectia de aorta – o afectiune rara, dar potential fatala in cadrul careia apare o ruptura in stratul intern al arterei aorte. Durerea in piept in acest caz este intensa, unii pacienti descriind-o ca o senzatie de „ruptura”.
- Angina pectorala – durere in piept cauzata de ingustarea sau obstructia arterelor coronare care furnizeaza sange inimii, descrisa ca o presiune sau a Exista mai multe tipuri de angina pectorala, dintre care angina instabila este cea mai periculoasa, pentru ca poate duce la infarct miocardic sau la aritmii.
- Trombembolismul pulmonar – apare atunci cand un cheag de sange se blocheaza intr-o artera din plaman, blocand astfel fluxul de sange catre o parte a plamanului. Durerea in piept este ascutita si se agraveaza la inspir, si este insotita de dificultati la respiratie, tuse (care poate sa contina sange) si uneori palpitatii.
- Pneumotoraxul – ale carui simptome sunt durerea in piept (durere ascutita, aparuta brusc) si dispneea (dificultati la respiratie). Acesta este cauzat de regula de o leziune la nivelul toracelui, de unele boli pulmonare sau poate sa apara (mai rar) si spontan.
- Ruptura de esofag – rara, dar potential fatala. Aceasta apare in timpul unor interventii chirurgicale sau in cazul unor episoade severe de varsaturi sau inghitirii unei bucati foarte mari de mancare, care se blocheaza in esofag. In afara de durerea in piept, ruptura de esofag se manifesta prin greata, varsaturi (uneori cu sange), dureri abdominale si febra.
Afectiuni care se pot agrava si pot ameninta viata:
- Pancreatita acuta– durerea in acest caz este localizata la nivel abdominal, dar poate iradia catre piept si spate.
- Miocardita – inflamatia miocardului – cauzata de obicei de infectii, in special virale.
- Pericardita – inflamatia pericardului – cauzata de infectii, boli autoimune, cancere sau anumite medicamente sau tratamente (de exemplu radioterapia).
- Pneumonia – cauzata de diferite virusuri (inclusiv COVID-19), bacterii sau fungi.
- Pleurezia (inflamatia pleurei – un strat subtire de tesut care inconjoara plamanii). Pleurezia este cauzata in cele mai multe cazuri de infectii bacteriene sau virale, dar si de unele boli autoimune sau de cancerul pulmonar.
- Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
Alte afectiuni:
- Boala de reflux gastroesofagian, esofagita
- Ulcerul gastric
- Colecistita acuta
- Nevralgia intercostala
- Zona zoster (herpes zoster)
- Atacul de panica
Durere in piept – investigatii necesare
Dupa cum am mentionat, durerea in piept nu trebuie neglijata, in special daca apare brusc, este intensa, are caracter de strangere sau apasare, daca iradiaza (la baza gatului sau in umeri, brate sau in spate) si daca este insotita de dificultati la respiratie, ameteli, palpitatii si transpiratii reci.
De regula, pentru evaluarea cauzei durerii in piept sunt necesare urmatoarele investigatii:
- Electrocardiograma (ECG)
- Analize de sange, inclusiv analize care pot diagnostica un infarct miocardic sau trombembolismul pulmonar: troponina, creatinkinaza, CK-MB, D-dimerii.
- Pulsoximetrie (care masoara saturatia de oxigen din sange)
- Radiografie de torace
In functie de rezultatele acestor investigatii, medicul poate considera necesar sa efectueze si altele, precum:
- Ecocardiograma
- RMN (investigatie care poate decela leziuni ale inimii sau ale arterei aorte)
- CT de torace
- Angiografie coronariana (coronarografie)
Remedii pentru durerea in piept in functie de afectiunea asociata
Tratamentul pentru durerea in piept depinde in functie de cauza.
In cazul unei probleme grave, tratamentul va fi instituit imediat. Acesta poate sa cuprinda diferite medicamente (nitroglicerina, aspirina, heparina, anticoagulante, trombolitice), oxigenoterapie, cateterism cardiac (implantarea de stent sau stenturi in arterele blocate) sau by-pass-ul aorto-coronarian – in cazul afectiunilor cardiace. Reexpansiunea plamanului se va efectua in cazul pneumotoraxului, iar in cazul disectiei de aorta sau rupturii de esofag este necesara interventia chirurgicala.
Daca durearea in piept nu este cauzata de o afectiune grava, medicul va va prescrie tratament pentru acasa, care cuprinde inhibitorii de pompa de protoni in cazul bolilor de tract gastroesofagian (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol) sau antibiotice si antiinflamatoare (steroidiene sau nonsteroidiene) in cazul pericarditei, miocarditei, pneumoniei si pleureziei.