Cornificari (calusuri) – cauze si optiuni de tratament
Cornificarile sau calusurile sunt zone dure sau ingrosate ale pielii care pot fi dureroase, dar de regula ele nu reprezinta o problema serioasa.
Ce sunt cornificarile (calusurile)?
Calusurile reprezinta raspunsul organismului nostru atunci cand o zona a pielii este supusa la presiuni, traumatisme sau frecare in mod repetat. Desi aceste zone de piele intarita se pot forma oriunde, cel mai adesea apar pe picioare, maini sau degete si mai rar pe coate sau genunchi.
Cornificarile pot determina sensibilitate sau durere si descumarea pielii, iar daca sunt neglijate si zona este solicitata in continuare, pot sangera sau se pot infecta. Dupa cum am mentionat, calusurile reprezinta o reactie de aparare a organismului. De exemplu, persoanele care lucreaza cu mainile (canotorii, gimnastii, halterofilii, cei care practica tenis, fermierii) dezvolta calusuri pe maini cu rolul de a impiedica formarea de basici sau vezicule cu lichid. Insa cel mai frecvent calusurile apar in cazul persoanelor care poarta incaltaminte neadecvata (pantofi cu tocuri sau pantofi prea stramti).
Care sunt cauzele in caz de calusuri?
Calusurile se dezvolta in urma frecarii repetate si presiunii asupra pielii. Ele se formeaza la nivelul tegumentului ce acopera o zona osoasa. Exemple de factori care favorizeaza aparitia cornificarilor sunt:
- Incaltamintea nepotrivita este cel mai frecvent factor de risc pentru calusuri. Pantofii cu toc pot cauza o multitudine de probleme, printre care calusuri, dureri de spate, probleme cu soldurile, dureri de genunchi, probleme musculare si tendinita. Nu degeaba femeile sunt mai afectate de calusuri la nivelul piciorului in comparatie cu barbatii.
- Purtatul pantofilor sau adidasilor fara sosete. Frecarea directa dintre piele si incaltaminte creste riscul de aparitie a unei cornificari.
- Unele activitati ocupationale cresc si ele riscul de calusuri. Pe langa cele mentionate mai sus, folosirea repetata a uneltelor si chiar a unui pix pot sa cauzeze cornificari. La nivelul degetului mijlociu al mainii dominante pielea se va ingrosa din cauza scrierii. Alte activitati care favorizeaza calusurile sunt: cantatul la instrumente cu coarde (chitara, vioara), practicatul artelor martiale, baletul sau alpinismul.
- Factorii genetici pot si ei juca un rol in aparitia calusurilor, ca si varsta inaintata (pe masura ce imbatranim, stratul de tesut adipos protector se pierde).
- Mersul descult in mod regulat va determina ingrosarea pi Insa in acest caz formarea de calusuri ofera protectie piciorului in timp ce mergem, fara a compromite neaparat sensibilitatea tactila. Unii cercetatori chiar isi pun intrebarea urmatoare: cum difera incaltamintea moderna (recent aparuta in istoria omenirii) de incaltamintea „naturala” folosita de specia umana timp de mii de ani. Indiferent de raspuns, nu sfatuim pe nimeni sa renunte la pantofi pentru a merge descult.
Boli asociate cu aparitia calusurilor
Riscul de calusuri este crescut in cazul in care suferiti de anumite boli precum:
- unele afectiuni ale articulatiilor, cum ar fi artrita reumatoida
- alte probleme ale picioarelor precum monturile sau platfus-ul sau malformatii congenitale ale degetelor de la picioare
- interventii chirurgicale anterioare pe picior
- diabetul zaharat, mai ales complicat cu neuropatie diabetica periferica
Calusuri – remedii, optiuni de tratament
Daca pantofii sunt de vina pentru calusuri, alegerea unei perechi de incaltaminte comoda va rezolva problema de cele mai multe ori. Pantofii trebuie sa ofere spatiu degetelor de la picioare, iar daca nu va puteti misca degetele inseamna ca pantofii sunt prea stramti.
Daca aveti o deformare a picioarelor, aveti riscul mai mare de calusuri, dar exista branturi speciale care pot preveni aparitia acestora. Va sfatuim sa consultati un specialist in ingrijirea picioarelor in acest caz.
In marea majoritate a cazurilor calusurile se pot trata prin indepartarea depunerilor de piele ingrosata. Astfel, va sfatuim ca mai intai sa inmuiati zona cu calusuri in apa calda pana cand aceasta se inmoaie. Umeziti apoi o piatra ponce si frecati usor zona pentru a indeparta tesutul in exces. Nu indepartati prea mult tesut dintr-o data, pentru ca acest lucru poate sa duca la sangerare sau infectie. Aplicati o crema sau lotiune hidratanta pe calus si pe pielea inconjuratoare, de preferat produse care contin acid salicilic sau uree. Acidul salicilic este un keratolitic, care are un efect de dizolvare a proteinelor care formeaza calusul si pielea moarta din jur, iar ureea are efect de hidratare, exfoliere si protectie a pielii.
Nu incercati sa taiati sau sa smulgeti cornificarile. Interventia chirurgicala este rareori necesara pentru calusuri, fiind recomandata doar in cazurile in care tratamentul conservator nu are efect. Operatia se face de obicei cand calusurile cauzeaza durere sau sunt foarte voluminoase.
Acordati atentie si unghiilor, care trebuie taiate drept si pilite. Unghiile prea lungi pot impinge degetele de la picioare, determinand o pozitie nefireasca si crescand riscul de calusuri. Nu uitati de igiena zilnica a picioarelor.
In cazul in care suferiti de diabet zaharat, arteriopatie sau alte probleme cu circulatia, va sfatuim sa nu incercati tratamente agresive daca aveti calusuri la picior si sa consultati un specialist in podiatrie.