Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Febra - cauze si remedii utile

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 iulie 2020 Ultima actualizare: 23 iulie 2020

Febra nu este o boala, ci este un semnal pe care organismul il da in diferite situatii. Prin febra se intelege o temperatura ridicata care, in functie de severitate, poate asocia si alte simptome. In mod normal temperatura corpului poate varia intre 36,1 si 37,2 grade Celsius. Pana in 38 de grade Celsius este considerata stare subfebrila iar peste aceasta valoare se discuta despre starea febrila. Persoanele care prezinta o crestere a temperaturii corpului peste limita superioara a normalului, mai pot asocia cresterea ritmului cardiac, tahipnee (accelerarea frecventei respiratorii), transpiratii, astenie, dureri musculare si articulare, scaderea poftei de mancare si chiar tulburari digestive.

Note informative

Febra-cauze-si-remedii-utile
Cum resimtim starea febrila?
Cu totii am resimtit cel putin o data in viata starea febrila si cortegiul de semne si simptome care o acompaniaza. Toate categoriile de varsta pot fi afectate de febra, iar severitatea acesteia poate indica afectiunea cauzatoare. In functie de valoarea inregistrata de termometru, febra poate fi lasata sa evolueze singura fara a interveni cu masuri antitermice. In alte situatii si la valori de peste 39 grade Celsius se practica administrarea de paracetamol sau antiinflamatoare. Atentie la automedicatie si la antibiotice! 
 
Uneori este mai bine sa cereti sfatul medicului curant decat sa luati dupa ureche diverse medicamente. Mai mult decat atat nu orice febra necesita antibiotic. Daca temperatura creste peste 40 de grade Celsius mergeti imediat la spital pentru a beneficia de ingrijire medicala.

 

Cele mai frecvente cauze ale febrei

Febra poate fi de cauza infectioasa sau aseptica. In cazul celei infectioase cele mai comune cauze sunt: gripa, rujeola, rubeola, scarlatina, TBC-ul, etc. In plus plagile infectate, abcesul si flegmonul pot cauza aparitia cresterii temperaturii corpului. Febra neinfectioasa (aseptica) poate fi cauzata de tumori, boli metabolice, alergii, boli de colagen, afectiuni endocrine si arsuri.

Semnele de alarma ce insotesc sindromul febril si care anunta o problema serioasa ce necesita consult medical sunt: convusiile, varsatura, dezorientarea, confuzia, dificultatile de respiratie, fotosensibilitatea, eruptiile cutanate si durerea la aplecarea capului in fata.

Remedii utile

febra-cauze-si-remedii-utile
Cum diminuam disconfortul cauzat de febra?

Pentru a diminua disconfortul cauzat de sindromul febril si pentru a trece cat mai repede peste acest episod va recomandam urmatoarele:

  • In perioda in care va confruntati cu febra incercati sa va odihniti cat mai mult pentru a va menaja organismul.
  • Este cunoscut faptul ca febra poate duce la deshidratare, situatie care agraveaza si mai mult starea pacientului. In acest context recomandarea noastra este de a bea cat mai multa apa pentru a evita aceasta situatie neplacuta. In plus se pot bea ceaiuri de plante (coada soricelului, menta, soc).
  • Persoanele care fac febra pot prezenta transpiratii si frisoane. In aceste cazuri se recomanda schimbarea hainelor.
  • Si nu in ultimul rand, printre remediile naturiste se numara si otetul de mere. Astfel, pregatirea unei solutii de otet cu apa in parti egale, cu tamponarea tamplelor si a incheieturilor poate sa ajute la scaderea temperaturii.