Glicemie mica (hipoglicemie): simptome, cauze si alimente care ajuta
Glicemia reprezinta concentratia de glucoza din sange, exprimata in miligrame pe decilitru (mg/dl). Aceasta concentratie este mentinuta intre anumite limite cu ajutorul unor hormoni, dintre care cei mai importanti sunt insulina si glucagonul, care sunt secretati de pancreas.
Insulina scade glicemia, stimuland celulele (in special cele din muschi si testutul adipos) sa preia glucoza din sange. O parte semnificativa a glucozei pe care o ingeram la mese este absorbita de hepatocite (celulele din ficat), unde aceasta va fi transformata in glicogen (forma de stocare a glucozei in organism).
Glucagonul are efectul opus insulinei, crescand glicemia prin stimularea procesului numit glicogenoliza (transformarea glicogenului stocat in ficat in glucoza).
O glicemie normala este considerata a fi sub 100 mg/dl dimineata, pe nemancate (dupa cel putin 8 ore de post), recoltata din sangele venos, iar glicemia mica sau hipoglicemia este definita ca o valoare sub 70 mg/dl. Pentru majoritatea persoanelor care nu sufera de diabet zaharat, o glicemie a jeun (de dimineata) normala se situeaza intre 70 si 80 mg/dl, insa exista persoane a caror valoare „de baza” a glicemiei este intre 60 si 70 mg/dl, fara ca acest lucru sa fie considerata o glicemie mica.
Simptome glicemie mica (hipoglicemie)
Simptomele date de hipoglicemie apar de regula cand glicemia scade sub 70 mg/dl, insa acest prag este echivoc. Astfel, persoanele care sufera de diabet zaharat se pot confrunta cu doua situatii:
- pot sa resimta simptomele glicemiei mici la valori mai mari de 70 mg/dl, de exemplu la 80-90 mg/dl, mai ales daca au fost obisnuiti cu glicemii mari.
- asa-numita „hipoglicemie asimptomatica”, fenomen care apare dupa episoade dese de hipoglicemie. In acest caz, simptomele glicemiei mici sunt practic absente.
Simptomele cauzate de hipoglicemie sunt:
- tremuraturi
- transpiratii reci
- foame intensa
- dureri de cap
- ameteli
- palpitatii
- furnicaturi in jurul buzelor
- tulburari de vedere
- somnolenta
- senzatie de slabiciune
- confuzie, nervozitate sau dificultati de concentrare
- spasme musculare
- in cazuri severe pot sa apara chiar convulsii si pierderea starii de constienta
Cauze glicemie mica
Glicemia mica apare cel mai frecvent la persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat si care urmeaza un tratament pentru aceasta afectiune. Mentionam faptul ca diabeticii tratati cu insulina au riscul mai mare de hipoglicemie in comparatie cu cei tratati cu pastile (antidiabetice orale).
Este important de retinut in cazul persoanelor cu diabet zaharat ca glicemia mica poate sa fie favorizata de:
- efortul fizic intens (care poate sa consume rezervele de glicogen din ficat)
- consumul excesiv de alcool (care inhiba productia de glicogen)
- doza prea mare de insulina
- postul alimentar sau „saritul” peste o masa
Alte cauze mai rare de hipoglicemie sunt: insulinomul (o tumora localizata pe pancreas care secreta insulina), unele boli de ficat sau de rinichi si anumite interventii chirurgicale pe tractul gastrointestinal. In plus, unele tulburari de alimentatie precum bulimia si anorexia cresc riscul de glicemie mica.
Nu in ultimul rand, glicemia mica poate sa apara dupa consumul excesiv (si constant) de alimente care contin cantitati mari de glucide, mai ales zaharuri simple, cum sunt prajiturile, dulciurile, inghetata sau sucurile. Atunci cand organismul primeste o cantitate mare de zahar dintr-o data, va produce mai multa insulina pentru a scadea nivelul glucozei din sange, iar acest lucru poate sa cauzeze o glicemie mica.
Alimente care regleaza glicemia
Pentru a preveni hipoglicemia este important sa mentinem constant nivelul de glucoza din sange, iar asta se poate realiza prin adoptarea unei alimentatii echilibrate, care sa contina carbohidrati complecsi, proteine, grasimi sanatoase si fibre alimentare. Trebuie evitate (sau macar limitate) alimentele care contin glucide simple si zahar adaugat (sucuri, prajituri, torturi, produse de cofetarie).
Va sfatuim sa acordati atentie etichetelor produselor pe care le cumparati, pentru ca zaharul adaugat se regaseste in foarte multe produse, si de multe ori este „ascuns” sub alte denumiri precum siropul de porumb, maltodextrina, dextroza, siropul de fructoza-glucoza, siropul de malt, melasa, si altele.
In continuare va vom prezenta cateva alimente care regleaza glicemia si scad riscul de aparitie a hipoglicemiei.
- Leguminoasele (lintea, nautul, fasolea boabe) contin carbohidrati complecsi, proteine si fibre alimentare, care intarzie absorbtia glucidelor si previn glicemia mica. In plus, consumul acestor alimente poate preveni bolile cardiovasculare si ajuta la mentinerea sanatatii tractului gastrointestinal.
- Ciupercile si legumele (spanacul, vinetele, fasolea pastai, varza, guliile, conopida, dovleceii, ardeii, ridichile, etc.) sunt bogate in vitamine, minerale si fibre, care ajuta la prevenirea mai multor boli (diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, unele tipuri de cancere), iar consumul zilnic de legume poate preveni aparitia hipoglicemiei.
- Fructele aduc numeroase beneficii organismului, printre care amintim: preventia bolilor de inima, mentinerea sanatatii tubului digestiv, modularea sistemului imunitar si, nu in ultimul rand, prevenirea glicemiei mici.
- Pseudocerealele (quinoa, hrisca, amarantul), din ce in ce mai populare in ultimii ani, reprezinta o alternativa excelenta la granele „clasice” (graul, ovazul, orzul, secara). Acestea pot preveni hipoglicemia, intrucat reprezinta o sursa buna de carbohidrati.
- Oleaginoasele (migdalele, nucile, alunele) si semintele (de floarea-soarelui, dovleac, susan) consumate in cantitati moderate (20-30 de grame pe zi) sunt recunoscute pentru continutul lor bogat in antioxidanti, proteine de calitate si grasimi sanatoase.
Glicemie mica? Alimente recomandate pentru consum zilnic
Daca va confruntati adesea cu glicemia mica, va sfatuim sa adoptati o alimentatie sanatoasa, care sa includa o varietate de fructe si legume care vor aduce organismului carbohidrati complecsi si va vor conferi energie pentru cateva ore.
Trebuie sa stiti ca alimentele care contin grasimi sau proteine nu vor creste rapid glicemia, pentru ca acestea intarzie absorbtia glucidelor in intestin, asa ca, daca aveti simptome de hipoglicemie, va sfatuim sa consumati un fruct.
Nu exista o dieta speciala pentru glicemia mica, dar va prezentam cateva sfaturi care va vor scadea riscul de aparitie al hipoglicemiei.
- Luati mese mici la fiecare 3-4 ore si gustari intre mese.
- Evitati alimentele bogate in grasimi.
- Eliminati dulciurile si alimentele care au zahar adaugat.
- Alegeti alimentele care contin carbohidrati complecsi.
- Reduceti consumul de bauturi alcoolice.
- Consumati alimente care contin un procent mare de fibre.