Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Ruptura musculara diagnostic si tratament

Ruptura musculara - cauze, diagnostic, tratament si recuperare

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 7 mai 2024

Daca te hotarasti brusc sa faci efort fizic fiind la stadiul de persoana sedentara ar trebui sa iei in calcul pasii mici, oricat de motivat si de in forma te-ai simti, pentru a evita o posibila ruptura musculara. Totodata daca lucrezi intr-un mediu in care te-ai putea suprasolicita fizic analizeaza de doua ori inainte de a face o actiune ce ar putea duce la lezarea muschilor, respectiv la o ruptura musculara ce ar putea sa “te scoata din circuit” pentru o perioada.

Ce este ruptura musculara?

Ruptura musculara este o leziune severa a unui muschi. Leziunile minore duc doar la intinderi musculare. Orice forma de efort brusc care suprasolicita un muschi poate fi urmata de o ruptura musculara, sansele fiind foarte mari in randul persoanelor sedentare sau al persoanelor ce prezinta afectiuni de fond muscular. Rupturile musculare apar spontan, din cauza unei contractii puternice sau a unei activitati normale, efectuata pe un muschi epuizat.

Ruptura musculara - cauze si factori de risc

Principala cauza ce duce la o ruptura musculara este suprasolicitarea fizica. Cum ajungem la suprasolicitarea unui muschi? Prin repetarea aceleiasi miscari in timpul antrenamentului fizic sau la locul de munca putem pune presiune prea mare asupra unui muschi si ne putem “alege” cu o ruptura musculara.

Printre alte cauze se numara:

  • Flexibilitate redusa a muschilor si a fibrelor musculare;
  • Neefectuarea exercitiilor de incalzire si de intindere inainte de antrenamentele fizice sau de efectuarea unor miscari ce presupun efort fizic sustinut;
  • Miscari bruste sau efectuate incorect.

Leziunile anterioare ale muschilor sunt factori de risc pentru viitoare rupturi de muschi. Tot printre factorii de risc se numara si:

  • Sporturile de contact - box, rugby, hochei, fotbal American- sunt activitati fizice cu risc crescut de ruptura musculara;
  • Miscarile repetitive ale anumitor parti ale corpului: gambe si glezne, maini, coate. Aceste zone sunt mai solicitate inclusiv in sporturi precum: baschet, tenis, gimnastica sau golf.

Ruptura musculara - simptomatologie

Daca experimentati una sau mai multe din urmatoarele simptome puteti lua in calcul o ruptura musculara:

  • Spasme musculare;
  • Slabiciune musculara;
  • Vanatai sau suprafata rosie in zona afectata;
  • Miscari limitate;
  • Inflamatie insotita de roseata;
  • Durere in repaus a membrului afectat;
  • Durere la miscarea muschiului afectat sau a articulatiei conectate la acel muschi- ex. durere de umar;
  • Rigiditate;
  • Durere severa cu caracter de arsura;
  • Durere spontana si agravata la miscare.

Aveti in vedere ca in cazul rupturilor musculare severe durerea este intensa, iar miscarea zonei afectate este limitata, vindecarea poate dura pana la cateva luni.

Ruptura musculara- protocol de diagnostic

Exista trei grade de severitate ale unei rupturi musculare, pornind de la leziune usoara- unde sunt afectate pana la 5 % din fibrele musculare, pana la gradul 3 in care e vorba de leziune severa in care ruptura musculara este completa.

Diagnosticarea unei rupturi musculare se face pornind de la anamneza si examinarea pacientului de catre medic. Pacientului ii este recomandat sa informeze medicul cu privire la totalitatea simptomelor pe care le prezinta si momentul declansarii acestora. Ulterior medicul va efectua un examen fizic prin care va misca partea corpului afectata pentru a verifica nivelul de sensibilitate al zonei in vederea stabilirii nivelului de severitate al leziunii.

In functie de rezultatele examenului fizic se pot recomanda teste imagistice: pentru a exclude o fractura osoasa scanare cu raze X sau CT,  pentru a vizualiza imagini ale muschilor RMN si/ sau ecografie pentru a vizualiza tendoanele si tesutul moale.

Ruptura musculara - optiuni de tratament

Tratamentul de prima intentie la domiciliu in cazul rupturilor musculare consta in:

  • intreruperea activitatii fizice in urma careia s-a produs leziunea, urmata de odihna;
  • aplicare de gheata/ compresa rece pe zona afectata- in reprize de cate 10-15 minute la fiecare ora cel putin in prima zi dupa producerea rupturii musculare (depinde si de severitatea acesteia), urmand sa se aplice gheata la intervale de 2-3 ore in urmatoarele zile de recuperare. Gheata nu se aplica direct pe piele (se va pune un prosop intre gheata si piele)!;
  • zona afectata poate fi “sustinuta” cu o fata elastic sau cu o orteza. Atentie, atat fasa cat si orteza nu trebuie stranse excesiv pentru a se evita incetinirea circulatiei.
  • pentru a reduce inflamatia (daca zona afectata permite) se recomanda ridicarea membrului afectat mai sus de nivelul inimii.

In cazul leziunilor complete medicul specialist poate recomanda interventie chirurgicala pentru a stabiliza muschiul afectat, urmata de recuperare medicala (kinetoterapie) inainte de reluarea activitatii.

Durata de recuperare variaza in functie de gradul de afectare al muschiului si de dimensiunea acestuia.

Ruptura musculara - complicatii si riscuri asociate

Este recomandata recuperarea completa a rupturilor musculare inainte de reluarea activitatii pentru a fi evitate accidentari mai grave ale muschiului afectat. Totodata daca muschiul afectat nu este complet recuperat pot fi afectate inclusiv articulatiile din proximitate, muschiul nemaiputand sustine activitatea acestora- factor de risc pentru accidentari.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni rupturile musculare sunt de urmat cateva recomandari simple:

  • Acordati atentia necesara etapelor de incalzire si de intinderi inainte si dupa antrenamentele fizice;
  • Cresteti treptat intensitatea exercitiilor sau a efortului fizic pe care urmeaza sa il faceti;
  • Mentineti o greutate normala a corpului; orice surplus de greutate pune o presiune suplimentara asupra muschilor de la nivelul spatelui si picioarelor!

Apelati la medic daca apar dureri, slabiciune musculara, umflaturi sau dureri acute in cazul efortului intens sau al unei accidentari.

Articole similare
Factori de risc si cauze pentru ruptura de menisc Factori de risc si cauze pentru ruptura de menisc

Ati tot auzit de-a lungul timpului ca diferiti sportivi au avut o intrerupere de activitate din cauza unei rupturi de menisc. Daca va ganditi ca doar sportivilor li se poate intampla sa sufere o ruptura de menisc, e bine sa va ”reconfigurati” ideea deoarece aceasta este cea mai frecventa leziune de la nivelul genunchiului.

24 octombrie 2023
Edited 9 iulie 2024
citește articolul
Ruptura de ligament – tratament

Rupturile de ligament apar in urma exercitarii unui stres major la nivelul articulatiei si reprezinta cel mai sever grad de lezare ligamentara. Acestea sunt intalnite cel mai frecvent la atleti sau persoane care practica regulat diverse sporturi

2 octombrie 2017
Edited 2 aprilie 2021
citește articolul
Intindere musculara - simptome, cauze, tratament

Intinderea musculara este caracterizata de o leziune musculara sau a tendoanelor care, din cauza suprasolicitarii duce la ruperea sau fisurarea fibrelor musculare. Intinderile musculare mai sunt denumite si spasme musculare sau crampe. Acestea pot aparea in timpul activitatilor fizice precum alergatul, cataratul si suprasolicitarea bratelor sau a picioarelor. 

2 octombrie 2017
Edited 25 ianuarie 2024
citește articolul