Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tensiune mare – cauze, manifestari si remedii

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 17 octombrie 2022 Ultima actualizare: 28 august 2023

Tensiunea mare sau hipertensiunea arteriala este, conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) principalul factor de risc pentru deces la nivel mondial, fiind responsabila de 10 milioane de decese anual.

Tensiunea mare afecteaza aproximativ 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume, iar in Romania aproximativ 7 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune. Numarul cazurilor de hipertensiune este in crestere de la an la an si, in plus, se estimeaza ca exista peste 500 de milioane de persoane care au tensiune mare, dar nu au fost diagnosticate.

Pe scurt, despre valorile normale ale tensiunii arteriale

O tensiune arteriala normala este considerata mai mica sau egala ca 120/80 mm Hg. Prima cifra semnifica tensiunea sistolica, adica presiunea exercitata de sange asupra vaselor atunci cand inima se contracta, iar a doua cifra este tensiunea diastolica, adica presiunea din timpul relaxarii inimii intre doua contractii.

Valori de 130-139 mm Hg ale tensiunii sistolice si/sau de 85-89 mm Hg ale celei diastolice sunt incadrate in tensiunea arteriala normal-inalta, iar valori peste 140/90 mm Hg semnifica tensiune mare, adica hipertensiune arteriala.

Tensiune mare – cauze, factori de risc

In majoritatea situatiilor, cauza pentru tensiunea mare nu a fost identificata. Acest tip de hipertensiune arteriala este denumita in limbaj medical „hipertensiune arteriala esentiala” sau primara. Hipertensiunea secundara, adica tensiunea mare determinata de o alta cauza, este rara, reprezentand aproximativ 5% din cazuri. Cauzele pentru hipertensiunea secundara sunt urmatoarele:

  • Tumori ale glandelor suprarenale
  • Defecte cardiace congenitale
  • Droguri precum cocaina si metamfetaminele
  • Boala cronica de rinichi
  • Afectiuni ale glandei tiroide
  • Sindromul de apnee in somn
  • Unele medicamente administrate pe termen lung (antiinflamatoarele nonsteroidiene, unele antidepresive)

Factorii de risc pentru tensiune mare sunt in general caracteristici pentru un stil de viata nesanatos, si anume:

  • Sedentarismul
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de bauturi alcoolice, cafea sau energizante
  • Consumul excesiv de sare
  • Alimentatia deficitara in legume si fructe
  • Excesul ponderal si obezitatea

Mai exista si cativa factori de risc nemodificabili pentru tensiunea mare:

  • Varsta: pe masura ce imbatranim, pierderea elasticitatii vaselor de sange va creste riscul de hipertensiune.
  • Sexul: tensiunea arteriala este mai mare la barbati decat la femei la varste similare, insa dupa instalarea menopauzei tensiunea creste in randul femeilor la niveluri egale sau chiar mai mari decat la barbati.
  • Istoricul familial de hipertensiune arteriala: daca in familie exista o ruda care a fost diagnosticata cu tensiune mare inainte de varsta de 60 de ani, riscul dumneavoastra este mai mare, iar acest risc creste cu cat sunt mai multi membri ai familiei afectati.

Tensiune mare – simptomatologie, manifestari

In multe cazuri, tensiunea mare nu da simptome, de aceea multi oameni nu stiu ca sufera de aceasta boala, insa, dupa cum am amintit mai sus, hipertensiunea este principala cauza de deces din lume, fiind responsabila pentru jumatate din toate decesele cauzate de boli de inima si accident vascular cerebral la nivel global. In plus, daca este neglijata sau tratata necorespunzator, tensiunea mare creste semnificativ riscul de infarct miocardic, insuficienta cardiaca, boala arteriala periferica, boala de rinichi, retinopatie hipertensiva si dementa vasculara.

Masurarea periodica a tensiunii este in unele cazuri singura modalitate de a afla daca o aveti crescuta, si, in cazul in care aveti un stil de viata dezechilibrat si aveti si alti factori de risc nemodificabili, va sfatuim sa va consultati medicul. Ghidurile actuale recomanda verificarea tensiunii cel putin o data pe an daca aveti factori de risc prezenti, si o data la 5 ani daca aveti varsta peste 40 de ani si nu aveti niciun factor de risc.

Daca tensiunea este foarte ridicata, ea poate determina simptome. Criza hipertensiva sau puseul de hipertensiune este o crestere brusca a tensiunii, cu valori peste 180/120 mm Hg. Aceasta este o urgenta medicala, adica poate pune viata in pericol si poate determina un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, iar simptomele sunt reprezentate de:

  • Durere de cap
  • Ameteli
  • Vedere incetosata
  • Inrosirea fetei
  • Epistaxis (sangerare nazala)
  • Confuzie
  • Greata, varsaturi
  • Dureri in piept
  • Dificultati la respiratie
  • In cazuri grave – convulsii si edem cerebral

Remedii pentru tensiune mare

Exista cateva remedii pentru tensiunea mare pe care le puteti incerca acasa:

  1. Faceti miscare in fiecare zi, de preferat cel putin 30 de minute pe zi, minim 5 zile pe saptamana. Adoptarea unui program de exercitii fizice pe care sa le efectuati in mod regulat si care sa cuprinda exercitii aerobice si de intarire a musculaturii poate sa ajute la reglarea tensiunii.
  2. Lasati-va de fumat daca este cazul si reduceti consumul de bauturi alcoolice.
  3. Limitati consumul de sare la maxim 5 grame pe zi (aproximativ 1 lingurita). Mentionam ca unele alimente (cele foarte procesate) contin o cantitate mare de sare, asadar trebuie evitate. Acestea includ produsele fast-food, pizza, covrigeii, chips-urile sau alte snacks-uri, unele branzeturi, mezelurile, conservele, muraturile,
  4. Tensiunea mare este favorizata de kilogramele in plus, asa ca incercati sa mentineti o greutate normala. In cazul persoanelor supraponderale sau obeze, chiar si cateva kilograme pierdute ajuta la scaderea valorilor tensionale.
  5. Unele studii au aratat ca alimentatia bogata in zahar, dulciuri si sucuri poate sa inhibe productia de oxid nitric la nivelul vaselor de sange. Acesta are rol in mentinerea valorilor tensionale in limite normale, iar deficitul de oxid nitric a fost asociat cu tensiunea mare.
  6. Consumati in fiecare zi fructe si legume, de preferat proaspete. Acestea contin vitamine, minerale si antioxidanti care promoveaza starea de sanatate si scad riscul de hipertensiune si boli de inima.
  7. Evitati stresul. Se stie ca anxietatea si stresul pot determina tensiune mare, insa legatura de cauzalitate dintre stres si hipertensiune nu a fost inca bine definita. Cu alte cuvinte, nu exista inca dovezi clare ca stresul in sine provoaca hipertensiune, dar reactia organismului la stres se manifesta prin cresterea uneori dramatica a valorilor tensionale.

Cand este necesar consultul de specialitate?

Va sfatuim sa mergeti la medic daca aveti factori de risc pentru tensiune mare (exces ponderal, stil de viata sedentar, alimentatie nesanatoasa), precum si daca suferiti de alte boli precum diabetul zaharat sau boala de rinichi.

In cazul in care ati fost deja diagnosticat cu tensiune mare, este foarte important sa va masurati valorile zilnic si sa le mentineti sub 130/80 mm Hg.